fbpx

FRISS HÍREK

A hatóság szerint a polgármesteri hivatal megsértette a KecsUP közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogát

- Advertisement -

A közérdekű adatok kikérésének a kálváriája folytatódik. Még tavaly októberben kértük ki hivatalos úton a polgármesteri hivatal, az önkormányzat és a polgármester azon költéseit, amelyet kommunikációra, PR tevékenységre fordítottak a korábbi ciklusban. Vagyis arra voltunk kíváncsiak, hogy melyek azok a sajtótermékek és újságírók, amelyek vagy akik pénzért jelentettek meg tartalmakat az elmúlt években (a fentebb említett megbízók kérésére). És mennyiért.

Akkor azt a választ kaptuk, hogy kérésünk teljesítése az apparátus aránytalan mértékű igénybevételével jár, 42 óra munkaidő kell hozzá, és sok száz oldalt kell lemásolni. Ezért ha fizetünk 103.820 forintot, akkor kiadják nekünk a szerződéseket. Mi akkor jeleztük, hogy ezt nem fogadjuk el, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordulunk.

Majd idén, április 14-i keltezésű levelében Kecskemét jegyzője arról tájékoztatott minket, hogy a NAIH ilyen és olyan számú állásfoglalása alapján újraszámolták a költségeket, és megint kijött ez a 103.820 forint. Amennyiben tehát kellenek az adatok, akkor nyilatkozzunk, hogy fenntartjuk az igényünket.

Miután ebben a levélben nem említette meg a jegyző, hogy mit tartalmaz ez a NAIH állásfoglalás, amelyet mi mint adatigénylők nem kaptunk meg, felvettük a kapcsolatot a hatósággal, hogy tájékoztassák szerkesztőségünket az ügy állásáról.

A polgármesteri hivatal megsértette a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogainkat

A levél megérkezett, és ebből kiderül, hogy a NAIH szerint nem volt elég részletes korábban a hivatal által nekünk küldött költségtérítés részletezése, és a tájékoztatásból azt sem tudhattuk meg, hogy miért gondolta a hivatal azt, hogy aránytalan mértékű az apparátus lekötése azzal, ha kiadja nekünk a kért közérekű adatokat. Az állásfoglalás szerint ugyanis attól önmagában nem lesz aránytalan a mérték, ha több, mint 4 óra munkaidő kell az adatok kiadásához. Ahhoz három feltételnek egyszerre kell teljesülni.

Hasonló cikkünk:  Apró mocsári teknős bébik lehetnek az utakon - figyelmeztet a Kiskunsági Nemzeti Park

Bár még az állásfoglalás részletesebben leírja, hogy miért az van az anyagban, ami, a lényeg a végén olvasható. Vagyis az, hogy

a polgármesteri hivatal megsértette a KecsUP közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogát, és jelentősen késleltette, hogy megismerhessük ezeket az adatokat.

Íme az állásfoglalás ezen része:

A Dr. Péterfalvi Attila NAIH elnök által aláírt tájékoztatás szerint tehát még nincs vége az ügynek, és most ott tartunk, hogy a hivatal a NAIH állásfoglalása alapján újraszámolta az összegeket, és arról tájékoztatta a NAIH-ot, hogy az összeg nem változott, az maradt a 103.820 forint. Azonban „A Hatóság felhívta a Hivatalt arra, hogy mérsékelje a közérdekű adatigénylés teljesítéséért megállapított költségtérítést.”

Vagyis a hivatalnál pattog a labda, kíváncsian várjuk, mit dob ki legközelebb a számológép.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...