fbpx

FRISS HÍREK

Hova tűntek a Roma-Góllá változott Kinizsi buszai, informatikai eszközei?

- Advertisement -

A lapunkhoz érkező visszajelzések szerint Nagykőrös sportbarátait élénken foglalkoztatja a Nagykőrösi Kinizsi kókai Roma-Gól SE-vé válása. Általános az értetlenkedés afölött, hogy miként fordulhatott elő ez az eset és kik a felelősök érte?

Mint ismeretes, egy ez év február 26-án kelt „létesítési okirat” alapján az illetékes törvényszék a Nagykőrös, Balla Gergely utca 2. szám alá bejegyzett Nagykőrösi Kinizsi nevét Roma-Gól Sportegyesületté, székhelyét pedig egy, csak helyrajzi számmal jelölt kókai ingatlanra, a képviseletre jogosult személy nevét pedig Sohajda Márkról Matyi Józsefre változtatta.

Civil szervezet lévén ez a „létesítési okirat” – ami lényegében az alapszabály –, csak úgy születhetett meg, hogy taggyűlést tartottak, amelynek összehívására nyilvánvalóan az elnök, Sohajda Márk volt a jogosult. A törvény szerint ezen legalább hat főnek jelen kellett lenni, akik mindezt aláírásukkal a jegyzőkönyvhöz csatolt jelenléti íven is igazolták.

Önkormányzati Hírek Nagykőrös 2017. július 28-i száma

Időközben a Heti Hírek azt is kiderítette, hogy a Kinizsi vezetésének tagja volt Körtvélyesi Attila helyi Fidesz elnök – alpolgármester is, akinek így komoly szerepe lehetett a közfelháborodást kiváltó ügylet lebonyolításában. Mivel a botrány kirobbanása óta mindegyik fél hallgat, így Körtvélyesi részvételét csak feltételezni tudjuk.

Az egész történetnek van egy másik szála is, amely ugyancsak foglalkoztatja a sportbarátokat. Mégpedig a klub tulajdonában lévő kisbuszok, mezek, nagy értékű eszközök sorsa.

Ugyanis a Sohajdáék által gründolt röplabda szakosztály óriási tao-támogatást szakított a közösből. Ezt egyrészt a tao-dokumentumokból tudjuk, másrészt abból a közleményből, amit maga Sohajda Márk publikált a Heti Hírekben nem is olyan régen, 2019 novemberében, alig másfél évvel a Kinizsi eltüntetése előtt.

A röplabdás tao-pályázat kapcsán Sohajda Márk a következőt írta: „A sikeresen megírt pályázatunkra 55 millió forint tao (társasági adó) feltöltésére jogosult az egyesület. (…) Ezen összeg úgy állhat össze, hogy 70%-ban társasági adót kell összeszedni, az ezt felajánlani kívánó cégektől, további 30%-ról pedig az egyesületnek kell rendelkeznie önrész formájában. (…) Módosítást kértünk pályázatunk értékének csökkentéséről. Ez meg is történt: közel 10 millió forinttal kevesebb feltöltési összeg maradt.”

Összehasonlításképpen: a Nagykőrösi Kinizsi az elmúlt években megkapta az önkormányzati támogatásnak gyakorlatilag a felét, azaz 5 millió forintot. Ez azt jelenti, hogy az 55 millió, vagy a 45 millióra csökkentett összeg is sokszorosa, mint amihez az összes városi sportegyesület hozzájuthatott az utóbbi években!

A fideszes képviselő – klubelnök közleményéből megtudhattuk, hogy honnan van a pénz: „Büszkén tudjuk mondani, hogy próbálkoztunk nagykőrösi kötődésű cégeket bevonni és sikerült is, hiszen az egész egyesületet támogatta a Brill Kft., a Celsius Plus Kft., a Szabó Pipagyár Kft., a Kőrös-Color Bt., Kőrös Szerkezetgyártó Kft. Crown Csomagolóipari Kft., amit ezúton is köszönünk nekik!” Mindebből jól látszik, hogy nagykőrösi cégek, nagykőrösi emberek által megtermelt pénz jutott a Kinizsihez. Ezért is lenne erkölcsi kötelessége Sohajdának és Körtvélyesinek kiállnia a nyilvánosság elé, tisztességes tájékoztatást adva a Kinizsi körüli eseményekről. Az a kérdés is jogos lehet, miszerint ezek a cégek annak tudatában, hogy ezt művelik a sportklubbal, adtak volna pénzt?

Hasonló cikkünk:  Aki június 9-én külföldön lesz, az nem voksolhat az önkormányzati választáson

Fotó: Nagykőrösi Kinizsi Facebook-oldala

Sohajda azt is leírta, hogy mire költötték a támogatást: „A módosított összeg 60%-át lefedte a két vadonatúj kisbusz, ami óriási segítséget nyújtott az egye-sületnek. (még így is további buszokat kell fizetni, hogy mindenki eljusson a mérkőzésekre szintén a pályázat pénzéből) Ezen felül felöltöztettük teljes melegítő garni-túrával az egyesületet. Cipőket, táskákat, térdvédőket, mezszettet, edzőpólókat, labdákat kaptak a lányok. Továbbá lehetőség volt informatikai eszközök beszerzésére is, amely szintén megtörtént.” Ha igazak a tao-dokumentumban szereplő számok, akkor a röplabda szakosztálynak összesen csak 39 igazolt játékosa van/volt és felnőtt bajnokságban sem szerepeltek, így a lányok teljes felöltöztetése nem jelenthetett több milliós tételt. A két busz vásárlása már inkább. Ezek közül az első beszerzéséről több fotót is megjelentettek az egyesület Facebook-oldalán. Továbbra sem tudjuk, mit takar az, hogy „informatikai eszközök”? Asztali számítógépek? Laptopok? Mobiltelefonok?

Van egy érdekes mondat ebben a közleményben: „A személyi jellegű bérekre is nyertünk pénzt, sikerült itt is szabályszerűen, bejelentve a sportmunkatársakat, elszámolni az erre kapott összeget.” Magyarán, valakik fizetést kaptak a Kinizsitől. Ami önmagában nem jelent problémát, hiszen az edzőktől nem lehet elvárni, hogy teljesen ingyen dolgozzanak, azonban itt nem egészen erről lehetett szó. Azért csak feltételes módban tudunk erről írni, mert a tao-dokumentumokból arra lehet következtetni, hogy a trénereken kívül az egyesület vezetői, köztük Sohajda Márk is több százezres fizetést kaptak a Kinizsitől. Ami azért is vethet fel erkölcsi aggályokat, mert miközben pénzt vehettek ki a klubból, a gyermekfocisták szüleitől 4 ezer forintos tagdíjat vasaltak be havonta. Sohajdáék hallgatása miatt azóta sem tudni biztosan, kaptak-e fizetést, és ha igen, hány millió ütötte a markukat? Jutott-e Körtvélyesinek a pénzből?

A fentebb felsorolt buszok, mezek, eszközök tekintetében most az a kérdés: mi lett velük? Mi lett a nagykőrösi cégek pénzéből vásárolt két kisbusz és az „informatikai eszközök” sorsa?

Azok is Kókán vannak, vagy Nagykőrösön maradva magánszemélyek használatába került?

könyvelő

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...