fbpx
19.4 C
Kecskemét
2024. május 4., szombat

FRISS HÍREK

Fideszes politikusok szervezetei nyertek zömében a civil programon

- Advertisement -

Közvetlenül fideszes politikusok irányítása alatt áll azoknak a szervezeteknek több mint a fele, akik a legnagyobb összegű támogatást nyerték el a Norvég Alap helyére állított magyar állami alapból. A Városi Civil Alap legnagyobb, egyenként 15 milliós támogatásainak további nyertesei között elvétve találni olyat, amelyik ne kötődne közvetve vagy közvetlenül kormánypárti politikusokhoz vagy Fidesz-közeli üzleti körökhöz.

A Városi Civil Alapot a magyar kormány nem sokkal azelőtt hozta létre, hogy lejárt volna a Norvég Alap támogatási ciklusa, amivel Magyarország végleg elesett a nemzetközi felajánlástól. A Norvég Alappal 2014-ben az akkor Lázár János vezette miniszterelnökség azáltal robbantotta ki a vitát, hogy az állami tulajdonú Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte volna át a civil szervezeteknek járó 4 milliárd forint szétosztásának jogát. A Norvég Alap ezzel szemben ragaszkodott saját jelöltjükhöz, az Ökotárs Alapítványhoz. A két fél éveken át nem tudott megegyezni a civil alap kezeléséről – írja az Átlátszó.

A támogatási időszak végül 2021-ben lejárt, és idén nyáron a magyar kormány elismerte, hogy gyakorlatilag lemond a Norvég Alap támogatásáról. Nemcsak a 4 milliárdos civil alapról, hanem további 73 milliárd forintról, amit a kormány oszthatott volna szét.

Elfogultságra hivatkoztak

Az elvesztett (bár a magyar kormány szerint Norvégia tartozásaként definiált) 4 milliárdos összeg helyére azonban idén májusban egy új programot hirdetett meg a magyar fél. A szintén 4 milliárdos Városi Civil Alapot a Bethlen Gábor Alap osztja szét helyi civil szervezetek között.

Az eredmények áttekintése előtt érdemes felidézni, hogy az Ökotárs Alapítványt korábban épp azért bírálták a kormány politikusai, mert szerintük politikai-ideológiai alapon, túlságosan elfogultan ítélték oda a támogatásokat. Elmondásuk szerint a „Soros György által támogatott Ökotárs Alapítvány” nagyrészt liberális és kormánykritikus szervezeteket priorizált, és konzervatív egyesületeknek esélye sem volt a pályázatokon.

Nézzük tehát, hogy ezzel szemben az Orbán-kormány által kinevezett szervezet milyen támogatási politikát folytatott.

A Bethlen Alapítvány holnapjára július végén felkerült a támogatott civil szervezetek teljes listája, amin mintegy 700 csoport szerepel. Az alábbiakban a maximálisan elnyerhető, 15 millió forint támogatást élvező szervezetek listáját tekintjük át. Ezt az összeget 81 szervezet nyerte el a Városi Civil Alap legelső pályázatán.

Hasonló cikkünk:  Szijjártó hiába repült luxusgépen, nyújtózkodni sem tudott

Az alábbi táblázatban sárgával jelöltük azokat az egyesületeket és alapítványokat, amelyek közvetlenül köthetők a kormánypártokhoz. Ide tartoznak olyan szervezetek, amelyeknek a vezetői között a civil szervezeteket nyilvántartó birosag.hu adatai alapján Fidesz-KDNP-s politikusokat (mostani vagy korábbi polgármestereket, közgyűlési és országgyűlési képviselőket, alapszervezeti vezetőket) találunk, vagy a közelmúltban alapították őket fideszes politikusok. A zölddel jelölt szervezetek olyanok, amelyek nem közvetlenül köthetők kormánypárti politikusokhoz: ezek vezetői például olyan vállalkozók, akik jelentős közpénz-összegeket nyertek el fideszes ökormányzatoktól. Azokat a szervezeteket is zölddel jelöltük, amelyeket politikusok munkatársai vezetnek, vagy maga a szervezet kampányolt a Fidesz mellett.

Civil egyesület vagy Fidesz-alapszervezet?

A lehetséges legnagyobb támogatást kapott 81 szervezet között csak 26 olyat találtunk, akinél nem mutatható ki egyértelműen kormánypárti politikai kötődés. Ez alig több a vizsgált szervezetek harmadánál. 12 szervezet került a „közvetett” kategóriába, 42-nél pedig közvetlen a kapcsolat.

Vagyis a Városi Civil Alapból a legnagyobb támogatást elnyert civil szervezetek több, mint fele valójában Fidesz-KDNP-s politikusok, vagy kormánypárti színekben indult jelöltek szervezete.

Ezek között található például a Dabas Fejlődéséért Integrálódók Egyesülete (DAFI) nevű szervezet, amelynek elnökeként a birosag.hu a város fideszes polgármesterét, Kőszegi Zoltánt tünteti fel. A szervezet régóta aktív a helyi politikában, Kőszegi már 1998-ban, első polgármesterré választásakor is a DAFI színeiben indult. Mára a szervezet erősen „integrálódott” a Fideszbe: a legutóbbi választásokon a kormánypárti képviselők nagy része DAFI-Fidesz közös jelöltként indult, sőt, mostanra a Facebookon a dabasi Fidesz-alapszervezet is Fidesz Dabas-DAFI néven található meg.

A támogatott szervezetek között felbukkan két, Németh Szilárdhoz köthető alapítvány is: ezek egyike a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány, amelynek 2017-ben az államtitkár volt az egyik alapítója. A Birkózó Akadémia jelenlegi kurátora Süle László Csaba, aki egyben a Csepel Sport Club Alapítványnak is a képviselője. A Csepel Sport Klub, amelyben kuratóriumi tag Ughy Attila, a XVIII. kerület korábbi polgármestere is, szintén 15 milliót nyert a Civil Alaptól.

További feltárt érdekességek az Átlátszón!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...