fbpx

FRISS HÍREK

Szabad-e a kecskeméti sajtó 2021-ben, egy évvel a választások előtt?

- Advertisement -

1848. április 11-én kihirdették az áprilisi törvényeket, melynek XVIII. fejezete a Sajtótörvény volt. Az első paragrafus igen tömör és konkrét előírást tartalmaz:

1.§ Gondolatait sajtó utján mindenki szabadon közölheti, és szabadon terjesztheti.

Érvényes e ez a mai kecskeméti sajtószereplőkre és „mindenki”-re, akire a törvény is vonatkozott?

A rövid és prózai válasz a nem és ez nem feltétlen a sajtószabadság hiánya miatt van. Könnyen beláthatjuk, hogy a város 111.269 lakosa közül nagyon sokan vannak, akiknek – velem ellentétben – esélye sincs gondolatait a sajtó útján közölni és tegyük hozzá, hogy sokuknak szándékuk sincs.

Ez utóbbi a fontos, hogy akinek viszont szándéka van gondolatai közlésére, az megteheti e jelen médiaviszonyok között. Itt még mindig egyértelmű a nem, hiszen szintén egyszerűen belátható, hogy kevés a szándék a gondolatok közléséhez, ehhez bizony más is kell: írás- vagy beszédkészség, hogy a sajtó, mint közvetítő egyáltalán fel tudja vállalni a közvetítő szerepét. Az elesettek, a láthatatlanok számára nagyon nehéz a sajtó közvetlen elérése, azonban szociális segítő szervezeteken keresztül az ő gondolataik már el tudnak jutni a nyilvánossághoz, ha van megfelelő felület ezek közzétételére.

Hasonló cikkünk:  Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

Vannak persze olyanok is, akik elvileg könnyen jutnak sajtóhoz, az utóbbi évek tapasztalata viszont az, hogy piaci és politikai alapon is erős szűréssel kerülnek témák a nyilvánosság elé. Ez nem is lenne gond, amíg mindenkinek junta hely a pályán, hogy saját értékrendjének és szűrőjének megfelelően adjon teret a gondolatoknak és így elérjük azt a célt, hogy a sokszínű sajtópiac végül minden gondolatnak és véleménynek szabad utat biztosítson. De hogy is állunk ezzel? Jut hely mindenkinek vagy vannak egyenlőbbek?

A kecskeméti sajtószereplők függősége

A kecskeméti sajtó messziről, hunyorítva nagyon sokszínűnek tűnik. Létezik tévé, rádió, nyomtatott lap, magazin és az online térben is megtalálható legalább 4 városi, regionális termék. Szálazzuk szét ezeket, nézzük, miből él a kecskeméti nyilvánosság. Március 15-én két részben fogjuk elemezni a kecskeméti szereplőket az alapján, hogy teljesítik e az 1848-as sajtótörvény 1§-át: „Gondolatait sajtó utján mindenki szabadon közölheti, és szabadon terjesztheti.”

Segítsen nekünk, adja meg, hogy mely sajtótermék elemzésére kíváncsi a legjobban és kiket ne hagyjunk ki véletlenül se:

Poll not found

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...