fbpx
15.9 C
Kecskemét
2024. május 4., szombat

FRISS HÍREK

Református emberhalászat a nagykőrösi tengerben

- Advertisement -

Hirtelen megnőtt az érdeklődés a református sajtó részéről Nagykőrös iránt, ami vélelmezhetően összefüggésben van azzal, hogy a Dunamelléki Egyházkerület fideszes miniszterből lett új püspökének, Balog Zoltánnak a beiktatását – a járványhelyzettől függően – pünkösdhétfőn tartják a városban.

A Parókia internetes hírportál a jeles esemény beharangozásaként április 23-án terjedelmes riportot közölt Arany János városában címmel. A cikk alaphangját már az első mondatban megadta a szerző: „Nagykőrös kipróbált bástyája a református hitnek, kultúrának és okta-tásnak. Prosperáló intézményrendszere ’tenger’, amely hatalmas lehetőség az ’emberhalászatra”.

Az írás szerint a református gyülekezet története szervesen összeforrt a városéval, azzal együtt növekedett, változott és újult meg. Felidézi: a protestáns hit igen korán, már az 1520-as években megjelent Nagykőrösön, a református gyülekezetet 1545-ben alapították. A város többször átépített gótikus temploma, kerületi szinten is magasnak számító templomtornya idővel az új hit és az azt befogadó település szimbólumává vált. Igazi kálvinista gyakorlatként a városi tanács és a presbitérium sokáig ugyanazon testületet jelentette. A tanács gondoskodott a helyben szolgáló lelkipásztorok jövedelmezéséről, a hatalmas köztemetőről, amelyet az elmúlt másfél évszázadban folyamatosan használtak. Nagy hagyománya alakult ki az alapítványozásnak, a helyi jómódú parasztpolgárok így segítették a helyi iskolát és tanulóit.

A szerző megállapítja: a rendszerváltás jelentős mérföldkő a nagykörősi közép- és felsőoktatás történetében. A református gyülekezet presbitériuma 1993-ben alapította újra az Arany János Református Gimnáziumot, az egyházközség napra pontosan negyvenöt év után kapta vissza az államosításkor elvett egykori iskoláját. Az 1990-ben újraindult tanítóképző 1993-ban a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának (KRE TFK) része lett. A kar hittanoktató- és kántorképző, pedagógusképző, gyakorlati és továbbképzési intézetei a református felsőoktatás fontos szellemi műhelyei. A nappali képzés mellett levelező hitoktató-, diakónus-, majd tanítóképzés és szociálismunkás-képzés is indult.

A riportban Szabó Gábor is megszólalt, aki – olvasható – 2008 óta vezeti a nagykőrösi református gyülekezetet. Mint mondta, az elmúlt tizenhárom év a fejlődést, megújulást mutatja, és a feladatokkal járó kihívásokat is. Az egyházközség jelenleg mintegy háromezer főt tart nyilván, akik közül ezren egyházfenntartók. A gyülekezet óvodát, általános iskolát és gimnáziumot tart fenn, összesen 1200 diákkal. A lelkészházaspár munkáját két segédlelkész is segíti.

Szabó Gábor hálás a sok lehetőségért, ajándékért és szolgálati területért: „Nagy István, a TFK egykori dékánja, akinek személyesen is nagyon sokat köszönhetek, Nagykőröst ’tengerként’ emlegette, ahol hatalmas lehetőség nyílik az emberhalászatra. Az iskolákra, a helyi kórházban tartott istentiszteletekre, a gyülekezeti ifjúsági csoportra, a baba-mama körre és az idősgondozásra is ilyen lehetőségként tekintek. Nem önmagában az intézményrendszerben hiszek, hanem abban a lehetőségben, hogy szolgálatunk, küldetésünk hiteles, keresztyén emberek által érhet célba. Súlya van annak, hogy a város-központ a reformátusok otthona, meg jelenésünk, kommunikációnk és szolgálatunk komoly felelősséggel jár.”

A cikkíró végül megállapítja, hogy Nagykőrös múltja és jelene, jelentősége által méltó házigazdája a 2021 pünkösdhétfőjére tervezett püspöki beiktató istentiszteletnek. Úgy véli, az ünnepség és a történelmi kontinuitás fontos szimbóluma a nagykörősiek vizsolyi Bibliája és az Öreg Graduál, amelyet I. Rákóczi György erdélyi fejedelem adományozott a gyülekezetnek.

tudósítónktól

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...