fbpx
26.2 C
Kecskemét
2024. július 4., csütörtök

FRISS HÍREK

Napernyő nélkül épül a Lechner Kávéház kerthelyisége a kecskeméti Városháza díszkertjében – vita a közgyűlésen a teraszról

- Advertisement -

A kecskeméti Városháza homlokzati díszkertjében a Lechner Kávéházhoz tartozó kerthelyiséget alakítanak ki, a zöld növények helyére a beton blokk alapokat egy héttel ezelőtt már le is rakták. Király József ellenzéki önkormányzati képviselő úgy látja, hogy a hatóságokat megkerülve alakítják át a főtéri műemléki környezetet. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester szerint nem közterület-átalakítás zajlik, és ezért nem szükséges bevonni a Kormányhivatal Örökségvédelmi Főosztályát. Egyébként sem alkalmaznak a vendéglátóipari előkert létesítésekor napernyőt és napvitorlát. A Lechner Kávéház újonnan épülő teraszáról vitáztak a júniusi közgyűlésen.

A Városháza felújítási munkálatai 2023. májusban befejeződtek, ezt követően alakították ki az oldalsó és a hátsó kertet, illetve mintegy 9000 növény telepítésével a homlokzati díszkertet. Tervezésekor elsődlegesnek tartották az ökológiai szemléletű fenntartást – tájékoztatott akkor közleményében a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. A növényültetés tervéről megosztottak egy térképet is, amelyet az önkormányzat Mérnöki Irodája készített. Azon még nem szerepelt a most vitatott kerthelyiség.

Június utolsó csütörtökén ülésezett a városi közgyűlés, ahol Király József napirend utáni felszólalásában kifogásolta a polgármesteri hivatal díszkertjének az átalakítását. Szóvá tette, hogy az UNESCO világörökségi javaslati listájára felvett kecskeméti Városháza Lechner Kávéház teraszának kialakítása a megfelelő engedélyek kiadása nélkül kezdődött el, miután a kertészetileg megtervezett előkertből a növények egy részét eltávolították. A Szövetség a Hírös Városért Egyesület politikusa hozzátette: megkereste az ügyben érintett hatóságokat, amelyek „egymásra mutogatva elhárították a válaszadást” és azt mondták, hogy „ők nem adtak semmilyen hozzájárulást és engedélyt a műemléki környezet megváltoztatásához”. Király mindezek alapján azt kérdezte: „Felmerül a kérdés: ki ad engedélyt ilyen munkálatokra?

Hasonló cikkünk:  Lázár János Kecskeméten megígérte, hogy átnézi a Halasi úti felüljáró felújítását

Szemereyné Pataki Klaudia a válaszában kifejtette, hogy a Lechner Kávéházat a Városháza Turisztikai Központ Kft. működteti. A nyitás óta eltelt idő tapasztalatai alapján a jelenlegi terasz nagysága nem elegendő, amely – oldalirányú elhelyezkedése miatt – az üzletből nem belátható, és ez lassítja a kiszolgálást. Az üzemeltető kft. még márciusban készíttetett egy tervet a kerthelyiség kialakítására azokkal a tervezőkkel, akik a Városháza felújítását végezték. A tervezővel és a városházi szakemberekkel tehát több soron is egyeztettek a kialakítandó ideiglenes teraszról, amely közterület-használati szerződéshez kötött, nem pedig közterület-átalakításihoz. Ezért nem szükséges bevonni a Kormányhivatal Örökségvédelmi Főosztályát – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette:

A vendéglátóipari előkert létesítését olyan feltételek mellett támogatja a szakma, ha napernyőt és napvitorlát nem alkalmaz. És a tervdokumentációban szereplő utcabútorokat helyezi ki, ami illeszkedik a Városháza stílusához. Az ideiglenes kitelepülés végén pedig követi a kialakított kertészeti struktúrát. Így kapta meg a hozzájárulást és az én hozzájárulásomat a Lechner Kávéház, miután az összes vendéglátóipari egység megkapta a központban a kerthelyiség használatához szükséges közterület-használati engedélyt” – zárta le Szemereyné a napirendi pontot.

Nem alkalmaznak a vendéglátóipari előkert létesítésekor napernyőt és napvitorlát / Fotó: kecsup.hu

Viszontválaszra már nem volt lehetősége Királynak, sem más képviselőnek, ugyanis a közgyűlés működési rendje erre nem ad lehetőséget.

A kerthelyiség kialakításával kapcsolatban szerkesztőségünk még a közgyűlést megelőző napon a következő kérdésekkel kereste meg az önkormányzat Mérnöki Irodáját és nyújtott be közérdekű adatigénylést: A közgyűlés melyik szakbizottsága tárgyalta a kerthelyiség kialakításával kapcsolatos terveket? Hol található a megvalósítási terv? Ki a kivitelező? Mikor készül el a kerthelyiség? A tervdokumentációk felkerülnek-e a város honlapjára? Cikkünk megjelenéséig még nem kaptunk választ. Amint érkezik, megírjuk.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megtudtuk, mi lesz a Szilvási Áruház helyén

Nem is akárhonnan: a Gazdasági Versenyhivatal egyik döntéséből. Köszönjük a tippet olvasónknak! Húsz-, harminc-, majd ötvenszázalékos kiárusítás volt április végén...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...