fbpx
29 C
Kecskemét
2024. június 21., péntek

FRISS HÍREK

Szavazatszámlálói körkép: a Fidesz delegáltjai minden szavazókörben ott lesznek, a Szövetségé a kétharmadában

- Advertisement -

Szerdán a Hírös Agórában két csoportban tettek esküt-fogadalmat a pártok, jelölőszervezetek által megbízott szavazatszámláló bizottsági tagok, akik vasárnap a választott tagokkal közösen a szavazókörökben dolgoznak majd. A Tisza Párt – amely a helyi önkormányzati képviselők és a polgármester választásán nem indul, csak az EP-listájukra lehet szavazni – közel annyi szavazatszámlálót tud küldeni Kecskeméten, mint a Szövetség a Hírös Városért Egyesület.

A Fidesznek minden szavazókörben lesz legalább egy megbízott szavazatszámlálója

Megkerestük a Helyi Választási Irodát (HVI), hogy az egyes jelölőszervezetek Kecskemét 98 szavazóköréből hányba tudtak szavazatszámláló bizottsági tagot delegálni, hányat jelentettek be a HVI-nek.

Dr. Temesvári Péter jegyző, a HVI vezetője a következő adatokat közölte:

  • Civil Összefogás Városunkért Egyesület: 25 fő 25 szavazókörbe
  • Fidesz-KDNP: 187 fő 98 szavazókörbe
  • Hetényegyházi Városrész Szépítő Egyesület: 1 fő 1 szavazókörbe
  • Mi Hazánk: 23 fő 23 szavazókörbe
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 15 fő 9 szavazókörbe
  • Szövetség a Hírös Városért Egyesület-DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-ZÖLDEK: 68 fő 66 szavazókörbe
  • Tisza Párt: 59 fő 59 szavazókörbe

– Jól látható tehát, hogy míg a kormánypártoknak majdnem összejött a szavazókörönkénti kétfős átlag is, addig az ellenzéki Szövetségnek a szavazókörök harmadában nem lesz delegáltja.

– Feltűnő, hogy a Magyar Péter alelnök vezette Tisza Párt – amely a helyi önkormányzati képviselők és a polgármester választásán nem indul, csak az EP-listájukra lehet szavazni – közel annyi szavazatszámlálót tud küldeni, mint a Szövetség.

– Meglepetés, hogy egyetlen delegáltja sincs a Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesületnek (ezt támogatják a Jobbik-Konzervatívok és a Momentum helyi politikusai, és a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Néppárt jelöltjei vannak még benne).

– Ellenben az MSZP-ből és a Szövetségből kivált Dobos József által nemrég elindított Civil Összefogás Városunkért Egyesület a szavazókörök jó negyedében jelen lesz megbízottjával, akárcsak a Mi Hazánk.

Főleg idősek vállalják

Megkerestük az összes jelölőszervezetet, egyrészt a delegálás sikeressége felől érdeklődve, de rákérdeztünk arra is, milyenek voltak a tapasztalataik, mennyire nehéz valakit találni, aki vállalja ezt a feladatot? Voltak-e esetleg visszalépések, visszamondások a bizottsági tagságtól, ha igen, ezt minek tulajdonítják? Csak a Szövetségtől kaptunk választ, ők megerősítették a HVI-től kapott adatot, azaz 66 körbe jelöltek tagot, két szavazókörbe két-két főt, a többibe egyet-egyet.

„A tapasztalat az, hogy 2022-höz képest nehezebben vállalták el a delegálást, mivel Kecskeméten négyféle választás is lesz (polgármesteri, helyi képviselői, nemzetiségi és EP) ami eléggé megterhelő. A delegálást általában is az idősebb korosztályokból vállalják, és ezért most ez még nehezebben megy, a komolyabb megterheles miatt. Politikai félelem is tapasztalható több embernél” – írta a Szövetség.

A delegált tagok eskütétele a Hírös Agóra színháztermében / Fotó: Hraskó István

Mi a dolguk, milyen szabályok vonatkoznak a szavazatszámláló bizottságokra?

