fbpx

FRISS HÍREK

„Két lövést” adtak le a Kecsup.hu-ra

- Advertisement -

Három alkalommal is helyreigazítást kért hírportálunktól Szemereyné Pataki Klaudia, azonban mi nem tartottuk ezeket megalapozottnak. Ezek után két helyreigazításból gyorsan per is lett, így kénytelenek voltunk beleállni az ügyekbe, hogy a sajtószabadság és véleménynyilvánítás ne szenvedjen csorbát.

Csütörtökön, a közgyűléssel egy időben tartották mindkét ügyben a tárgyalást a Kecskeméti Törvényszéken. Az önkormányzati és további „független” médiumok is jelen voltak, hogy tudósítsanak: operatőr, fotós, „újságíró” több is. A bíró dr. Négyessy András, az alperes, azaz a kecsUP.hu ügyvédje dr. Kummer Ákos, a felpereseket pedig dr. Vida Ferenc kecskeméti egyéni ügyvéd képviseli.

A KEOL portál már be is számolt a fejleményekről a saját szemszögükből. Köszönjük nekik, hogy ennyire szívükön viselik a történéseket. Most pedig mi is leírjuk, mi hogyan láttuk.

Az első ügyben a felperes keresetében sajtóhelyreigazítás közzétételére kérte kötelezni az alperest, az alperes által szerkesztett www.kecsup.hu internetes portálon. A kereset szerint 2019. szeptember 27-én „A polgármester alkalmassági vizsgája 3. rész” címmel megjelent újságcikk 3 dolgot is valótlanul híresztelt: hogy a felperesnek szerepe lett volna a Kecskeméti KSE botránnyal érintett bűncselekményekben, hogy a felperesnek a KSE Kft. gazdálkodását kellett volna ellenőriznie, továbbá hogy a KSE botrány ideje alatt alpolgármesterként a gazdasági ügyekért felelt volna.

Ügyvédünk idézte Szemereyné Pataki Klaudia két hivatalosnak tűnő önéletrajzát (1. kecskemet.hu-n található; 2. parlament.hu-n található), valamint a felperes által küldött iratokat, amelyek csupa gazdasági jogkört tartalmaznak, önkormányzati cégekét is, akárcsak a Kecskeméti KSE Kft. Hozzátette, hogy a szóban forgó cikkben írtak csak véleményt tartalmaznak, hogy gazdasági ügyekben miben kellett volna eljárnia akkor még alpolgármesterként a felperesnek. Továbbá azt sem állítottuk, hogy érintett a bűncselekményben. Ugyanakkor tény, hogy tanúként a KSE büntetőügyben meghallgatta a bíróság.

Felperes ügyvédje jelezte, hogy általánosságban fogalmaztunk, és ezzel félrevezettük szerintük az olvasókat. Szerinte Szemereynének semmilyen ellenőrzési joga nem volt sport feladatokban, csak a Daimler-projektet felügyelte, ezért a KSE ügy sem hozzá tartozott. Továbbá szerinte az önéletrajzok nem bizonyítanak semmit, az abban leírtak nem támaszthatják alá az általunk leírtakat.

Hasonló cikkünk:  Lefotózták a Fidesz leendő képviselő-jelöltjeit, a "stylist" az önkormányzat kommunikációs vezetője volt

Erre a mi ügyvédünk feltette a kérdés: „Nekünk megér egy pervesztést ha most lenyilatkozzák, hogy az országgyűlés és Kecskemét város weboldalán megtalálható önéletrajzok valótlan tartalmúak. Nyilatkoznak erről?” Erre válasz nem érkezett a másik oldalról, csak csönd. Felperes ügyvédje a per során több alkalommal is kifogással élt, mert szerinte az önéletrajzok csak és kizárólag azt tartalmazzák, hogy Szemereyné a Daimler projektért volt felelős. A sokadik ilyen felvetés után jogi képviselőnk megállapította: folyamatosan iratellenesen nyilatkozik a túloldal, az iratokban tételesen le van írva, hogy milyen egyéb feladatokat végzett felperes.

A bíró összefoglalta az ügyet, végül nem hozott ítéletet, december 20-án 9 órakor várható majd ítélet.

A másik sajtóperben – amihez már Kecskemét Megyei Jogú Város is csatlakozott Szemereynén túl – a felperesek keresetükben sajtóhelyreigazítás közzétételére kérték kötelezni az alperest, az alperes által szerkesztett www.kecsup.hu internetes portálon 2019. szeptember 30. napján „A polgármester alkalmassági vizsgája – 4. rész” címmel megjelent újságcikk miatt. Amelyben a felperesek szerint valótlanul híreszteltük, hogy a felperesek a Jam Pub és a Vanity működését ellehetetlenítették és a Technika Kávézót bezáratták.

A kereset elutasítását kértük, ugyanis a hivatkozott cikkben véleményként értékelendő közlésre került sor, amely sajtóhelyreigazítás alapja nem lehet. Jogi képviselőnk elmondta, hogy cikkünk arról szól, hogy kevés a fiatalok számára rendelkezésre álló, számukra vonzó szórakozási lehetőséget nyújtó hely Kecskeméten. Mindezt három, a közelmúltban a működését véglegesen beszüntető szórakozóhely példájával illusztráltuk, kifejezve, hogy talán nem zártak volna be ha a városvezetés olyan környezetet biztosít számukra, hogy megérje nekik Kecskeméten üzemelni. Ezen állítások egyrészt vélemények, másrészt a felperesek, mint közéleti szereplők az ilyen közlésekkel szembeni tűrési kötelezettsége különösen kampányidőszakban magasabb.

Nem állítottuk továbbá, hogy a felperesek bármelyike a cikkben szereplő szórakozóhely működését ellehetetlenítette, vagy bezáratta volna, kizárólag a városvezetés politikai felelősségét vetette fel ebben a kérdésben. Ebben az ügyben 2019. december 20-án, pénteken 10 órakor hirdet ítéletet a bíróság.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...