fbpx
29 C
Kecskemét
2024. június 21., péntek

FRISS HÍREK

Egyre többen helyezkednek el az IT szektorban Kecskeméten

- Advertisement -

Az IT szektor dinamikusan fejlődő terület, amely évről évre egyre vonzóbb karrierlehetőségeket kínál. 2024-ben Kecskemét sem marad le a fejlődésben, és a városban dolgozó informatikusok továbbra is kiemelkedő fizetésekre számíthatnak. Ezen kívül a dinamikusan fejlődő város az elmúlt években jelentős beruházásokat vonzott az IT szektorba. Az autóipar mellett az IT szektor is erős jelenléttel bír, köszönhetően a város kedvező földrajzi elhelyezkedésének és az itt található egyetemeknek, amelyek kiváló informatikai képzéseket nyújtanak.

Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, milyen trendek jellemzik a helyi munkaerőpiacot a tech szektor szempontjából.

Nem maradnak el a fizetések az országos átlagtól

A Hays elemzése szerint míg 2021-ben és 2022-ben a magyar IT-piacot példátlan beruházási volumen jellemezte, addig 2023-ban jelentős visszaesés történt. Ez érződött a bérnövekedés ütemén is, a fizetések stagnálni kezdtek. Ennek eredményeként 2024 a konszolidáció éve lehet. 2023 véget vetett egy legalább 10 éves munkaerőpiaci növekedési szakasznak az informatikában, globális szinten. Így 2024-et inkább a túlkereslet jellemezheti, a piacon pedig a munkaadók ismét kedvezőbb helyzetben lehetnek.

Míg az országos tendencia az, hogy stagnálnak az IT szektor bérei, addig ez a déli országrészben – köztük Bács-Kiskun megyében is – kevésbé érezhető. A megyeszékhelyen, az IT szektorban dolgozók fizetései továbbra is versenyképesek országos szinten.

Az átlagos kezdő fizetések – például junior szoftverfejlesztő vagy szoftvertesztelő munkakörökben – bruttó öt és hatszázezer forint között alakulnak, de tapasztalattól és szaktudástól függően ez az összeg jelentősen növekedhet. Senior fejlesztők, projektmenedzserek, és IT vezetők esetében a havi fizetések gyakran elérhetik vagy meghaladhatják az egy millió forintot is, míg a felsővezetésben elfoglalt pozíciókért akár havi bruttó másfél millió forint is járhat.

Hasonló cikkünk:  A hazai autógyártás is lejtmenetben van

Dupla annyian jelentkeztek IT képzésre 2023-ban

A műszaki és informatikai képzések iránti érdeklődés továbbra is kiemelkedő a leendő hallgatók körében Kecskeméten. A Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karán az elsőéves hallgatók létszáma a tavalyi évben megduplázódott. A gépészmérnöki és járműmérnöki szakokon is többen jelentkeztek, mint egy évvel korábban, míg a logisztikai mérnök és mérnök informatikus képzéseknél a hallgatói létszám rekord mértékben, mintegy 250 százalékkal emelkedett. Összességében a GAMF karon több mint 1100 új hallgató kezdte meg tanulmányait 2023 szeptemberében. 2024-ben is magasabb létszámot várnak az egyetemen, mint a tavalyi évben.

A helyi egyetem és felnőttképző intézmények szoros együttműködésben állnak a nagy, nemzetközi hátterű IT cégekkel, például a Mercedes-Benz Manufacturing Kft.-vel, az AVL Kft.-vel vagy a Bonduelle Central Europe Kft.-vel, hogy a legfrissebb szakmai tudást és ipari trendek ismeretét biztosítsák a hallgatóknak. Ez lehetővé teszi, hogy a frissen végzettek azonnal alkalmazható tudással lépjenek be a munkaerőpiacra, ami tovább növeli az IT szektor vonzerejét Kecskeméten.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...