fbpx

FRISS HÍREK

Csütörtökön tanácskozik a kecskeméti közgyűlés – költözhet Katona József szobra

- Advertisement -

Október 21-én ülésezik a kecskeméti közgyűlés. A képviselő Hölgyeknek és Uraknak 2021-ben ez lesz a harmadik testületi tanácskozása. Az éves ülésnapok száma egyre kevesebb, ami nemcsak a koronavírus-járványnak tudható be, hanem az önkormányzati feladatok központosítása miatti változásoknak is. Ez egy hosszabb folyamat eredménye, ami mögött a helyi autonómiák csökkentése figyelhető meg. És az is, miután a 2019 őszi önkormányzati választáson megszűnt a kecskeméti Fidesz-KDNP 2/3-os többsége, úgy módosították a működési szabályzatot, hogy a helyi képviselőknek a korábbi kilenc közgyűlés helyett elég évente hat alkalommal a nyilvánosság elé állniuk. Egy kalap alatt akkor a közmeghallgatások számát is megkurtították, évi kettőről egyre. A döntéshozók alternatív módszereket arra vonatozóan viszont nem hoztak, hogy a járványra tekintettel, a nyilvánosság fórumait ne szabják szűkebbre.

Lágy témák helyett hardcore politika a napirend előtt

Az említett változások a közgyűlések menetét is érintik, hiszen korábban minden önkormányzati képviselő röviden szólhatott a napirendi pontok tárgyalása előtt a város ügyeivel kapcsolatosan. Mára azonban csak a két frakcióvezető vagy az általuk megbízott képviselő mondhat néhány perces beszédet. Akik figyelték az elmúlt években ezeket a napirend előtti felszólalásokat, valóban igen változatos 3 perceseket hallhattak. Olyan közérdekű kérdések kerültek a fókuszba, amik vagy nem szerepeltek napirenden, vagy égetőek voltak, vagy egyszerűen a megszokottól eltérő volt és volt benne valami újdonság.

A változás lényege abban ragadható meg, hogy a két politikai oldal – kormánypárt és ellenzék – vitája került a fókuszba a közgyűlés megkezdése előtt, mellőzve minden racionális és lágytémát. Olyanokat is, mint például Pászti András felszólalásait, aki nem mulasztotta el egyszer sem megköszönni az asszonykórusok és a helyi iskolák közreműködését a Hunyadivárosi Napok alkalmával. És, ahogy Lévai Jánosnéét is az édesanyák, nagymamák jóságát, féltő ölelését Anyak Napja alkalmából.

Kecskeméti közgyűlés – 2020. szeptember / Fotó: kecsup.hu

Nem szűnt meg teljesen a képviselőknek az a lehetősége, aki mégis nagyon szeretne beszélni a napirendi pontoktól eltérően, csak éppen a közgyűlés legvégén, általában ebéd után teheti ezt meg a már kevésbé érdeklődő tévénézők, sajtó és képviselők előtt.

Kíváncsian várjuk, hogy a csütörtöki közgyűlés elején a város működését vagy az ellenzéki előválasztást érintő vezérszónoki beszédeket hallhatunk-e majd.

Jövőre épület meg a Kandó Kálmán utca – Békefasor – Szolnoki úti körforgalom – módosítják a költségvetést

A költségvetés módosításáról szól az első napirend. Röviden összefoglaljuk a fontosabb részeket.

  • A koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák enyhítésére a kulturális intézmények 80 millió forint kárenyhítést kapnak a központi költségvetésből.
  • A koronavírus-járvány miatt több fejlesztés csúszik, ezért átütemezésre (2022) kerül többek között a Kandó Kálmán utca – Békefasor – Szolnoki úti körforgalom építése.
  • A Kecskeméti Női Kézilabda Sportegyesület és a Kecskeméti Röplabda Kft. részére plusz 25 millió forint kerül biztosításra a sportcsarnok bérleti díjának kifizetéséhez.
  • Katonatelepen 20 millió forintból új játszóteret építenek.
  • A szerény forrásokból működő szociális és gyermekjóléti feladatok támogatására törvényi előírás szerint 92 millió forint támogatás érkezett az önkormányzathoz.
  • Szó lesz az Európai Uniós támogatással megvalósuló programokról, amik vagy már folyamatban vannak vagy ezután várhatók, például a Városháza felújítása, bölcsődék fejlesztése, a Rávágy tér revitalizációja, a Katona József Színház felújítása. Az előterjesztésből nem derül ki, hogy ez magában foglalja-e a színházhoz tervezett mélygarázs építését, amiről Cseke Péter igazgató még tavaly beszélt. A mostani felújítás összege 180 millió forint, ami vélhetően kevés lenne egy ilyen volumenű beruházáshoz.
  • A Benkó Zoltán Szabadidőközpontban egy futópályát építenének 2022-ben.
  • Évek óta vitatárgyát képezi Hetényegyháza bekötése az M5 autópályába. Itt területvásárlásra, kisajátításra van szükség, aminek az összege meghaladja a 200 millió forintot.
Hasonló cikkünk:  Nagyon úgy tűnik, hogy idén is elmarad a repülőnap

