fbpx
22.9 C
Kecskemét
2024. szeptember 7., szombat

FRISS HÍREK

Bankmentor-ügy: bíróság elé állt az adósságok rendezését ígérő, 36 embert megkárosító férfi

- Advertisement -

Nyolc év börtönt, 500 ezer forint pénzbüntetést és vagyonelkobzást indítványozott az ügyészség dr. L. Gábornak. Ő volt az a kecskeméti férfi, aki több mint 3000 ügyfél számára vállalta, hogy bedőlt hiteleik ügyében közvetítőként eljár a bankoknál. Négy év alatt 36 ügyfelét összesen 383 millió forinttal károsította meg – áll a vádiratban. A jogász végzettségű vádlott közel húsz sikkasztást beismert, de több vádpontban nem vallotta magát bűnösnek, tehát az előkészítő üléssel nem ért véget a büntetőügy, „rendes” bírósági tárgyalás kezdődik.

Az ügyről a vádemeléskor már írtunk. Név említése nélkül egy hónapja azt közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség, hogy egy magát internetes oldalakon hirdető, jogász végzettségű kecskeméti férfi több mint 3000 ügyfél számára vállalta, hogy bedőlt hiteleik ügyében közvetítőként eljár a bankoknál. Négy év alatt 36 ügyfelét összesen 383 millió forinttal károsította meg, a tőlük átvett összegeket egyszerűen ellopta – állt a vádhatóság tájékoztatásában.

Mint ebből kiderült, az ügy vádlottja felfüggesztett börtönbüntetések próbaideje alatt követte el a bűncselekményeket. A vád szerint 2017 és 2023 nyara között a Magyar Nemzeti Bank engedélye nélkül ügyfelei számára pénzügyi szolgáltatást végzett. Ügyfeleitől a közvetítésért cserébe egyösszegű díjazás mellett sikerdíjra is igényt tartott.

Fotó: Hraskó István

„A vádlott a hozzá forduló és őt megbízó adósoktól – az ügy sértettjeitől – kifejezetten a tartozásuk rendezése céljából több esetben pénzt is vett át. Ám az ügyfelektől készpénzben kapott vagy bankszámlára átutalt összegeket a férfi nem az adósságok rendezésére, hanem saját maga, illetve a cégei által felhalmozott tartozások kiegyenlítésére fordította vagy elköltötte. Azért, hogy cselekményét leplezze, hamis banki átutalási bizonylatokkal és szerződésekkel próbálta igazolni a sértettek felé, hogy pénzüket a célnak megfelelően használta fel” – mondta el dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna főügyészségi csoportvezető ügyész, a főügyészség sajtószóvivője.

Hozzátette: a jogász végzettségű férfinak amiatt is felelnie kell, mert 2023 augusztusában a cége bankszámláját átengedte egy magát banki ügyintézőnek kiadó csalónak, aki a bűnös úton megszerzett pénzt a vádlott bankszámlájára utaltatta.
A vádlott az első alkalommal jóváírt csaknem 4 millió forintot készpénzben felvette és átadta a megbízójának. A számlájára ezután érkezett 7 millió forinttal azonban nem számolt el az ismeretlen bűntársa felé. A vádlott a felhalmozott tartozásai miatt, a folyamatosan érkező sértetti panaszok nyomására feljelentette magát a rendőrségen – közölte az ügyészség.

Közben megtudtuk, hogy a Bankmentorról és dr. L. Gáborról van szó – az előzetes letartóztatásban lévő, bilincset viselő 47 éves férfit két bv.-őr kísérte csütörtökön a Kecskeméti Járásbíróság egyik tárgyalójába.

70 millió forintos bírság a Nemzeti Banktól

Az interneten utánanézve nagyon gyorsan kiderül, hogy a Bankmentorral súlyos gondok voltak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) még 2022 májusában közölte, hogy hivatalból előzetes bejelentés nélküli, helyszíni ellenőrzést is magába foglaló piacfelügyeleti eljárást indított a kecskeméti székhelyű, tevékenységét honlapokon, a közösségi médiában is aktívan hirdető Bankmentor Kft. tevékenységének áttekintésére. A vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsák, a társaság végez-e üzletszerűen a törvény szerint az MNB engedélyéhez kötött pénzügyi közvetítői, különösen alkuszi vagy jelzáloghitel-közvetítői tevékenységet. A válaszra nem kellett sokat várni: igen, végzett, több éven át.

2022 júniusában pedig az országos sajtót is bejárta a hír, hogy az MNB 70 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Bankmentor Kft.-re, és azonnali hatállyal megtiltotta számára az engedély nélküli pénzügyi közvetítői tevékenység folytatását.

A bírságösszeg mértékénél súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság engedély nélküli tevékenységét több éven át, széles körben, több ezer ügyfél részére végezte, professzionális intézmény benyomását keltve. Kiemelt enyhítő körülménynek számított, hogy a jegybanki vizsgálat során a Bankmentor együttműködött, segítette a tényállás feltárását. Az MNB enyhítő körülményként értékelte azt is, hogy az eljárás elindítását követően a társaság új ügyfelekkel már nem szerződött, és a hozzá köthető honlapok tartalmát is átalakította.

