fbpx

FRISS HÍREK

Újra termel a Mercedes gyár, de a globális hiány kihathat az árakra

- Advertisement -

A kecskeméti Mercedes gyárban a leállások miatt nem történtek elbocsátások, sőt a fejlesztéseknek köszönhetően még új munkavállalókat is felvett az autógyártó. Az érintett dolgozók a termelés szünetelése alatt is megkapták az alapfizetésüket és a megfelelő juttatásokat – tudta meg a növekedés.hu a vállalattól.

Idén már négy alkalommal állították le a termelést a kecskeméti Mercedes gyárban alkatrészhiány miatt, legutóbb augusztus 27-én.

A félvezetők hiánya egyébként a német autógyártónak nem csak a hazai üzemét sújtotta, hanem adott esetben a brémai és rastatti, illetve sindelfingeni gyárakban is szükség volt a termelés rendjének módosítására.

A leállás nem volt hosszú, ugyanis a termelés azóta ismét újra indult, így már több mint két hete a terveknek megfelelően zajlik a termelés Kecskeméten – válaszolta a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (MBMH) a növekedés.hu kérdésére.

Még új munkavállalókat is felvettek

A kecskeméti üzem 4400 dolgozója közül csak a termelésben dolgozók egy részét érintették a szünetek. A vállalat munkatársainak a termelési program módosításából adódó munkaidő kiesését a munkaidőkeret alkalmazásával egyenlítik ki. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazottak a termelési szünetek idején is megkapják az alapfizetésüket, valamint a megfelelő juttatásokat. A koronavírus-járvánnyal és a folyamatosan változó félvezető helyzettel összefüggésben a vállalatnál nem történt elbocsátás. Éppen ellenkezőleg: a gyár az olyan projektek, mint az épülő új présüzem, valamint az EQB modell sorozatgyártásának közelgő indulása miatt további munkavállalókat vett fel.

A Mercedes a termelés leállásakor felszabadult időt sem vesztegette: több fontos projekt és a fentebb említett tisztán elektromos EQB-modell sorozatgyártásának előkészítése is ezen időszakok alatt zajlott, illetve a karbantartásokat is ekkorra időzítették.

Az MBMH adminisztratív részlegen dolgozó munkatársait a termelési szünetek nem érintették, ők ezalatt az idő alatt is részben irodai, részben otthoni munkavégzést folytattak.

Hasonló cikkünk:  Nagyon úgy tűnik, hogy idén is elmarad a repülőnap

A félvezetők piaca továbbra is bizonytalan

Az alapanyag hiány terén azonban továbbra is kiszámíthatatlan a helyzet, ez pedig a gépkocsik árazását is befolyásolhatja:

Egyes félvezető komponensek terén jelenleg is világszerte beszállítói nehézségek tapasztalhatók az alkatrészellátásban. Ezen ellátási problémák megszűnését nem lehet pontosan előre jelezni. A félvezetők piacán kialakult folyamatosan változó helyzet miatt
a vállalat továbbra is csupán akkora időtávra tervez előre, amennyire azt a helyzet megengedi.

A Mercedes-Benz gyárak nagyfokú rugalmassága lehetővé teszi, hogy ilyenkor a lehető legjobb módon reagáljanak az ilyen jellegű változásokra. Mind a közvetlen, mind a félvezető-beszállítókkal szoros kapcsolatban áll a konszern. A Mercedes-EQ elektromos offenzívát változatlanul kiemelt projektként kezeli a vállalat.

A továbbra is fennálló bizonytalanság miatt egyelőre nehéz megjósolni a félvezetők piacának jövőbeli alakulását. Az év első felében az amerikai beszállítókat sújtotta természeti katasztrófák miatt infrastrukturális problémák alakultak ki, jelenleg pedig a Malajziában súlyosbodó koronavírus-járvány nehezíti a gyárak ellátását.

A távol-keleti országban kialakult helyzet okozta szállítási korlátozások miatt a harmadik negyedévben világszerte további módosítások várhatók a Mercedes Benz termelési programjában.

Az ehhez kapcsolódó intézkedések közé tartoznak a szállítmányok átvételével kapcsolatos konkrétabb megállapodások, a tervezési ciklusok meghosszabbítása, az ellátási lánc egyes szakaszain történő biztonsági készletek felhalmozása, valamint a beszerzési források számának növelése.
Mindezeket figyelembe véve az új autók árképzése egy összetett folyamat, amelyet több tényező is befolyásol, a nyersanyagok ára ezen folyamatnak csupán egy részét alkotja – nyilatkozta az MBMH.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...