  • A szavazatszámláló bizottság feladatai közé tartozik a szavazóhelyiség ellenőrzése, a szavazás törvényes lebonyolításának biztosítása, a szavazás során felmerülő vitás kérdésekben való döntés, a szavazatok megszámlálása, a szavazókörben a választás eredményének megállapítása és erről jegyzőkönyv kiállítása.
  • Választott és megbízott (delegált) tagokból áll. A választott tagokat a települési önkormányzat képviselő-testülete választotta meg, a megbízott (delegált) tagokat a jelölő szervezetek, valamint a független jelöltek bízzák meg.
  • A választott tagjai oktatáson, felkészítésen vesznek részt, a szavazás napján pedig hajnaltól a szavazatok összeszámlálásáig a szavazókörökben végzik a választás lebonyolítását.
  • A választott és delegált tagok jogai és kötelezettségei azonosak, azonban tiszteletdíj csak a választott tagoknak jár. A szavazatszámláló bizottság elnökének tiszteletdíja bruttó 66 000 forint, a tagok pedig bruttó 55 000 forint tiszteletdíjban részesülnek.
  • A bizottság működőképességéhez legalább öt tag kell, így ha a pártok delegáltjaival együtt sincs meg az öt tag, akkor a képviselő-testület által megválasztott tagok közül hívnak be további tagokat a testületbe.
  • Ha az SZSZB megosztja a tagok között a feladatait, a feladatok kiosztásánál egy-egy feladatból senkit nem lehet kizárni, azokat konszenzusos, közös döntéssel kell kiosztani, lehetőség szerint napközben egymást váltva végezni, ezáltal is a pártatlanságot biztosítva. A megbízott (delegált) tagok is pártatlanul kötelesek eljárni. Legalább 3 tagnak folyamatosan együtt kell lennie a szavazóhelyiségben.
Hasonló cikkünk:  Így interjúztunk a polgármesterjelöltekkel - már aki szóba állt velünk

„A vonatkozó jogszabály alapján az ellátmányra szavazókörönként 30 ezer forint összegű normatíva fordítható” – tudtuk meg Temesvári Pétertől. A Helyi Választási Iroda vezetője hozzátette, a választott tagok étkezést is kapnak.

„A delegált és a választott bizottsági tagok egyaránt számolják a szavazatokat. Elsőként a polgármester választás szavazólapjait, majd az egyéni választókerületi képviselők választása szavazólapjait és végül az EP képviselők szavazólapjait számlálják a bizottságok. Külön-külön csoportba rendezik

  • a bélyegzőlenyomat nélküli,
  • a lebélyegzett, de érvénytelen (nem tartalmaz szavazatot, egy darabnál több szavazatot tartalmaz, ceruzával adták le a szavazatot) szavazólapokat,
  • illetve jelöltenként/listánként az érvényes szavazatokat.

Minden egyes csoportot legalább kétszer kell megszámolni, illetve addig kell folytatni a számlálást, amíg két számlálás számadata megegyezik” – részletezte a Helyi Választási Iroda vezetője.

  • A bizottsági tagok a szavazást követő napon, azaz június 10-én, hétfőn mentesülnek a munkavégzési kötelezettség alól, erre a napra távolléti díj illeti meg őket, amelyet a munkáltató köteles megfizetni. A munkáltató pedig a távolléti díj és járulékai megtérítését a szavazatszámlálást követő öt napon belül igényelheti a helyi választási irodától.

Fotó: Hraskó István

Esküt tettek

„Én, …. fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek, jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; szavazatszámló bizottsági tag tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorolom. (Az eskütevő meggyőződése szerint) Isten engem úgy segéljen!” – ezt az esküszöveget mondták el a delegált szszb-tagok szerdán a Hírös Agórában (az eskü szövegét Szemereyné Pataki Klaudia polgármester mondta elő).

Majd a Nemzeti Választási Iroda oktatófilmjét nézték meg, amelyben összefoglalják a vasárnapi választással kapcsolatos feladataikat, végül Temesvári Péter is tartott nekik rövid tájékoztatót.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...