fbpx
12 C
Kecskemét
2024. október 5., szombat

FRISS HÍREK

Ezt beszélik: A független vidéki média legérdekesebb heti cikkei

- Advertisement -

A Fidesz bajuszát húzogató polgármesterek, az országos hírű tündérkert hányatott sorsa, a közművelődés önkéntes városi napszámosa és a lebontott kalandpark szerepel többek között a független vidéki média heti sajtószemléjében. További témákként az olvasók figyelmébe ajánlunk egy magyarokat is érintő osztrák választási beszámolót, egy hirtelen megszüntetett rádióműsort, egy megáldott nővérszállót és egy listát, amely azoknak az országgyűlési képviselőknek a neveit tartalmazza, akiknek megszámláltattak a napjai.

Debreciner: „Meg akartuk húzgálni az oroszlán bajszát, és közben az oroszlán megdöglött”

A 2024-es önkormányzati választások jelentős változásokat hoztak Magyarország, azon belül pedig Hajdú-Bihar megye életében is, ahol több településén leváltották a Fideszt, olyan városokban is, amelyekben évtizedek óta voltak hatalmon. A Debreciner podcastjából többek között kiderül, hogy Hajdúböszörmény, Hajdúnánás és Vámospércs új vezetője országossá terjesztené ki a saját településükön már sikerre vitt változást. 

Borsod24: Egy miskolci tündérmese – avagy mikor nyithat újra az országos hírű csodapark?

Rövid pályafutása alatt számos látogatót vonzott, és sokan a csodájára jártak az egykor virágzó diósgyőri Tündérkertnek. Majd egyszer csak bezárt a kávézó, megállt a körhinta, megszűntek a programok, mára pedig még a szép faburkolat is eltűnt a sétautakról. A Borsod24 utánajárt, mi történik jelenleg a parkban, és hogyan alakulhat a sorsa a jövőben a látványosságnak, amelyet egy emberként szeretne visszaszerezni a város összes lakója.

Veszprém Kukac: Nagykarcsi, az örök veszprémi

Nagykarcsi apró kis győzelmeivel, a társadalmi nyilvánosság megteremtésével írta be magát Veszprém történelmébe – fogalmazott a Veszprém Kukac. Elmaradhatatlan „mindent tudó” füzetével, melyet már az évek hosszú során csak a sóhaj tartott össze, hóna alatt aktuális plakáttal, folyóirattal vagy könyvvel száguldott a belváros utcáin. Mindenhol ott volt, mindenről mindig tudott-hallott, ezért lehetett „képben”, így volt képes izgalmas, friss témában jártas szociológusokat, filmrendezőket, költőket Veszprémbe hívni. Többnyire fillérekért. A város kulturális életének, közművelődésének egyik legfontosabb önkéntes mozgatórugóját a napokban az egyetemen ismét láthatta a közönség, de ezúttal nem ő tette fel a kérdéseket, hanem őt kérdezték.

Szegeder: Lázár kalandparkként építtette, Márki-Zay játszótérként bontja le

A Hódmezővásárhelytől tíz kilométerre fekvő, de a városhoz tartozó, egyébként ártérben épült mártélyi kalandparkot tavaly még felújították, alig egy évvel a rekonstrukció után, idén viszont már ki sem nyitott, és hamarosan teljesen el is fogják bontani, számolt be a Szegeder. A hódmezővásárhelyi önkormányzat éveken át milliókat költött rá. Bár első ránézésre tényleg egy mezei játszótérről van szó, kalandparkként mégis belépőt kértek a látogatóktól korábban, amit aztán Márki-Zay Péterék töröltek el, akik át is minősítették a területet játszótérré. A városvezetés máshol építene új, szabványosabb játszóteret a lebontott helyett.

Hasonló cikkünk:  Debreciner: Indok nélkül elbontották a debreceni sajtófotó kiállítást

Nyugat: Az Ausztriában dolgozó magyarok is megérezhetik az ottani választásokat

Ausztriában a szélsőjobb-populista Szabadságpárt (FPÖ) nyerte a múlt vasárnapi választásokat, az idegenellenességet és oroszbarátságot hirdető szervezet a szavazatok 29,1 százalékát kapta. Ha a Fidesz politikáját nézzük, akkor létrejöhet egy magyar-osztrák-szlovák oroszbarát koalíció, amely egész Európa politikai irányvonalát befolyásolhatja. De hogyan hat ez az ausztriai magyar munkavállalókra? Az adatok szerint Burgenlandban is győzött a Szabadságpárt, majdnem az országossal egyező arányban. Meglepő, hogy sok magyar munkavállalót foglalkoztató tartományban ilyen sok szavazatot lehet szerezni az idegenellenesség jelszavával. Ausztriának egyelőre szüksége van honfitársainkra, de nem nehéz észrevenni a vendégmunkásokkal kapcsolatos barátságtalan hangnemet – írja a Nyugat.hu.

ENyugat: Hirtelen megszűnt a „Polgármesteri vizit” című műsor

Amint hivatalba lépett az új polgármester, Pintér Bence, az önkormányzati tulajdonú Győr+ rádióban megszűnt a Polgármesteri vizit című műsor. Szeptember elején Dézsi Csaba András az őt támogató civil szervezet vezetőjét, Panda Ákost helyezte a győri közszolgálati média élére, aki azonnal átalakította a rádió műsorait. „Természetesen megértem, ha Panda Ákos, a Győr Média Zrt. irányítója felelős vezetőként alig hallgatott műsorokat megszüntet” – írta reagálásában Pintér Bence, Győr új polgármestere – írja az Enyugat.hu.

KecsUP: Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között átadott kecskeméti nővérszálló. Takács Péter egészségügyi államtitkár a megnyitón nem nagyon hangsúlyozta az uniós forrásokat, ugyanakkor felhívta a figyelmet az általa ősszel beterjeszteni kívánt szakdolgozói kompetencia csomagra, amely alapján a jól képzett felsőfokú- és egyetemi végzettségű szakdolgozók olyan beavatkozásokra, terápiás lehetőségekre kapnának jogosultságot, amelyeket eddig csak orvosi diplomával lehetett megtenni. A részleteket a KecsUP Hírek cikkében olvashatja.

Szol24: Országgyűlési képviselők, akiknek meg lehetnek számlálva a napjaik

A hazai független sajtó szerint a júniusi választások után akkora lehet az elégedetlenség a Fideszen belül, hogy a következő ciklusra több tucat, konkrétan negyven regnáló képviselő távozhat az Országházból. Kubatov Gábor pártigazgató egy balatongyöröki rendezvényen szintén arról beszélt, hogy az eredményekből kifolyólag evidens, hogy 2026-ra az egyéni képviselőjelöltek egy részét lecserélhetik. A Szol24 megszavaztatta olvasóival, hogy a megyében mandátummal rendelkező Pócs-Kállai-Herczeg-Kovács négyesből kiknek kellene távoznia másfél év múlva.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...