fbpx
29 C
Kecskemét
2024. június 18., kedd

FRISS HÍREK

Választási szubjektív: a KecsUP újságíróinak véleménye a választási részvétel fontosságáról

- Advertisement -

A KecsUP független hírportálként végigkövette a 2024-es helyi önkormányzati választási kampányt és VÁLASZTÁS’24 rovatunkban beszámoltunk minden fontos eseményről, bemutattunk jelölteket, megkérdeztük a választókörzetek lakóit és igyekeztünk a lehetőségeinkhez képest minél árnyaltabb képet felvázolni, hogy olvasóink a lehető legtöbb és legobjektívebb információk alapján dönthessenek vasárnap a szavazatukról. Ezúttal személyesebbre vesszük a hangot és újságíróink egy véleménycikk keretein belül fejtik ki nézőpontjukat a választási részvétel fontosságáról.

„Szavazni, oldalt választani talán még sosem volt ilyen nehéz. De ilyen egyszerű sem. Az információs társadalom vívmányai lehetővé teszik, hogy korábban sosem látott mennyiségben ússzunk az információban. Ez egyszerre áldás és átok. Annyi cikk, videó, zenei alkotás – és sajnálatos módon hazánkban még 2024-ben is bőven akadnak ezek között propagandaanyagok – születik egy nap alatt, amennyit egy emberöltő alatt sem lennénk képesek teljes terjedelmükben feldolgozni. Mégis a saját szűrőink segítségével KELL ezek közül válogatnunk. Mit fogyasztunk el? Mit hiszünk el? Miért? Ezeket mindenkinek önmagának kell eldöntenie, ami iszonyat nehéz. De egyben könnyű is.A vasárnapi választáson minden szavazat számít, egy ideális jogállamban pedig nincs helye megbélyegzésnek azért, hogy valaki hogyan gondolkodik. Én arra buzdítok mindenkit, hogy szavazzon saját belátása szerint, minden befolyásoló tényezőtől mentesen. Soraimat egy híres Puzsér Róbert idézettel zárnám: „szabad, polgári világban akarok élni, nem kokainista szociopaták által konstruált kafkai újfeudalizmusban”.

Balla Szilárd, újságíró

„A magyarországi demokrácia története nagyon rövid. Az igény iránta mindig feltámadt, de a kibontakozása elé legtöbbször akadályokat állítottak, éppen azért, mert a demokrácia megkérdőjelezi a zsarnokokat, fellép az ostobaság és a politikai megosztottság ellen. A demokrácia kérdőre vonja az önkényeskedőket, és megkérdőjelezi a „jó” autokratákról való beszéd érvényességét. A demokrácia gyakorlásának egyik eszköze a választás. Az egyik olyan szabadságjogunk, amikor közvetlenül üzenhetünk a politikusoknak, hogy figyelünk, és nem maradhat válasz nélkül a hatalom túlkapása. A demokráciát sokan megkérdőjelezik, és gyengének tartják, aminek nincsenek beépített garanciái. A demokrácia hívei mégis képesek voltak a történelem menetén sokszor változtatni, mert vannak olyan időszakok az emberek közösségeinek a történetében, amikor pellengérre állították a korrupt állami vezetőket. A választás, a részvétel, a közügyekben való aktivizmus együtt járt azzal, hogy az embereknek módjuk nyílt közösen dönteni a környezetük és az életüket meghatározó kérdésekről. Ez mint látjuk nem mindig egyértelmű. A választásos demokrácia, amit ha alá is akarnak ásni a populizmus hívei, mégiscsak azt üzeni, hogy létrejöhet egy olyan világ, amelyben a jelenleginél nagyobb az egyenlőség, értelmesebb módon folyik a közbeszéd a közös ügyeinkről. Hát ne bírna a választás és a demokrácia jelentőséggel hazánkban és a globális világunkban?”

