fbpx

FRISS HÍREK

Ilyennek láttuk télen a fülöpházi homokbuckákat

- Advertisement -
Furcsa világ köszöntött ránk, ahol néha alig találjuk a helyünket. A mindennapi egyéni, különböző égető kihívások mellett megjelent egy közös megoldandó feladat: túlélni, és a lehető legkisebb veszteséggel elszenvedni a koronavírus világjárványt. Sokan sokféleképpen tekintenek a vírus problémára, és a skála nagyon szélsőséges. Vannak, akik félvállról veszik, valakik pánikszerűen kétségbeesnek, és megint, akik igyekeznek tudatosan figyelni magukra és így közvetlen környezetükre.
Szokták mondani, hogy a  gyógyszer nélküli, aktív élet alapját a „hat legjobb orvos” biztosítja: a napsütés, a tiszta víz, a friss levegő, a pihenés, a rendszeres mozgás és a minőségi étrend.
Persze vethetjük oda rögtön a kérdést, hogy oké, de mindezt mégis hogyan télen? Amikor napok óta a nap sem süt. És nem beszélve arról, hogy este 8-ra haza kell érni és minden zárva. A szállások is, így ki sem tudunk mozdulni a hétvégén.
Nem könnyű valóban, de muszáj átkereteznünk a lokális viszonyainkat és kicsit közelebbre tekintenünk.
A természetjárás imádói eddig is szerették és ismerték az Alföld szépséges helyeit.
Hogy lapos? Nézőpont kérdése. Hogy változatos-e? Attól függ, honnan nézzük. De hol van ilyen hely? Például a Kecskemét mellett fekvő fülöpházi homokbuckákon.
A kecsUP-pal megnéztük a homokbuckákat télen. És jó volt. Másként szép, mint tavasszal, de szép. Ajánljuk.

Még mindig akadnak vándorolni vágyó homokbuckák

Az 1975-ben Magyarországon másodikként megalapított Kiskunsági Nemzeti Park területén húzódó Duna-Tisza közi Homokhátság, amely nagyobb részt kötött, kisebb részben pedig a Szahara világát idéző mozgó homokbuckákból áll, a maga nemében páratlan természetföldrajzi tájegységnek számít nem csak hazai, hanem európai viszonylatban is.
A Homokhátság felszínét úgynevezett lepelhomok-síkságok, tagolt, nagyobb részében kötött, ám kisebb részt még most is mozgó, növényzet nélküli, vagy csak szegényes növényzettel rendelkező homokbucka vonulatok változatos formakincse jellemzi.
A buckák tájolása megfelel az itt uralkodó északnyugat-délkeleti széliránynak.
A homokbuckák legszebb és szinte teljesen érintetlen, éppen ezért szigorú természetvédelmi oltalom alatt álló vonulata Fülöpháza határában húzódik, amelyek összesen 1992 hektárnyi területet fednek.

Ha májusban mész, láthatod az árvalányhajat ringatózni

A Homokhátság emblematikus növénye az árvalányhaj (Stipa sabulosa), amely májusban virágzik, elborítva a buckákat.

Májustól három-négy hétig látható a szélben lágyan ringatózó árvalányhaj / Forrás: MTI/Ujvári Sándor

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...