fbpx
14.3 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Túrákat szerveznek a megyében, amelyeket Petőfi versei ihlettek

- Advertisement -

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága Petőfi-versek ihlette tematikus túrákat szerveznek többek között Bugacon, Izsákon és Kiskőrösön – közölték az MTI-vel.

A költő verseit hívják segítségül a 15 tematikus kiránduláson, amelyek a Petőfi nyomában elnevezést kapták. A cél, hogy a korabeli táj értékeit összehasonlítsák a jelenlegi táj változásaival. Még hiteles képet ad arról a 19. századi tájról a Kiskunság, amelyet Petőfi Sándor is megírt a verseiben, hiszen törzsterülete ennek a Kiskunsági Nemzeti Park.

Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referense a közleményben felhívja a figyelmet arra, hogy a Duna-Tisza köze sok lényeges vonásában különbözik az Alföld többi részétől. A költő ezt a különbözőséget mutatta fel verseiben, szinte túlfűtött szeretettel. A kultúrtájjá formált Kiskunságban ma már üdítő, élményt nyújtó és sok meglepetést tartogató maradványterületek a vadvizes szikesek, a szaggatott felszínű buckavidékek vagy az a néhány vizes élőhely, amely a vízrendezések előtti táj összetett természetességét mutatja meg – áll a közleményben. A túraútvonalak között a költemények helyszínei szerepelnek, például Kiskőrös, Bugac vagy éppen Izsák. A Petőfi-emlékév alkalmából szervezett különleges kirándulásokra a túravezetők versekkel is készülnek.

Hasonló cikkünk:  Romantikázó kanalasgémeket kaptak lencsevégre a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Kiemelik a szervezők továbbá, hogy az Alföld nemcsak természeti gazdagságban, hanem kulturális értékekben is bővelkedik. Az eddigi túrák során már megemlékeztek a szegfűvirágzás ünnepéről, a lappantyúk éjszakájáról, jártak a pásztorok és betyárok nyomában, de a szeptember és az október is tartogat még érdekes túrákat – tették hozzá.

Őszi kikerics túrát szerveznek szeptember 17-én a kiskőrösi Turjánosban, Szent Mihály-napi túrát szeptember 24-én Bugacon, őszi portyát október 8-án a lakiteleki Kis-réten és természetismereti túrát madármegfigyeléssel a gátéri Fehér-tónál október 15-én.

A Petőfi-emlékév alkalmából meghirdetett szakvezetéses túrák térítésmentesek, de regisztrációhoz kötöttek. Részletes információk a www.knp.hu/programok oldalon olvashatók.

via 168.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...