fbpx

FRISS HÍREK

Szoboravatással, zenés programokkal, koszorúzással ünnepelt Kecskemét – videóval

- Advertisement -

Nemzeti ünnepünk alkalmából felavatták Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész Jel című térplasztikáját a kecskeméti Katona József Könyvtár előtt március 15-én. Az alkotó elmondása szerint – elsősorban Petőfi Sándorra gondolva – a közös erő forrásának szánta a művet, amelyhez a múlt nagy alakjai adnak példaképet.

Izgalmas gyermekműsorra épülő programsorozat várta a forradalom 176. évfordulójára kilátogató közönséget pénteken a belvárosban. Az ünnepség a Piaristák terénél indult. Pontosabban a Katona József Könyvtár bejáratánál. Felvezetésnek az M. Bodon Pál Zeneiskola növendékei, tanárai valamint a könyvtár kórusa adta elő Kodály Zoltán Háry: toborzó zeneművét. Szemereyné Pataki Klaudia, polgármester az itt felállított színpadon mondta el ünnepi beszédét, amelyben többször elhangzott az elsőre meglepő helyszín apropója.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármesteri beszédet mond a Március 15-ei városi megemlékezésen
Fotó: kecsup.hu

Beszédében kitért a múlt és jelen társadalmi értékeire, melyből békés erőt kell merítenünk a jövő építésére. „Szeretni és védeni kell hazánkat”, amelyhez igen csak iránymutató lehet a téren felavatott új térplasztika. Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész keze munkáját dicsérő alkotás a „Jel” címet kapta. Újabb színfolttal gazdagodott Kecskemét. Az alkotó a közös erő forrásának szánta a művet, amelyhez a múlt nagy alakjai adnak példaképet. Első sorban Petőfi Sándorra gondolt. Ezt emelte ki a polgármesterasszony is, majd hozzátette, hogy sötét idők jártak akkor is, és most is Európára.

Hasonló cikkünk:  Élete a birkózás, szeretne példát mutatni a gyerekeknek is

Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész keze munkáját dicsérő alkotás a „Jel” címet kapta.
Fotó: kecsup.hu

A kompozíció olyan szimbólumokból olvad össze, mely tükrözi az akkori kor és egy konkrét forradalmi helyszín képét. Pecséthenger és könyvnyomtatási eszközök jelennek meg. Pontosan olyanok, amelyen a 12 pontot nyomtatták ki az ifjak.

A mondandó végén nem maradhatott el egy kis aktuálpolitika sem, hisz közelednek az európai parlamenti és önkormányzati választások.

A leleplezés után a tömeg a forradalmi fiatalokhoz hasonlóan tovább vonult. A következő helyszín az Evangélikus templom bejárata volt, ahol BencsikDávid elszavalta a saját díjnyertes versét Mi városunk, Kecskemét. Melyben szintén múlt, jelen, jövő hármas jelent meg sziporkázó fordulatokban.

Fotó: kecsup.hu

Barta Dóra Harangozó Gyula-díjas művész záróakkordja a Városháza előtt várta a résztvevőket. A gyereksereg itt sem maradhatott el, hisz újabb kórus lépett színpadra. Nem utolsó sorban a Kecskeméti Nemzeti Színház művészei színesítették a programot.

Lezáró momentumként a város elöljárói, a rendvédelmi szervek képviselői és a pártok képviselői is elhelyezték az emlékezés koszorúit a Kossuth szobor előtt.

Fotó: kecsup.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...