Hasonló cikkünk:  A korrupcióval vádolt Simonka a koronatanú szerint Rogánnal és Kubatovval is tárgyalt, hogy befolyásolják a büntetőügyét

Az ügy egyik sértettje

A neten találtunk egy olyan, a Budapesti Békéltető Testület által 2021-ben tárgyalt ügyet is, amelyben egy fogyasztó arra kapott ígéretet L. Gábortól, hogy segít az árverés által fenyegetett devizahiteles ingatlanának megtartásában – csakhogy a Bankmentor Kft. ügyvezetője nem intézett semmit. A békéltető testület megalapozottnak találta ezt a panaszt, és azt az ajánlás tette, hogy a cég fizesse vissza a 150 ezer forintos megbízási díjat.

Részben beismerte bűnösségét a vádlott

A Kecskeméti Járásbíróságon dr. Pokomándy Imre bíró tartotta az ügyben az előkészítő ülést, amelyre négy sértett is eljött. A vádlott indítványára az a döntés született, hogy dr. Halmi Réka, a járási ügyészség ügyésze nem ismerteti teljes terjedelmében a vádiratot, így sokkal több új részletet egyelőre nem tudtunk meg.

A büntetett előéletű férfit a következőkkel vádolják:
– jogosulatlan pénzügyi tevékenység vétsége;
– 20 rendbeli jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette;
– 25 rendbeli nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette;
– kisebb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette;
– 7 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége;
– jelentős értéket meg nem haladó értékre, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette.

Az ügyészség által tett – a köznyelvben leegyszerűsítve, bár kissé tévesen „vádalkunak” nevezett – indítvány a következő volt: ha L. Gábor a terhére rótt bűncselekményeket tényállásszerűen – azaz ahogy a vádiratban szerepel – beismeri, akkor a bíróság ítélje 8 év börtönre és 6 év közügyektől való eltiltásra, kapjon 500 ezer forint pénzbüntetést és a kötelező vagyonelkobzást is alkalmazzák vele szemben.

A tárgyaláson négy sértett is megjelent, ők mindannyian polgári jogi igényt terjesztettek elő: egyikük 700 ezer forintra, más 4 millióra, de volt egy 13 millió forint + kamatok és egy 14,6 millió forint + kamatok összegű igény is. Iratismertetéskor pedig elhangzott még ennél is magasabb, 16,2 millió forintos kár megtérítésére vonatkozó beadvány is. Információink szerint a sértettek döntő többsége idős, nyugdíjas személy, akik könnyen bedőltek a vádlott ígéreteinek.

Dr. L. Gábor kijelentette: nem ismeri be a bűnösségét minden vádpontban, azaz csak részlegesen ismeri el büntetőjogi felelősségét, és nem mondott le a tárgyaláshoz fűződő jogáról sem. Így biztossá vált, hogy az előkészítő ülésen nem születik ítélet, és a bíróság tárgyalásra tűzi ki az ügyet.

A vádlott, a bv.-őrök és az egyik sértettet képviselő ügyvéd nem járult hozzá a fotózáshoz, ezért őket kitakartuk / Fotó: Hraskó István

„Nyilván nagyon szégyellem a vádban elhangzottakat, nagyon meg is bántam” – mondta a vádlott, aki egyelőre nem tett részletes vallomást, de a bírónak röviden elmondta, melyik vádpontban érzi magát bűnösnek.

  • Mintegy húsz sikkasztásos vádpontot sorolt fel, mint kijelentette, ezeket „egy az egyben, tényállásszerűen, összegszerűen” elfogadja, ahogy a vádban van, ezekben tett önfeljelentést is.
  • De például a jogosulatlan pénzügyi tevékenység vétségét nem ismerte el, szerinte ezt a bűncselekményt nem követte el. Egy sikkasztásos vádponttal kapcsolatban pedig úgy nyilatkozott, hogy amikor a sértett kérte tőle a pénzt, egyből elszámolt vele, és jóval ezután született csak a feljelentés. Egy másik esetben pedig ugyan átutaltak neki egy összeget, de ehhez hozzá sem nyúlt, elkölteni nem is tudta volna, mert pár nappal később gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrségen, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását. Azaz álláspontja szerint itt nem sikkasztott, bár elismerte, kétségkívül tartozik a sértettnek.
  • L. Gábor sérelmezte azt is, hogy bár a gyanúsítotti kihallgatásán bemutatott banki átutalásokat, átvételi elismervényeket, ennek ellenére a vádiratot nem módosította az ügyészség. Azt mondta, nemcsak 69 millió forintot fizetett vissza a sértetteknek, hanem az önfeljelentése és a gyanúsítotti kihallgatása között eltelt kilenc hónapban további 102 milliót, összesen pedig 176 millió forintot, „folyamatos volt a visszafizetési szándék”.

Dr. Pokomándy Imre bíró az első tárgyalási napot szeptemberre tűzte ki, ekkor fogja részletesebben meghallgatni a vádlottat, aki jelezte, most benyújtott írásbeli vallomását fel is olvasná. Az ügyre visszatérünk majd a KecsUP-on.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamerák segítik a haladást a lámpákkal sűrűn ellátott 441-es főúton

Gömb alakú kamerák láthatók a lámpás kereszteződéseknél a 441-es főúton. Megkérdeztük az Építési és Közlekedési Minisztériumot, milyen céllal szerelték...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...