fbpx

FRISS HÍREK

Sorra sokkolódnak a kiscégek

- Advertisement -

37 forintról 237 forintra nő az áramár, tízszeresére drágul a gáz. Nagy kérdés, hogy ki tudják-e gazdálkodni, át tudják-e hárítani a pékségek, az éttermek, a mosodák a költségemelkedést a fogyasztóikra. Ha nem, a kisebb vállalkozások körében komoly csődhullám következhet be.

Sajnos most tényleg ez a reális ár, de attól még nem lesz jobban kigazdálkodható a vállalkozásoknak. Akinek eddig nem volt olyan magas a nyereséghányada, amiben maradt játéktér a megnövekedett energiaszámlának, annak nagyon nehezen lesz áthárítható a termékáraiban vagy a szolgáltatási díjaiban ez a változás.

Csökken a lakosság vásárlóereje, elkölthető jövedelme, ilyenkor a sokszoros energiaköltséget egy az egyben áthárítani nyilván nem könnyű. Az energiafogyasztók helyzete különböző. A lakosságot most vegyük ki a képletből, hiszen ők még a rezsinövelés után is sokkal alacsonyabb átlagárral kalkulálhatnak.

Fejes Tibor, az Audax Renewables Kft. ügyvezetője szerint három csoportot lehet megkülönböztetni.

  • Az első csoportba azok a cégek tartoznak, amelyek már eddig is versenypiaci árat fizettek.
  • Van egy olyan kis- és középvállalkozói kör, amely egyetemes szolgáltatás keretében, rezsiáron kapta eddig a gázt és az áramot, de augusztus 1-vel kikerült ebből a kedvezményezett csoportból.
  • A kkv-k körében van egy eddig nagyon szerencsés kör is, amely még a Covid idején, nagyon alacsony energiaárak mellett szerződött két-három évre (ezek inkább kkv-k, mert a nagyobb ügyfelek jellemzően csak egy évre szerződnek). Ha egy ilyen fogyasztó nem ritkán 18–20 forint/kWh áron tudott szerződni, ő ma is ennyiért kap áramot, de amikor az idén újra szerződnie kell, ma az ár bőven 200 forint felett lesz, vagyis ők tízszeres áremelést (költségnövekedést) fognak realizálni.
Hasonló cikkünk:  Polt Péter lemondását követeli Magyar Péter, miután az ügyészség beidézte őt

Ebből a drasztikus környezetváltozásból sajnos nagyon sok csőd lehet, és a nagy energiakereskedők kintlévőségei is megnőttek.

Sajnos mind a 238 forint/kWh-s áram, mind a 30 forint/MJ gázár reális. A kereskedő a piaci árra amúgy valamit rátesz a szolgáltatásai miatt, ami abból adódik, hogy a kkv olyan szolgáltatást kap, mint a török all inclusive nyári utak, vagyis bármikor korlátlanul lehet fogyasztani, akár csúcsidőben is (természetesen nem étel-italt, hanem áramot). A kereskedő vállalja a kiegyenlítés, az egyenletesen elérhető áram költségeit.

A kereskedő szempontjából a kis és a nagy ügyfél kiszolgálása egészen más. A kis ügyfél most nagyon magas árat kap, de legalább kap árat. A kisvállalkozásnak a kiszámíthatóság nagyon fontos, vagyis neki azért még a biztosan magas ár is megnyugtatóbb, mintha nem tudná, hogy 2023-ban mivel kell kalkulálnia.

Hogy lehet ennek vége? Turai József energetikai szakember szerint:

„várjuk együtt a csodát”.

Vagyis arra ugyan nem nagyon számíthatunk, hogy az orosz–ukrán piacon valaki felemeli a fehér zászlót, így az árak csak attól mehetnek lejjebb, ha nagyon visszaesik a fogyasztás.

Ezt maga az áremelkedés, de sajnos a csődhullám is előidézheti. Megdöbbentő, de igaz, a szakember napi bontásban vizsgálja a hazai áramfogyasztást, és augusztusban már rendszeresek azok a napok, amikor 10 százalék feletti mértékben esett vissza a fogyasztás a bázisévhez képest.

Lehet, hogy ez már a rezsinövelés hatása, vagy az idén többen utaztak külföldre szabadságra, szeptembertől már tisztábbak lesznek az összehasonlítások.

via TELEX

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...