fbpx

FRISS HÍREK

Aktív élet egy örökmozgó kutyával: ilyenek a mindennapok egy foxival

- Advertisement -

Léteznek olyan kutyafajták, amik vígan elvannak egy kisebb lakásban, naphosszat a kanapén heverészve és tökéletesen elegendő nekik 1-2 rövidebb séta. Ám akad bőven példa az ellenkezőjére is, azaz vannak olyan négylábúak, akik viszont állandóan izegnek-mozognak, szinte lehetetlen követni, mikor mit csinálnak.

Ez utóbbiak közé tartoznak a foxik is, akik igazi hiperaktív apróságok, így csak egy hasonló vérmérsékletű gazdi mellett érzik igazán jól magukat. 

Nagy mozgásigényüket pedig csak a szabadban tudják kiélni, ezért az élősködők elleni védekezésre mindenképp nagy hangsúlyt kell fektetni. A Kutyakajas.hu Webáruházban kapható Frontline termékekkel viszont távol tarthatod kedvencedtől az undok bolhákat és kullancsokat. 

Az ideális játszópajtás

A foxik nagyon kíváncsi, bolondos kutyák, emiatt jól kijönnek a gyerekekkel és remekül tudnak játszani együtt. Velük ugyanis biztosan nem fordul elő, hogy hamar megunják a frizbizést, az eldobott bot visszahozását, és olyan mókákra is kaphatóak, mint a pancsolás a kerti medencében. 

Persze a zavartalan együttélés érdekében a gyerekeknek is meg kell tanítani, hogy a kutya nem játékszer, hanem egy élőlény saját akarattal. Amikor épp nincs játszós kedvében (bár ez eléggé ritka), akkor békén kell hagyni, nem szabad ráerőltetni semmit. Roppant konok fajta ugyanis, ha valamihez nincs kedve, akkor azt bizony nem is fogja megcsinálni.

Vele sosem unalmas az élet

Nem bírod az olyan kutyákat, akiknek megalszik a szájában a tej, és tízméternyi futás után már lihegve kifekszenek? Nos, egy foxi mellett ilyesmiktől garantáltan nem kell tartanod!

Hasonló cikkünk:  Ismerkedős, tréningezős nyílt napot tart a helvéciai Állatvédelmi Centrum

Nála inkább az lesz a fő gond, hogy egyszerűen képtelen leszel követni, hogy épp milyen rosszaságon töri a fejét. Eltűnt egy fél pár cipőd? Ne is keresd tovább a tettest, ugyanis biztos, hogy a négylábú bandita vitte el valahová, és jó eséllyel már szét is rágta. 

Gyönyörűen megcsináltad a konyhakertet és elültetted a paradicsompalántákat? Ha nem keríted el megfelelően, ne csodálkozz, ha egyszer csak kiásva találod a növényeket. 

Csak egy pillanatra hagytad nyitva a kaput, amíg kiszaladtál a futártól átvenni a csomagot? Ne lepődj meg, ha élelmes kedvenced kihasználta az alkalmat és meglépett, amíg te nem figyeltél oda. Valószínűleg hiába is hívnád, már árkon-bokron túl van, és ha hall is, esze ágában sem lesz most azonnal hazamenni. Majd egy pár óra múlva megjelenik, ha kicsavarogta magát.

A foxi és más háziállatok

Bár nem lehetetlen együtt tartani más állatokkal, azért akad benne kihívás. A kan kutyák – főleg, ha ivarosak – hajlamosak lehetnek a dominanciára, és még a náluk nagyobb testű fajtársaiktól sem riadnak meg. A megfelelő kölyökkori szocializáció tehát kiemelten fontos.

A nagyobb termetű állatokkal – pl. ló, tehén, kecske, birka – általában jól kijön. De mivel végső soron vadászkutyáról van szó, így a macskákat, nyulakat, baromfikat, kisebb rágcsálókat sajnos prédának tekinti, ezt az ösztönt pedig nagyon nehéz, sőt nem is igazán lehet elnyomni benne.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Visszaáll a régi forgalmi rend az ÉZI-nél lévő kereszteződésnél

Az 52-es főút ideiglenes forgalomtereléseinek megszüntetését követően július 1-jén, hétfőn az önkormányzattal egyeztetett módon visszaáll Kecskeméten az Ipoly utca...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...