fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. június 26., szerda

FRISS HÍREK

Jótékony gyakorlatok sclerosis multiplexben szenvedők számára

- Advertisement -

A sclerosis multiplex kialakulásának oka a mai napig nem teljesen egyértelmű, az viszont köztudott, hogy az érintettek gyakran érzik magukat fáradtaknak. A tünetek átlagosan 20 és 40 éves kor között jelentkeznek, és a gyengeség ellenére nagyon jót tesz neki a testmozgás, mert javítja a fizikai állóképességet, az egyensúlyt, valamint a bél- és hólyagszabályozást.

A sclerosis multiplex az agy és a gerincvelő, azaz a központi idegrendszer potenciálisan rokkantságot okozó betegsége. Autoimmun betegségnek tekintik, amelyben a szervezet immunrendszere megtámadja saját szöveteit. Ez az állapot nem gyógyítható, de a kezelések felgyorsíthatják a megjelenés utáni felépülést, megváltoztathatják a betegség lefolyását, például természetes kezelési módszerekkel, amiről a https://szeged.mozgasklinika.hu/manualterapia linken többet is megtudhatsz!

Fontos a testmozgás a kellemetlen tünetek ellenére is!

Az állapot jelentős mentális és fizikai tünetekhez és visszafordíthatatlan neurológiai hiányosságokhoz vezethet, beleértve az izomgyengeséget, remegést, bénulást, egyensúlyzavart, kognitív károsodást, látásvesztést, kettős látást, szédülést, nyelést, beszéd-, hólyag- és bélműködési zavart. A szklerózis multiplexben szenvedő betegek nagy része által tapasztalt motoros működési zavarok közé tartozik az izomgyengeség, a járászavar, az egyensúlyi problémák és a fáradtság.

A statisztikák azt mutatják, hogy a betegek gyakran csökkentik tevékenységüket, mert félnek a tünetek rosszabbodásától. A szakemberek azonban rámutatnak, hogy a mozgáshiány csak fokozza a fogyatékosságot, rontja az életminőséget, járászavart, valamint izomerő hiányt vált ki.

Miért kell a sclerosis multiplexben szenvedőknek időnként sportolnia?

A testmozgás számos előnnyel jár a szklerózis multiplexben szenvedők számára, beleértve a fizikai állóképesség növelését, az egyensúly javítását és az izommerevség csökkentését. A rendszeres testmozgás késleltetheti a kognitív károsodást és javíthatja az életminőséget.

Hasonló cikkünk:  Rogán-Gaál Cecília és Sarka Kata egymilliárd forint osztalékot vettek ki a közös cégükből

Az alacsony vagy közepes intenzitású aerob gyakorlatok csökkenthetik a fáradtságot, míg a hajlékonysági gyakorlatok, például a nyújtás csökkenti az izomgörcsöket és megelőzi a fájdalmat. Fontos, hogy az edzésprogram megkezdése előtt a szklerózis multiplexben szenvedő beteg kérje ki az orvos tanácsát arról, hogy milyen sportot űzhet, és mekkora erőfeszítést tehet.

Akárcsak egy gyógytornász tanácsát, ha az illetőnek segítségre van szüksége a megfelelő tevékenységek kiválasztásában, de jó tudni, hogy a gyakorlatokat otthon is el lehet végezni. Még a kertészkedés, a lépcsőzés, a szabadtéri séták és a házimunka is fizikai tevékenységnek számít.

Milyen életmódbeli változtatásokra van még szükség?

Egészséges táplálkozásra, gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű kenyérben, egészséges zsírokban (hal, olívaolaj, dió) és alacsony telített zsírokban (vörös hús, vaj, tejszín) gazdag étrendre, elegendő vízbevitellel, korlátozva a koffeint tartalmazó italok fogyasztását. De a stressz kezelése is nagyon hasznos lehet, különféle módszerekkel. Egyeseknél a meditáció vagy a jóga, míg másoknak az olvasás, zenehallgatás, barátokkal való találkozás segíthet a stressz feloldásában.

Ezenkívül nem árt kerülni a túlzott meleget, abbahagyni a dohányzást, betartani a pihenőidőt, jó éjszakai alvással és napközbeni szünetekkel. Bár a sclerosis multiplex nem gyógyítható, de az alábbi tippekkel, valamint gyógytorna beiktatásával hatékonyan lehet enyhíteni a tüneteket, és annak szövődményeinek kialakulását!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Papucs, törölköző, pléd sincs biztonságban a kecskeméti strandon?

A Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban tapasztalható lopásokra figyelmeztető poszt terjedt el a Facebook-on. Talán javul majd a helyzet, július...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...