Zárható helyen tárolnák a kukákat a jövő évtől Kecskeméten

Döntenek arról is, hogy 2022. január 1-től Kecskemét közterületén hulladékgyűjtő-edényt tárolni kizárólag arra alkalmas építményben lehet. Erről néhány nappal ezelőtt már írtunk a kecsUP-on.

Már nem beszélhetünk esküvői szezonról

A szabályok szerint külső helyszínen, tehát nem a Városházán történő házasságkötés anyakönyvi eseménye május 2. és szeptember 30. közötti időszakban volt eddig engedélyezhető. Az utóbbi időszakban egyre nagyobb igény mutatkozott arra a fiatalpárok részéről, hogy az év utolsó hónapjaiban külső helyszínen kössenek házasságot. Ez részben a vírus miatt van és azért is, mert valamivel olcsóbbak a téli esküvők. Akik külsős helyszínen szeretnének házasságot kötni anyakönyvvezető előtt azoknak pénteken és szombaton 14–19 óra között van erre lehetőségük immár az egész évben.

Az árak is emelkednek. Várhatóan a Városházán 2022 júliusától lehet ismét házasságot kötni, aminek az ára 50 ezer forintra emelkedik. A Hetényegyházi Kirendeltségben szerényebb összegért mondhatjuk ki a boldogító igent, itt 25 ezer forintot kell fizetni a szolgáltatásokért.

A tervezett gyalogos és kerékpáros híd miatt áthelyeznék a Katona József szobrot a Noszlopy Gáspár parkban

Nagyon sokszor esett szó már az intermodális csomópontról (vasúti pályaudvar és környéke), aminek csak a tervezésére eddig több mint 3 milliárd forint ment el, de egyetlen kapavágás sem történt még. A pályázat keretében az IMCS beruházási keretein kívül meg kellene valósítani a Nagykőrösi utca felújítását is. Továbbá szerepel egy 150 méter hosszú vasút feletti gyalogos és kerékpáros híd a Hunyadiváros irányában. A híd egyik vége azonban a Katona József szobornál lenne. A tervezett gyalogoshíd rámpája a szobor jelenlegi helyére kerülne, ezért felmerült, hogy a szobrot arrébb kellene helyezni.

Katona József szobra a Noszlopy Gáspár parkban / Fotó: kecsup.hu

A közgyűlésen szó lesz továbbá az önkormányzat közép- és hosszútávú vagyongazdálkodási tervéről. Zárt ülésen tárgyalják a KIK-FOR Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft.-vel kapcsolatos ügyeket, ehhez előterjesztés nyilvánosan nem érhető el.

Mi lesz a nyomvályús Rákóczi úttal?

9 év alatt egyszer már újra kellett rakni a Rákóczi utat, most ismét nyomvályús / Fotó: kecsup.hu

Az ülés végén négy képviselői interpellációra kerül sor. Király József (Szövetség) többek között a leromlott állapotú, időközben a város tulajdonából a Magyar Kultúráért Alapítvány tulajdonába került kecskeméti Művésztelepről kérdezi Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz) polgármestert. A képviselő az épületek javítására tesz javaslatot. Szintén Király kérdezi a polgármestert a Rákóczi út rossz útburkolatával kapcsolatban, amit megállapítása szerint a kivitelező Duna Aszfalt Kft. nem a terveknek megfelelő minőségben készítette el.

A teljes napirendet itt nézheti meg

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...