fbpx

FRISS HÍREK

Közel félmillió forint egy négyzetméter ingatlan Kecskeméten

- Advertisement -

Fordulatokkal teli évet zárt a magyar ingatlanpiac

A már két éve jelen lévő világjárvány okozta gazdasági válság közepette senki sem gondolta volna, hogy az ingatlanárak merőben más irányt vesznek 2021-ben. A pozitív trend az ország minden régiójának ingatlanpiacát érintette, kisebb-nagyobb áremelkedést okozva. A 2020-as év végén megjelent előrejelzések -2 és +4% közötti árváltozást prognosztizáltak a tavalyi évre vonatkozóan, ám ezt már a második negyedévben túlszárnyalta a kínálati árak emelkedése országos szinten.

Az országos átlagár emelkedése a 2021-es évben meghaladta a 15%-ot az eladó lakóingatlanok esetén – derült ki egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál friss ingatlanpiaci elemzéséből.

A Dél-Alföldön átlagosan 7,7%-kal nőttek az ingatlanárak

A hirdetési portál felmérése szerint közel 15%-kal nőtt az átlagos négyzetméterár vidéken a tavalyi évben. A kínálati oldalon felhajtóerőként hatott az állami támogatások közül a széles körben igényelhető falusi csok, amelyet már több, mint 20 ezer család igényelt a támogatás indulása óta a különböző régiókban. Ezzel szemben a keresleti oldalt mind a pandémia, mind a folyamatosan dráguló lakásárak erősítették.

A Dél-Alföldi régió ingatlanpiacán szintén pozitív árváltozást okozott a tavalyi évben végigsöprő növekvő tendencia. A portál által regisztrált áremelkedés valamivel 10% alá tehető, ám megyei összetételben igen eltérőek az eredmények. Békés megyében kiugró, 15,2%-os átlagos áremelkedést regisztrált a portál, ezzel szemben Csongrád-Csanád megyében csupán 3,71%-kal nőttek az árak átlagosan. Bács-Kiskun megyében az országos tendenciával ellentétben a vizsgált időszakban elenyésző mértékben nőtt a megyei átlagos négyzetméterár, mindössze 2,6%-kal.

Hasonló cikkünk:  A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

A kertes házak és a panelek voltak a legnépszerűbbek Bács-Kiskun megyében

A portál évértékelő elemzésében azt is megvizsgálta, hogy mely ingatlantípusok voltak a vevőjelöltek kedvencei a 2021-es évben. A statisztikákon jól látható, hogy az országos tredhez hasonlóan Bács-Kiskun megyében is a családi házak iránt érdeklődött a legtöbb ingatlanvásárló. A tendencia hátterében leginkább az állami támogatások adta lehetőségek és a pandémia okozta karantén-hatás húzódik meg. Kiugró kereslet övezte a nagykőrösi, de a kecskeméti kertes házakat is. Emellett az újra reneszánszukat élő panellakások iránt is megugrott a kereslet 2021 második felében. A megyei átlagár több, mint 20%-kal ugrott meg a tavalyi évben, ezzel megközelítve az országos átlagárat is.

Bács megyei és kecskeméti ingatlanárak
Bács megyei és kecskeméti ingatlanárak

Közel félmillió forint volt a négyzetméterenkénti átlagár Kecskeméten

Már a 2020-as év végén megfigyelhető volt a kecskeméti ingatlanárak növekvő dinamikája, amely 2021 májusában tetőzött: ekkor elérte a négyzetméterenkénti átlagár a 443 ezer forintot. A májust követő hónapokban korrekciót mutattak a statisztikák, ám a harmadik negyedévtől kezdődően újra folyamatos áremelkedés vette kezdetét – egészen az év végéig. A portál 2021. decemberi statisztikája szerint a kecskeméti eladó ingatlanok esetén 468 ezer forint volt az átlagos kínálati ár négyzetméterenként, amely 9%-os emelkedést jelent az év elején regisztrált átlagárhoz képest.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...