fbpx

FRISS HÍREK

A fideszes képviselő édesanyja újra nyert a Városi Civil Alapon

- Advertisement -

Tavaly első ízben került kiírásra a Városi Civil Alap pályázat, és azonnal jókora botrány kerekedett körülötte. Több oknyomozó újságíró felderítette, hogy elsősorban valamilyen módon a Fideszhez köthető civil szervezetek nyertek támogatást – például Nagykőrösön a fideszes képviselő Molnár Dezső édesanyja által vezetett szervezet. Olyan egyesületek és alapítványok is nyertek, akik a pályázat beadási határideje előtt röviddel alakultak, árbevételük nem, vagy alig létezett, de kapásból megítéltek nekik 10.000.000 Ft-os támogatást… A helyzet tragikomikumához az is hozzátartozik, hogy mindezt azután tette a pályázatkezelő, hogy meghiúsult a Norvég Alap, mert a kormánynak nem tetszett a pályázaton nyert lebonyolító szervezet, az Ökotárs Alapítvány…

Nagyon bíztunk benne, hogy idén más lesz a helyzet. Tévedtünk! Sorra kerestek az elmúlt héten a csalódott civil szervezetek vezetői, akik jobbnál-jobb, valóban a társadalom számára hasznos, sok esetben hiánypótló, állami feladatvállalást segítő (pl. szociális, oktatási, egészségügyi tevékenység) projekteket nyújtottak be, és rendre a következő levelet kapták: forráshiány miatt nem támogatható.

Megnéztem az idei nyertes listát és összevetettem a tavalyival. Megdöbbentő az eredmény! Kb. 50%-ban ugyanazok a szervezetek kaptak támogatást!

Nagykőrösön újra Molnár Dezső fideszes képviselő édesanyja által vezetett Nagykőrösi Lovas Sportegyesület kapott 4 millió forintot (tavaly 5,5 milliót). Hasonlóan szerencsés helyzetben van a tavaly a fideszes városvezetés által Pro Urbe Nagykőrös címmel kitüntetett Dr. Feldmájer Péterhez köthető Klein Dezsőné Emlékalapítvány a nagykőrösi zsidó élet fennmaradásért nevű szervezet, ugyanis mindkét évben 5 millió forintos támogatást zsebelhetett be.

Nem vitatom a két szervezet tevékenységét, biztosan hasznos és fontos, de nem gondolom, hogy ha kevés a forrás, akkor ugyanazokat a szervezeteket kellene támogatni, és azt sem hiszem, hogy mindez véletlen. Ráadásul a Molnár Dezsőhöz köthető egyesület a várostól is jelentős összeget szokott kapni ugyanarra – az egyébként belépőjegyes – rendezvényre a sport- és kulturális keretből is!

Arra is kíváncsi lennék, hogy a nagykőrösi zsidó élet fennmaradásáért mire költenek két év alatt 10 millió forintot? S mielőtt az ÖH sajtósai elővennék az antiszemita kártyát tisztázzuk, nem azzal van baj, hogy az alapítvány a zsidó élet fennmaradására nyert… Azzal van baj, hogy kevés a forrás, és bizonyára más, kiemelten fontos segítő tevékenységet végző szervezet két év alatt egyetlen fillért sem nyert! Vajon a támogatást odaítélőknek miért olyan fontos, hogy kétszer is nyerjen egy kisebb közösséget képviselő szervezet összesen 10 millió forintot, szemben például szegényeknek segítő, vagy a társadalom perifériáján élők felzárkóztatását célul tűzők programjai?

Hasonló cikkünk:  Különben dühbe jövünk - ultimátum az üzemanyag-forgalmazóknak és kereskedőknek

Jó lenne választ kapni a kérdésre! Mi természetesen megkérdezzük, s ha választ kapunk, arról olvasóinkat tájékoztatjuk!

Továbbá idén pályázati támogatást nyert még Nagykőrösön a Szent László Római Katolikus Szeretetszolgálat az Élelmiszerbankkal együttműködésben végzett tevékenységére, melynek keretében élelmiszerrel látják el a rászoruló családokat. Az élelmiszerek tárolására, átadására szolgáló épület nagyon rossz állapotú, és ennek renoválására nyertek 9.665.650 Ft-ot.

Nyert a helyi református Soli Deo Gloria Alapítvány is 7 millió Ft-ot, de lapzártánkig nem tudtuk elérni Szabó Gábor kuratóriumi elnököt, így pontosan nem tudjuk a pályázat célját. Elnök Urat keresni fogjuk még telefonon.

Átnézve a teljes nyertes listát, érdekes kép tárul elénk azon túl is, hogy a nyertesek fele tavaly is kapott támogatást. Jól látható, hogy igen sok olyan szervezet nyert, melynek nevében a polgári, a székely, a sport, a vadász, valamint a református szó szerepel. Erre egy példa:

Albertfalva Református Hitéletért Alapítvány tavaly is és az idén is nyert 4 millió Ft-ot. De ettől még nem lenne olyan érdekes, hisz mások is nyertek kétszer. De nyert az Albertfalfa Református Templomépítő Alapítvány is mindkét évben 4-4 millió forintot.

Ezzel szemben érdemes lenne megnézni, hogy milyen sok értékes szervezet és projekt nem kapott támogatást, miközben ugyanazon a településen lévő, ugyanahhoz a felekezethez köthető szervezetek kaptak kétszer is!

Sok a kérdés! Persze jól tudjuk a választ is…

via hetihirek.kecsup.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...