fbpx
9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

A Városi Civil Alap Szolnokon is bőkezűen osztogatta az állami pénzt

- Advertisement -

A kormány harmadik alkalommal vetette be 2021 és 2022 után az idei önkormányzati választás előtt pár hónappal a Városi Civil Alap (VCA) nevű pályázati lehetőséget. Egész egyszerűen egy gigantikus álcivil hálózat kiépüléséről van szó – fogalmazta meg a VálaszOnline. A Szol24 utána járt annak, mely szolnoki és Szolnok megyei egyesületek jártak igazán jól.

Az „idegen érdekektől mentes” Városi Civil Alapot azután hozta létre a kormányzat, miután sikerült jól összevesznie a Norvég Alappal, aminek következtében 77 milliárd forintnyi fejlesztésről, oktatási, kulturális programoktól estek el a civil szervezetek és az önkormányzatok.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében szép számmal vannak egyesületek, akik pályáztak és nyertek. Ilyen a Szolnok Városi Állatotthon Alapítvány Közhasznú Szervezetet, akik 9 millió forintért pályáztak, ők elsősorban az állatvédelem területén látnak el közhasznú tevékenységet. A vezető pozíciót Bóka Éva szolnoki önkormányzati képviselő tölti be.

2 millió forintot nyert az Együtt Ádám Atival Alapítvány, ahol bentlakásos táboroztatást biztosítanak speciális igényű, halmozottan sérült gyermekek számára. Itt jó helyre került a pénz – írja a Szol24.

11 milliót kért, 2 milliót kapott az Együtt a Hátrányos Helyzetben Élőkért Egyesület, akik a megyeszékhely marginális területein és/vagy mélyszegénységben élő, kiemelten cigány nemzetiséghez sorolható személyek társadalmi integrációjában próbál segíteni.

Kulturális szervezetként a Szakajtó Szolnoki Népzenei Műhely Egyesület kapott pénzt, akik a népzene népszerűsítését, megszerettetését, a népzene művelők táborának növelését tűzték ki célul. Ők 3 millióban részesültek.

Hasonló cikkünk:  Álomkonyha megfizethető áron

A lap szerint nem meglepő, hogy a listán van a szolnoki Márai Sándor Kulturális Polgári Kör. Céljuk a „polgári értékrend népszerűsítése”. A szervezet elnöke, M. Román Béla korábban fideszes helyi képviselő volt, illetve nem először támogatja őket a Városi Civil Alap. A kért 11-ből 9,5 millió nyertek el.

Ádám Csaba kormányközeli aktivista csapata, a Tallin-Alcsi Városrészért Egyesületnek is jutott, bár szerényebb összeg, 2 millió forint. Egy másik városrészre épülő szervezet a Széchenyi Lakótelepért Szabadidő, Kulturális és Sport Egyesület 7,5 millió forintot kapott.

Egy régóta működő közösség, a Szolnok Városi Klubok és Nyugdíjasok Érdekvédelmi és Kulturális Egyesülete 2,5 millió forintban részesült, ők igyekeznek változatos programokkal megszépíteni és tartalmasabbá tenni idősebb tagjaik életét.

A Városi Civil Alappal nemcsak Szolnokon járt jól néhány szervezet. 37 milliót kapott a Jász Nemzet Egyesület, amelyet Mészárosné Vas Márta képviseli, aki a jászberényi tankerület szakmai igazgatóhelyettese. Egyedül a Jászberényi Tankerületi Központ fenntartása alatt működő iskolák maradtak távol egy teljesen politikamentes, diákoknak szóló programtól, értesülések szerint egyenesen megtiltották az iskoláknak a részvételt. Emellett 2019-ben a Fidesz-KDNP támogatásával polgármesterjelölt volt Jánoshidán, de nem választották meg.

A cikket a Szol24 és a KecsUP együttműködésének keretében szemlézzük, a teljes cikket itt olvashatja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...