fbpx

FRISS HÍREK

Miért szavaznak a magyarok korruptnak vélt politikusokra?

- Advertisement -

A korrupció Magyarországon a mérések alapján évről évre egyre nagyobb mértékű, a Transparency International tavaly a vizsgált 180 országból a 73. helyre sorolta hazánkat. Orbán Viktort az emberek többsége korruptabbnak látja, mint Márky-Zay Pétert. Úgy tűnik, hogy ez mégsem befolyásolta a választók döntését: április 3-án újra kétharmados parlamenti többséget szerzett a Fidesz-KDNP.

Azt, hogy sok ember miért nem elég érzékeny arra, ha a kormány egyes tagjai milliárdokat juttatnak a haveroknak, könnyű lenne információhiányra, tájékozatlanságra fogni, de a magyarázat ennél sokkal bonyolultabb. A választók jelentős része valószínűleg az összefüggéseket sem látja át. Nem feltétlenül van tudatában annak, hogyha a kormány milliárdokat csoportosít át keveseket érintő, elsősorban a kiváltságos csoportoknak hasznos befektetésekre, akkor az alapvető szolgáltatásokra már nem marad elég pénz.

Hasonló cikkünk:  A természet erejével a szépségért és egészségért

A megélhetési gondokat például hajlamosabbak kiemelni, pedig az, hogy mi mennyibe kerül vagy milyen magasak a fizetések, összefügg a korrupció mértékével – még ha előbbieket sok más tényező is befolyásolhatja.

Befolyásolhatja a választókat az is, hogy úgy vélik, minden politikus korrupt (egy kutatás szerint a válaszolók fele egyetértett ezzel), ezért nem érdemes a korrupciót figyelembe venni a döntésnél.

Bővebben a témáról a 24.hu-n olvashat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...