fbpx
31.4 C
Kecskemét
2024. június 22., szombat

FRISS HÍREK

Ismeretlen forrásokból érkezik az európai pártok adományainak egy része

- Advertisement -

Azok a politikai pártok, amelyek jelenleg az Európai Parlament tagjai, vagy a választások után nagy eséllyel bejutnak oda, 2019 és 2022 között 941 millió eurónyi (mai árfolyamon több mint 362 milliárd forint) adományt kaptak.

A Follow The Money nevű holland szerkesztőség által vezetett nemzetközi újságírói kutatás (24 ország, 50 újságíró) azonban azt állapította meg, hogy a mostani választásokon 664 millió euró (több mint 255 milliárd forint) esetében nem világos, hogy ki adományozta a pénzt.

Az uniós országokban nem egyformán szabályozzák, hogy a pártok kitől fogadhatnak el adományt, és hogy nyilvánosságra kell-e hozni az adományozóik nevét. Például Németországban és Franciaországban gyengébb a transzparencia, de máshol is vannak problémák az átláthatósággal.

Magyarországot a pártfinanszírozás szempontjából a transzparensebb országok közé sorolta a vizsgálat, mert a magyar pártok kötelesek minden évben feltölteni a weboldalukra a költségvetési adataikat, az ötszázezer forint feletti összegek adományozóinak nevét pedig nyilvánosságra kell hozniuk.

De a teljes átláthatóságot ez sem biztosítja, ugyanis a pártok csak a neveket teszik közzé, az olyan adatokat – például születési dátum vagy lakcím –, amelyek alapján be lehetne azonosítani a támogatókat, nem.

Hasonló cikkünk:  Ritka helyzet a versenyszabályok módosítása körül - Fidesz kontra Fidesz

Bonyolítja a magyar helyzetet, hogy a politikai kampányokban a pártoktól elvileg független, de velük együttműködő, vagy legalábbis őket támogató szereplők is részt vesznek. Például a Fidesz kampányát segítik gyakran kormányközeli forrásokból a CÖF, és a kormánnyal szimpatizáló közösségi médiás szereplők is.

Magyarországon az is általánossá vált, hogy közvetlenül a kormány folytat nyilvánvalóan politikai célú hirdetési kampányokat. Az ellenzéki oldalon is megjelentek olyan szereplők – például internetes kiadványok –, amelyek nyilvánvalóan politikai célokat szolgálva működnek.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója nem optimista „a magyar pártfinanszírozással kapcsolatban. El kellene fogadni, hogy a pártrendszer működtetése sok pénzbe kerül” – mondta.

Ahhoz, hogy felszámoljuk a korrupciót a mostaninál nagyobb összegű és sokkal jobban ellenőrzött célokra adott közpénzzel kéne támogatni a pártokat, hogy ne trükközve kelljen megoldaniuk a fennmaradásukat – tette hozzá Ligeti Miklós.

via Direkt36

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Visszaáll a régi forgalmi rend az ÉZI-nél lévő kereszteződésnél

Az 52-es főút ideiglenes forgalomtereléseinek megszüntetését követően július 1-jén, hétfőn az önkormányzattal egyeztetett módon visszaáll Kecskeméten az Ipoly utca...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...