fbpx

FRISS HÍREK

Mi a tosz van itt kormányzás néven?

- Advertisement -

-vélemény-

Tegnap este valamikor hét óra után éppen a boroktól sasszéztam át az üdítőkhöz (bocs, de én kólával szeretem leginkább a bort) az egyik bevásárlóközpontban, amikor telefonomra jött egy üzenet: Orbán Viktor 20 órakor az M1-en bejelentést tesz. Nem mondom, hogy hirtelen kapkodni kezdtem, hogy aztán otthon zavartalanul igyam szavait, de már a bevásárlás végénél jártam, és sejthető volt, hogy nézni tudom. Mire fizettem, bepakoltam a kocsiba, 19:57 lett. Gondoltam haza úgysem érek, hát ott a parkolóban online néztem az M1-et, ugyan mi lesz a bejelentés. Nem mondom, jobb esti program lett volna már az is, hogy nézem hazafelé, hogy sikerült-e jól beállíttatni a fényszórót, és elég messzire hord-e, ehelyett a köztévének mondott csatorna adását bámultam 6,47 collon.

Este nyolc után jelentenek be (interjúban!) éjféltől élő szabályokat

Arról most nem írnék, hogy milyen interjú volt ez, mert nem akarom a figyelmet elterelni. Maradnék szigorúan annál, amiről eredetileg akartam írni. Mivel nem kimondottan kötött le a beszélgetés, ezért fogtam magam és elindultam haza. Azzal a reménnyel, hogy amennyiben ez így csordogál, és tavasztól indulva beszélik meg a dolgokat, akkor majd bőven folytatom otthon. A garázs előtt álltam már, amikor egy fél mondatból kellett megtudni, hogy éjféltől kötelező lesz a maszkhasználat a köztereken. Ezt mondta a miniszterelnök, de kábé úgy, mintha ez tökre tudott lenne már, csak úgy megerősítésből újra bedobta.

Mit tesz ilyenkor az ember, aki pontosan akarja tudni a néhány óra múlva életbe lépő új szabályt? Megnézi a magyarkozlony.hu oldalt a részletekért. Persze az nem jött be, mert elég sokan gondolhatták még így, a rendszer pedig nem bírta el. 22:15-kor már bejött az oldal, de a legfrissebb szám még nem volt feltöltve, ezért biztos ami biztos, felcsörögtem a szüleimet, mert nem olyan fából faragták őket, hogy az estét (és a nap többi részét sem) M1 nézéssel töltsék, és talán egy esti film után le is fekszenek, hogy hallották-e. Nem. Mondom nekik: Orbán most mondta, hogy éjféltől a közterületeken kötelező lesz a maszk. Tényleg? Akkor ha megyek reggel boltba, fel kell vennem az utcán? – kérdezte édesanyám. Igen. Legalábbis az elejtett szavakból erre lehet következtetni. Aztán olvasok egy posztot, amelyet egy üzlettulajdonos írt, hogy fogalma nincs, mi várható holnaptól, ő inkább ki sem mer nyitni, hiszen sehol a részletek, a nyitás pedig közel. Nem akar büntetést.

Tényleg este negyed kilenckor kell megtudni, hogy éjféltől maszkot kell viselni az utcán? Ja, és, hogy a könyvtárak is zárnak? Mert ezt is csak úgy odavetette a riporter két szava közé a miniszterelnök. És még mi jön?

Ne értsen félre senki. Magam is azok közé tartozom, akik a magas számokat látva azt mondták, hogy lépni kellene már. Szigorítani, mert nem lesz jó vége. Ezért a bevezetett szabályok egy részével egyet tudok érteni. Csak ahogy történik mindez, az nem kóser. Mert honnan tudhatná meg a nyolc utáni bejelentést a hajnali kettőkor kezdő dolgozó, aki ezért már este hatkor alszik, hogy éjféltől maszkot kell vennie, ha kilép a kapun, mert különben megbüntetik? Honnan tudhatná az esti filmjét néző nyugdíjas, hogy közben új szabályok lépnek mindjárt életbe, és neki még internete sincs, hogy elolvassa a késő esti híreket. Honnan tudja, akit a hányinger kerülgetett néhány M1 híradó megnézése után, és kigyomlálta az MTVA csatornáit a TV-ből, mert véletlenül se akar odakapcsolni?

