fbpx

FRISS HÍREK

A kormány 2000 milliárd forint adókedvezményt ad jövőre – sokszor társadalmi haszon nélkül

- Advertisement -

Az Európai Bizottság újra túlzottdeficit eljárást indíthat Magyarország ellen, ha nem sikerül a GDP három százaléka alatt tartani a hiányt. Ezért a jövő évi költségvetés tele van megszorításokkal és kiigazításokkal. A kormány szűkíti az oktatásra, egészségügyre, környezetvédelemre fordított kiadásokat, miközben a tervezet szerint legalább 1893, de akár 2053 milliárd forintnyi adóbevételről mondhat le különböző adókedvezmények formájában.

A kieső adóbevételek éves összegére egy alsó és egy felső becslést is ad a Pénzügyminisztérium, ezek átlaga jövőre 1973 milliárd forint is lehet, szemben az idei 1807 milliárd forinttal. Ez jóval meghaladja a rendvédelmi, vagy a honvédelemi büdzsét, de a teljes oktatás ennyi pénzből akár hét hónapig is működhetne.

Az évek óta ígérgetett „nagy tanári béremelést”, amelynek éves költsége 300-400 milliárd forint lenne, legalább ötször ki lehetne fizetni. 

Meglehetősen eltérően fog jövőre hasznosulni ez a 2000 milliárd forintnyi adókedvezmény:

  • 372 milliárd forint lesz a családi adókedvezmény, amit a gyerekes családok támogatására fordít a kormány a személyi jövedelemadón (szja), és különböző járulékkedvezményeken keresztül.
  • 180-190 milliárd forintba kerül majd a 25 év alatti munkavállalók teljes adómentessége.

Társadalmi elutasítottság jellemzi az olyan kedvezményeket, mint például a sport-tao rendszer, amikor is a cégek a társasági adójukat, a bankok pedig a különadójukat valamely sportegyesület támogatására ajánlhatják fel. A sportegyesületek 144 milliárd forintot kapnak a közösből a Pénzügyminisztérium számításai szerint. Ahelyett, hogy valóban az utánpótlás-nevelést, a gyereksportot támogatnák, ma vannak olyan profi sportklubok (például felcsúti Puskás SE), ahol évente milliárdokat szakítanak a tao-ból és még a takarítók, a szakácsok fizetését is a tao-pénzekből fizetik.

Hasonló cikkünk:  Totális ellenőrzés alá vonnák a kultúrát, a kormány szerint csak az átláthatóság a cél

2011-ben vezették be a sport-taozást, azóta ez mintegy 1200 milliárd forintjába került az adófizetőknek érdemi társadalmi haszon nélkül. Jelzi a sport-tao torz jellegét, hogy jövőre a társasági adóból összesen 315 milliárd forint kedvezményt érvényesítenek a cégek.

Az éves társaságiadó bevétel 27 százalékáról mond le az állam a nagy kedvezmények hatására. Nagy a bevételkiesés a távközlési adónál is, ahol a bevételek 41 százaléka esik ki a magánszemélyeknek adott kedvezmények miatt. Az illetékeknél adott kedvezmények aránya ennél is nagyobb, jövőre 280 milliárd illetékbevétel várható, de ezen felül 180 milliárdnyit elenged a kormány: a legnagyobb kedvezményeket a lakáscsere (55 milliárd), a CSOK-os lakások illetékmentessége (40 milliárd), illetve az öröklés (39 milliárd) teszi ki.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kicsi volt a nomád magyaroknak a Kárpát-medence – Rácz Lajos klímatörténész a kecskeméti könyvtárban

A honfoglaló magyarok életformájához kicsinek bizonyult a Kárpát-medence. A török háborúk kora alatt az elődeink radikálisan átalakították a természeti...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...