Falusi Norbert, újságíró

„Részvétel nélkül a demokrácia csupán levetett ruha, sorsára hagyott lakatlan ház, az időjárás szeszélyeinek kiszolgáltatott, gondozatlan és gazverte kert.
Ellenben ha felöltözünk, rendbe rakjuk a házat, műveljük kertjeinket, tehát a tudatos észlelésből következő értelmes beleszólások révén állampolgárokként viselkedünk, elkerülhetetlenül megtörténik velünk a közös ügyeink áhított közös alakítása. A demokráciában történő részvétel viszont éppen nem azt jelenti, hogy a kitüntetett napokon elvégzett ilyen vagy olyan véleménynyilvánításunkkal letudhatnánk minden dolgunkat vele. Hiszen a kertművelés egy állandó odafigyeléssel és teendőkkel járó, soha véget nem érő folyamat, ha csak alkalmanként törődünk vele, már másnap felüti a fejét a dudva. Hozzátartozik a tájékozottság, szűkebb és tágabb környezetünk történéseinek ismerete, és legfőképp az értelmező és kritikus gondolkodás, véleményalkotás. A közösségi működésekbe történő bekapcsolódás, civil társadalmi aktivitás, számunkra fontos ügyek és célkitűzések segítése, megvalósítása. A döntéshozatali folyamatokra rálátás, a döntéshozatalokba történő bevonás igénye. Az állampolgári öntudat megélése, a közösség iránti felelősségünk cselekvő kiteljesedése. Műveljük hát kertjeinket!”

Barna Imre, újságíró

Hasonló cikkünk:  Kerényi György: A szuverenitásról, a földszint 3-ból… – cikksorozatunk harmadik írása

„Számomra nem kérdés, hogy el kell menni szavazni. Lehet, hogy egyeseknek megmosolyogtató lehet a véleményem, de én akkor is a demokrácia ünnepének tartom a választást, hiszen szabadon dönthetünk, kiket bízunk meg, hogy négy-öt évig képviseljen minket a közügyek gyakorlása során. Ilyenkor mindenkinek a szava ugyanannyit számít, tekintet nélkül nemre, életkorra, szexuális irányultságra, vallásra, iskolázottságra, foglalkozásra, vagyoni és családi helyzetre, társadalmi státuszra. De természetesen megértem azokat, akik esetleg most úgy vannak vele, nem kívánnak voksolni. Mert például már megcsömörlöttek a mindennapokat átitató-megmérgező politikától, mert elegük van a sárdobálásból, az üres és hazug szólamokból, az ígérgető, aztán a győzelmük után a választókkal mit sem törődő politikusokból. Sokan csalódottan, kiábrándultan, keserűen hátat fordítanak a közéletnek, és igyekeznek tudomást sem venni róla – már amennyire ez lehetséges a mai világban. Két érvem mégis van, amellyel igyekeznék a hezitálókat rávenni a fülke magányában történő ikszelésre. Az első: minél többen voksolunk, az eredmény annál jobban tükrözi a választók akaratát. A másik érvemet az érzelemmentes, de éppen ezért megbízható matematikára alapozva úgy tudnám megfogalmazni, hogy az önkormányzati választás az az alkalom, amikor a legtöbbet ér a voksunk. Hiszen míg az országgyűlési választáson körülbelül 70 000 polgár szokott szerepelni a névjegyzékben választókerületenként, addig az önkormányzatin – legalábbis Kecskeméten – 6000-7000 (kisebb településeken még kevesebb). Tehát egy szavazat sokkal nagyobb – a hírös városban tízszeres – súllyal esik latba, amikor a helyi képviselők között választunk, akár pár elmaradt voks is befolyásolhatja a kimenetelt és hogy ki kerül be végül a testületbe.”

Hraskó István, újságíró

——————————

A Vélemény rovatunkban megjelent írások nem feltétlenül egyeznek a teljes szerkesztőség álláspontjával. A tartalom megtartása mellett ezeket az írásokat jogunkban áll a jobb olvashatóság érdekében megszerkeszteni.

Van véleménye? Szeretné másokkal is megosztani? Írjon nekünk a szerkesztoseg@kecsup.hu címre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...