fbpx
21.1 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Elő újra a nagykabátokkal

- Advertisement -

Hőmérsékletét tekintve valóban a kora tavaszt idézte a hátunk mögött hagyott hétvége, sőt több melegrekord is megdőlt, a vasárnap Drávaszabolcson mért 18,2 fokkal például a korábbi országos melegrekord került múlt időbe. A hosszabb szabadtéri programoknak azonban nem kedvezett az idő, a szinte állandóan kellemetlen szél sokszor és sok helyen megerősödött, viharos lökéseket produkált, és bőséges csapadékot adó záporokba, zivatarokba is könnyű volt belefutni.

Mint azt múlt héten Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa a 24.hu-nak elmondta, a felmelegedés mögött egy jókora ciklon áll, ennek légmozgása „keverte” hazánk fölénk délről a meleget. Hétfőn is e légköri jelenség alakítja hazánk időjárását, jobbára 10 fok körüli csúcshőmérsékletekre, felhőátvonulásokkal és szórványos esőkkel tarkított, szeles napunk lesz, de már küszöbön a változás.

Februári idő lesz februárban

Kedden délelőtt északnyugatról érkezik egy komolyabb hidegbetörés, amely a fölöttünk lévő enyhe levegővel keveredve országszerte komoly szélviharokat okoz.

A hidegfront nyomában az eddigiekhez képest lehűl a levegő, szerdától nagyjából vasárnapig a február elejére jellemző időjárásban lesz részünk -6 és -1 fokos minimumokkal, illetve 1-7 fokos maximumokkal – mondja a szakember. De még ne szaladjunk ennyire előre.

Hétfőn körülbelül a Szombathely-Szeged vonaltól északkeletre lesz gyakran erős a szél, gyakran kísérhetik viharos lökések: síkvidéken 60-65 km/óra körül, a hegyekben ennél erősebbek. Estére mérséklődik a légmozgás.

Hózápor és 120 km/órás szél

Kedden, a hidegfront betörésével az északnyugatira forduló szél eleinte a Dunántúlon fokozódik viharossá, majd a nap folyamán az egész országra ez lesz jellemző. A legerősebb lökések általában 70-95 km/óra között várhatók, azonban a hegyvidéki részeken, valamint az északnyugati szélre érzékeny szélcsatornás részeken 100-120 km/óra közötti lökések is lehetnek

Hasonló cikkünk:  Szabad Európa: így tarol Balásy Gyula az állami megrendeléseken

Jelentős mennyiségű csapadék is érkezik, néhol zivatarok is kialakulhatnak, egyes tájakon 24 óra alatt akár 20 mm-nél is több eső hullhat. Nagyobb havazásra nem látszik esély, ám a fagyott csapadék árnyoldalait nem kerüljük el.

Kedden az Északi-középhegységben, a Bakonyban és a Budai-hegységben valószínű hózápor, havas eső, estére fordulva esetleg némi hó. Síkvidéken szerdától van esélye hózáporok kialakulásának, elsősorban a Tiszántúlon. Érdemes figyelni a meteorológia figyelmeztető előrejelzéseit, holnapra az egész ország különböző színekbe öltözött.

Hétfőtől enyhülés

Amint a hidegfront átsöpör az országon, a „lendületéből” is fokozatosan veszít: ahogy haladunk a hétvége felé, úgy mérséklődik a szél és csökken a csapadék valószínűsége.

Ami a hőmérsékletet illeti, a meteorológus cikkünk elején idézett megállapítása a mérvadó: tipikus február lesz fagyos hajnalokkal pozitív tartományba emelkedő nappalokkal, 1-8 fokkal a csütörtök ígérkezik a „legmelegebbnek”, a részleteket a Kiderül.hu-n olvashatja.

A jövő hét elejétől, egyelőre úgy tűnik, hétfőtől újabb változás jön. A hidegfrontot hozó, észak-dél irányú meridionális áramlás nyugat-keletire, azaz zonálisra vált: enyhül az idő, ismét 10 fok feletti hőmérsékleteket mérhetünk.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...