fbpx
17 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Akár ételallergiát is jelezhetnek ezek a tünetek

- Advertisement -

Rengeteg állatot érint az ételallergia, ezt pedig többféle tünet is jelezheti. Nagyon fontos, hogy időben felismerjük ezeket a jeleket, hosszú távon ugyanis egyre több probléma fog jelentkezni, mely az állat mindennapjait is megkeserítheti. Cikkünkben bemutatunk négy olyan tünetet, mely jelezheti azt, hogy az állat ételallergiában szenved, ezért kivizsgálása és a tápváltás elengedhetetlenül szükséges a számára.

A tünetekre reagálni kell!

Nem szabad könnyedén venni azt, ha valami szokatlan dolgot tapasztalunk kedvencünkön. A Kutyabarát Magazin hasznos tanácsait érdemes megfogadni, ezáltal pedig biztosak lehetünk benne, hogy a kutyánk egészséges és hosszú életű lesz, emellett pedig boldoggá teszi mindennapjainkat.

Ha a kutya vakarózik

Vakarózás esetén általában az első gondolatunk az, hogy valamilyen külső élősködőt szedett össze a blöki. Pedig vakarózni nem csupán attól lehet, hogy irritálja valami a bőrt, hanem belső folyamatok is okozhatják ezt a kellemetlenséget. A vakarózás megnehezíti az állat életét, mivel közben a kutya megsértheti a bőrt, amely kaput nyit a kórokozóknak, így akár egy ördögi kör is beindulhat, hiszen az elfertőződött bőr szintén vakarózásra sarkallhatja.

Ha hullik a kutya szőre

A szőrhullás bizonyos mértékig normális lehet, hiszen a folyamatos szőrcserével újítják meg a bundájukat az ebek. A szőrhullás az őszi és a tavaszi időszakban fokozódhat, hiszen ilyenkor az állat felkészül a következő évszakra. Azonban, ha azt látjuk, hogy kopasz foltok kezdenek kialakulni, vagy a szőr elszíneződik, akkor azonnal gyanakodni kell arra, hogy valamilyen probléma áll a tünetek hátterében. Ez nagyon sok esetben ételallergia, amellyel foglalkozni kell!

Hasonló cikkünk:  Jelentősen kevesebben adták be jelentkezésüket a felsőoktatási képzésekre, mint tavaly

Ha gyakran rázza a fejét

Ha az állat fülébe megy valami, például egy bogár vagy a víz, akkor attól fejrázással igyekszik megszabadulni. Ez azonban csupán addig tart, ameddig sikerül kiráznia a füléből az idegen tárgyat, majd pedig megnyugszik. Azonban, ha gyakran észleljük ezt a jelenséget, akkor mindenképpen konzultáljunk az állatorvossal, mert bármilyen meglepő, ez is jele lehet az ételallergiának.

Fülgyulladás megjelenése

Az allergia nagyon gyakran okoz fülgyulladást, ez a fejrázással is kapcsolatban van. Az állat érzi, hogy a füle nincs rendben, fáj neki, diszkomfortérzetet okoz, ezért rázza a fejét és próbál megszabadulni ettől az érzéstől. Ha a fülből viaszszerű anyag folyik, akkor azonnal keressük fel az orvost és kezdjük el a tüneti kezelést, valamint a gyulladás hátterében húzódó okok kivizsgálását.

Mit tehetsz, ha kiderül, hogy allergiás a kutyád?

Leggyakrabban a baromfi okozza ezt a problémát, ezért ha kiderül, hogy kedvenced allergiás tünetekkel reagál bizonyos fehérjékre, akkor teljesen ki kell zárni ezt az étrendjéből. Nem elég az, ha hipoallergén tápra váltasz, mindig nézd meg alaposan ezeknek az összetevőit is. 

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalod az állaton, akkor mindig gondolj arra, hogy ezek hátterében ételallergia is lehet, ezért kezdd meg minél hamarabb a kutya kivizsgálását.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...