Aztán 22:30 körül már olvasható volt a rendelet a magyarkozlony.hu oldalon, és kiderült, hogy nem kell feltétlenül ehinni a miniszterelnök szavait. Mert eleve csak a 10 ezer főnél nagyobb településeken kell majd a közterületeken maszkot viselni, de majd csak ott, amely területeket erre kijelölik a polgármesterek. Vagyis éjféltől aligha lehetett bevasalni a rendelkezés ezen részét bárkin is. Bár néhány túlbuzgó polgármester -kihasználva a különleges jogrendet- akár 23 órakor ki is hirdethette, hogy miként döntött máris, hol kell maszkot viselni éjféltől. De reméljük ilyen azért nem történt. Tehát ha úgy vesszük, kár volt este megzavarni a szüleim estéjét. De még hányan tették ugyanezt? Esetleg keltettek fel alvó ismerőst, családtagot, hogy maszkban lépjen ki a kapun, nehogy aznap mínuszba forduljon büdzsé.

Most nem sorolom fel, mi van az új rendeletben. Mert ez az írás nem erről szól. Csak még annyit, hogy kutyát szabad sétáltatni a kijárási tilalom idején is azzal a megkötéssel, hogy otthonunktól, tartózkodási helyünktől, szálláshelyünktől 500 méternél távolabb nem mehetünk. Mivel konkrétan kutysétáltatás van írva a jogszabályba, macskát, görényt és kismalacot minden bizonnyal nem lehet sétáltatni. De ha úgy alakul, hogy 20:05-kor még az utcán vagyok idős nagymamámmal, mert egy torlódás miatt nem értem haza vele időben, akkor megbüntethetnek.

Hasonló cikkünk:  A választások után megszorítások és a veszélyhelyzet folytatása várható

Az alaptörvény módosításába és a választási törvény módosításába úgy tűnik nagyobb energiát fecceltek. Ezek ugyanis mindenképpen szükségesek most a járványhelyzet kezelésében. Ja, nem.

Vagyis, miután egy ország kutat késő este, szinte éjszaka, a legfrissebb szabályok után, munkáltatók bizonyatalnok, hogy holnap nyissanak vagy sem, bezárni kényszerülő vállalkozások nem tudják, megsegíti-e őket az állam és hogyan, dolgozók ezrei azt sem tudják mi vár rájuk a következő hetekben, és lesz-e bármi bevételük, addig nosza rajta, belengetik a gránitszilárdságú alaptörvény 9. módosítását. Mert ez is olyan fontos most a védekezésre kapott felhatalmazás után. Így az alaptörvény (leánykori nevén: alkotmány) már nem is hasonlít jóformán az eredetire, pedig amúgy a gránit elég szilárd anyag, de mint látható, nem annyira, hogy Orbán bicskája ne tudna rajta újabb és újabb faragásokat eszközölni. Talán nem véletlenül nem a gyémántkeménységű lett az alaptörvény jelzője. Mert azon farigcsálni tényleg necces lett volna már. Szóval nem sokkal azután, hogy az ellenzék java része is megadta a felhatalmazást a kormánynak, már be is nyújtották az alaptörvény módosítását, amelybe belevennék, hogy

  •  az apa csak férfi lehet, az anya meg csak nő
  • hogy hazánk biztosítja a gyerekeknek a keresztény értékrend szerinti nevelést
  • hogy a közpénz az amit az állam beszed, kiad vagy követel
  • hogy az olyan alapítványokat, amelyeket mostanában hoztak létre, mint például a Neumann János Egyetemet vagy az SZFE-t működtető alapítványokat csak akkor lehessen módosítani, megszüntetni, létrehozni, ha a következő kormány is 2/3-os többséget szerez.

