fbpx
22 C
Kecskemét
2024. szeptember 8., vasárnap

FRISS HÍREK

Magyarországnak 200 millió eurós büntetést kell befizetnie

- Advertisement -

Az Európai Bizottság (EB) július 16-án levelet és fizetési felszólítást küldött a magyar kormánynak, amely szerint az Európai Unió Bírósága által kiszabott 200 millió eurós büntetést be kell fizetni az uniós menekültügyi szabályok megszegése miatt. A bírság befizetésére 45 napos határidőt szabtak.

Magyarország jelenlegi teljes tartozása több mint 240 millió euró, ami naponta 1 millióval emelkedik, utóbbit addig kellene fizetni, amíg a magyar kormány a migrációs és menekültügyi szabályait összhangba nem hozza az uniós elvárásokkal.

Első körben az átalány befizetésére szólítják fel Magyarországot, a napi egymilliós összegre még nem. Ha a 45 napos határidőt Magyarország elmulasztja, az EB újabb felszólítást küld, de akkor már csak 15 nap marad a befizetésre. Ha a pénz ezután sem érkezik meg Brüsszelbe, az uniós testület megkezdi a kamatokkal növelt összeg fokozatos behajtását a Magyarországnak járó közösségi támogatásokból.

Hasonló cikkünk:  Jelentősen nőtt nyáron a Kecskeméten töltött nemzetközi vendégéjszakák száma

A magyar menekültügyi szabályok – köztük a tranzitzónák miatt – indított kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság, ami végül az EU bíróságán landolt. A kormány 2020 decemberében elveszítette a pert, és bár az EB szerint Orbánék tettek lépéseket, de nem igazították teljesen a magyar szabályokat az ítélethez.

A testület látva a késlekedést, 2022 februárjában megtette a következő lépést és pénzbírság megállapítását kérte az EU bíróságától. A bíróság úgy döntött, hogy a menekültügyi rendszer miatt naponta 900 ezer euróval, a kitoloncolási miatt pedig 100 ezerrel nő az összeg, ebből áll össze az egymillió euró.

Orbán szerint Magyarországot azért büntetik, mert „nem engedi be az illegális migránsokat”, amire az EB azt reagálta, hogy a Bíróság ítélete nem kötelezi a magyarokat illegális bevándorlók befogadására.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Egy kecskeméti atyát is felfüggesztettek kiskorú szexuális bántalmazása miatt

A kecskeméti Róbert atya és a kiskunfélegyházi R. Gábor plébános ellen is kiskorúak terhére elkövetett szexuális bántalmazás kapcsán indult...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...