fbpx
19 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Nyugdíjas Parlament: a bérek növekedéséhez kell kötni a nyugdíjemelést

- Advertisement -

Az ATV Start című műsorának vendége volt Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Szövetségének elnöke. Karácsony a beszélgetésben a nyugdíjasokat érintő legégetőbb problémákról beszélt, például arról, hogy nagyon nehéz bejutni idősek itthonába.

Ennek okát részben abban látja, hogy a Ratkó-korszakban született évente 210 ezer gyerek most kerül a nyugdíjas korba. Ez az a korosztály, akiknél mindig az aktuális intézményből volt kevés, folytatta. Amikor bölcsődéskorúak voltak, nem volt bölcsőde, amikor óvodások voltak, nem volt óvoda, amikor iskolások, középiskolások voltak, akkor ott volt kevés hely.

Elmondta: jelenleg 55 ezer férőhely van, és 38 ezer várakozó, ehhez jön ez a nagy létszámú korosztály, és ez óriási feszültséget fog okozni.

Magyarországon jelenleg körülbelül 890 idősotthon van, ezek vegyesen állami, magán, vagy egyházi fenntartásúak, de ennek a duplájára lenne szükség.

Hasonló cikkünk:  Európai és régiós összevetésben sem remekel a magyar átlagnyugdíj

A Nyugdíjas Parlament elnöke beszélt a vegyes indexálású nyugdíjszámítás fontosságáról is a műsorban. Említette, hogy erre az évre 11 százalékos bérkiáramlást tervez a kormány a költségvetési tervezet szerint, és 2,7 százalékos nyugdíjnövekedést. A nyugdíjak reálértéke inflációkövető, a vásárlóértéke viszont a 11 százalékos bérnövekedéshez fog igazodni.

A szövetség megállapodást kötött az MSZP-vel, és együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a DK-val, Mindkét baloldali párt megígérte, hogy az EP-ben a nyugdíjasok érdekeit is képviselni fogja, és támogatja a Nyugdíjas Parlament céljait, mely egyrészt a vegyes indexálású nyugdíjszámítás, valamint a döntéshozók és a nyugdíjas szervezetek közötti kapcsolat intézményesítése.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...