Vagyis ahelyett, hogy úgy alakítanák ki a szabályokat, hogy

  • azok után ne az életbe lépés előtt 1-2 órával kelljen kutakodni
  • hogy eleve úgy jelentenének be új szabályozást, hogy legyen rá idő felkészülni
  • ha már Orbán bedobja a közterületen kötelező maszkviselést, akkor azt pontosan tegye
  • hogy a magyakozlony.hu elbírja a hirtelen megnövekedő kattintásokat
  • hogy előbb a polgármesterek kijelölhessék, hol legyen kötelező a maszkviselés, és majd csak utána lépne életbe az új szabály

De nem. Helyette az Orbán-kormány ideológiáját kőbe véső (reméljük csak gránitba, mert mint a példa mutatja, az gyorsan változtatható) alaptörvény módosítást szépen kidolgozzák. És így, ha nem volna szemfüles a sajtó, a nagy kavarodásban egy kalap alatt, suttyomban el lehetne intézni (el is lehet majd, de legalább nyilvánosságot kap), hogy az állam keresztény nevelést biztosít a gyerekeknek, ha akarják ha nem; az általuk létrehozott, egyetemeket működtető alapítványokat a nekik adott állami vagyonnal együtt pedig bebetonozzák; és körbeírják, hogy mi is az a közpénz az ő megfogalmazásuk szerint; és hogy ki lehet apa és anya. Ezzel talán kifogják a szél egy részét a mesekönyvdarálós szélsőjobb vitorlájából, és egyszerre megnehezítik, hogy minden pénznek utána nézhessen aki akar. Mert ugye volt a múltban néhány alkalom, amikor a bíróság mondta ki, hogy ez bizony közpénz, és ki kell adni, mire mennyi ment el. Majd tehát az lesz a közpénz, amit az alaptörvény annak nevez. Ha pedig ez leszűkíti majd az eddigi kört, akkor ez melegágya lehet a korrupciónak, a pénzek eltűnésének. Úgy tűnik, ebbe sokkal több energiát fecceltek.

Már 2022-re gondolva átírnák a választási törvényt

És akkor éjfél előtt egy perccel benyújtják a választási törvény módosítását, amely a listaállítást nehezíti meg. Mert e szerint az a párt indíthatna listát, amely

„legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított” – áll a tervezetben.

Eddig 27 körzetben kellet egyéni jelöltet állítani listához. Vagyis, ha az ellenzék mégis úgy döntött volna, hogy nem lesz közös lista, csak koordinált egyéni jelöltek, akkor ha megváltozik a törvény, ezt aligha teheti meg. Két listát persze még állíthat 5-6-7 vagy bárhány ellenzéki párt, de a lehetőségek ugye szűkülnek. A 444.hu emlékeztet, hogy leginkább nem a 27 körzet miatt indulhattak kamupártok korábban (ezzel indokolják a változtatást), hanem azért, mert egy választó több listát és személyt is támogathat, vagyis a kamupártok ellehetetlenítéséhez inkább ezt kellene megszüntetni. Persze, ha mondjuk az a cél, hogy a kutyapárt indulását tegyék nehezebbé, amely netán a kormánypártoktól vinne el szavazatokat, akkor értehtő. De valóban ez most olyan fontos, amikor a járvány kezelésére kértek és kaptak felhatalmazást?

Az új pedig az, hogy behalt a kormany.hu, ahonnan le lehetne tölteni azt az igazolást, amellyel munkába mehetnek azok, akik a kijárási tilalom alatt indulnak útnak vagy akkor érkeznek haza.

Valóban ez lenne a kormányzás? Vagy inkább csak valami őrület, amit kormányzásnak neveznek?

Gunity Gábor főszerkesztő

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...