fbpx

FRISS HÍREK

Békekonferencia: Ukrajna területi épsége nélkül nincs béke

- Advertisement -

Kétnapos békekonferenciát tartottak a svájci Bürgenstockban, ahol a zárónapon a résztvevő 91-ből 78 ország – köztük Magyarország is – aláírta a megállapodást: a béke feltétele Ukrajna területi épsége.

Azok az országok, amelyek nem írták alá az iratot eleve külügyminiszteri, vagy alsóbb szinten képviseltették magukat: India, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, Mexikó, Örményország, Kolumbia, a Dél-afrikai Köztársaság, Jordánia, Líbia, Bahrein és Thaiföld. Brazília és a Vatikán megfigyelőként vettek részt, de ők sem írták alá a dokumentumot.

Magyarország és a konfliktusban közvetítő szerepét betöltő Törökország aláírták. Szijjártó Péter a konferencián azt mondta, hogy „ha bármilyen üzenetük van, azt szívesen kézbesítjük Moszkvának”, és megjegyezte, hogy Magyarország nyitva tartotta a kommunikációs csatornákat Oroszországgal.

A dokumentumban leírták: „Az Oroszországi Föderáció háborúja Ukrajnával szemben nagymértékű emberi szenvedést és pusztítást okoz, illetve globális következményekkel járó kockázatokat és válságokat teremt.” Emellett az aláírók a záróközleményben megfogalmazták: mindenekelőtt a nukleáris biztonságra, az élelmiszer-ellátás biztosítására és a hadifoglyok cseréjére összpontosítanak.

Sikerült megtenni az első lépéseket a béke irányába, és a záróközlemény nyitva hagyja az ajtót a csatlakozáshoz „mindenki előtt, aki tiszteletben tartja az ENSZ Alapokmányát” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Hozzátette, hogy megállapodás született több különleges munkacsoport létrehozásról is, amik egy következő konferencia előkészítését szolgálják „békeakciótervek kidolgozásával.”

Vlagyimir Putyin orosz elnök is tett békejavaslatot, ami szerint Ukrajnának át kellene adnia a már oroszok által megszállt területeket, valamint az ukránoknak el kellene hagynia további szuverén területeket is.

Hasonló cikkünk:  A német és a magyar kormány nemet mondana az EU-ba importált kínai elektromos autók büntetővámjára

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök úgy fogalmazott: tárgyalási kiindulópontként nem tűnik túl hatékonynak azt mondani az ukránoknak, hogy vissza kell vonulniuk Ukrajnából.

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap ésszerűtlenként utasította el az orosz javaslatot, szerinte Oroszország követelései csak még kiszolgáltatottabbá tennék a kijevi vezetést további agressziók esetében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta: „Tudjuk, hogy az ukrajnai békét nem egy lépésben fogjuk tudni elérni, ez hosszabb út lesz. Ez nem béketárgyalás volt, mert Putyin nem veszi komolyan a háború lezárását, ő a kapitulációban érdekelt, ragaszkodik ukrán területek elcsatolásához, még olyan területekéhez is, amelyek jelenleg nincsenek megszállás alatt.”

Justin Trudeau kanadai kormányfő pedig bejelentette, hogy az elkövetkezendő hónapokban külügyminiszteri szintű találkozót szervez az ukrajnai háború emberi veszteségeinek megvitatására.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Papucs, törölköző, pléd sincs biztonságban a kecskeméti strandon?

A Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdaparkban tapasztalható lopásokra figyelmeztető poszt terjedt el a Facebook-on. Talán javul majd a helyzet, július...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...