fbpx
15.8 C
Kecskemét
2024. szeptember 19., csütörtök

FRISS HÍREK

Hatékonyan dolgoztak a behajtók, mégis nőtt tavaly a NAV kinnlevősége

- Advertisement -

Adó és járulék tartozások miatt tavaly 2124 milliárd forintra nőtt a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) kinnlevősége. Történt ez annak ellenére, hogy a behajtók negyedével tudták növelni eredményeiket – derült ki az adóhatóság évkönyvéből.

A beszámolóból kiderül, hogy évről-évre több a kinnlevőség, a követelések egy év alatt 5,9 százalékkal nőttek, ami meghaladja az előző évi közel 4 százalékos növekedést. Az adótartozás több mint fele olyan adózótól származik, amely ma már nem működik, így legfeljebb a felszámolás, végelszámolás során kerülhet a kincstárba. Azonban az ezekből keletkező bevétel minimális, 2023-ban mindössze 8,1 milliárd forint folyt be, ami eltörpül a teljes 248 milliárdos behajtási bevétel mellett.

A NAV Évkönyv adatai szerint 2023-ban majd 150 ezer ellenőrzés folyt le, amiknek több mint 90 százaléka valamilyen jogkövetési vizsgálat volt, miközben lezárt időszakot vizsgáló, klasszikus adóellenőrzés csupán 8700 darab volt – írta blogjában Veres Dániel, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda tanácsadója, aki szerint az elmúlt években átalakult a NAV ellenőrzési logikája.

Hasonló cikkünk:  Támogatás és új álláslehetőségek Kecskemét vonzáskörzetében

Veres rámutat, hogy nem az a NAV elsődleges célja, hogy utólag büntesse a tévedő adózókat hanem az, hogy megelőző vizsgálattal jobb belátásra bírja őket. Úgy véli ez a megközelítés abból a szempontból is hatékony, hogy megakadályozza a csalárd adózok eltűnését, így nem lesz egy adótartozásból behajtatlan követelés.

2023-ban elsősorban cégek számíthattak adóellenőrzésre, akiknél az online számlarendszer adatai alapján az áfa-kötelezettséget és a jövedéki termékeket ellenőrizték, de mellettük a magánszemélyek szja-bevallásainak ellenőrzése is folytatódott.

Az adóhatóság összesen 13,6 ezer ellenőrzést végezett, ebből 12 319 jogkövetési vizsgálat volt, 1 297 pedig adóvizsgálat. Utóbbiak 93 százaléka megállapítással zárult, mintegy 2,8 milliárd forint nettó adókülönbözetet és 2,9 milliárd forint adóbírság kiszabását eredményezve.

Magánszemélyeknél az szja mellett az ingatlan vagy telekértékesítést érdemes megjegyezni: a vizsgált 1477 ügyből csak 233 esetben indult adóellenőrzés, igaz ezen eljárások 94 százaléka adómegállapítással zárult. Azaz, ha valahol megjelenik a NAV, ott találni is fog valamit.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Tudok a gyerekek fejével gondolkodni” – így tervezte meg Katkics Tamás Kecskemét legújabb bölcsődéjét

„A gyerekek még úgyis a mesék világában élnek, hátha a csoportszoba lesz majd a palotájuk, a kastélyuk vagy éppen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...