fbpx

FRISS HÍREK

Több mint kétszáz gólyafiókát gyűrűztek meg a nyáron Bács-Kiskunban

- Advertisement -

Az elmúlt hetekben a megye 30 településén 67 fészekben 206 gólyafiókát jelöltek meg a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület önkéntesei, a gyűrűzéseket több mint kétezer iskolás és óvodás követte figyelemmel.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) évek óta szervezi működési területén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) közösen a fehér gólya fiókák látványgyűrűzését. A road show-ban az MVM Démász Áramhálózati Kft. villanyszerelő munkatársai is segítenek nekik, emelőkosarakkal viszik fel a környezetvédelmi szakembereket a fészekig.

Idén Bugacon, Bugac-Alsómonostoron és Jakabszálláson voltak az első, nagyközönség előtt tartott gyűrűzések. Jakabszálláson több mint száz diák kísérhette figyelemmel az eseményeket, erről a KecsUp is beszámolt.

Bemutató a jakabszállási gyerekeknek / Fotó: Hraskó István

A gyűrűzésnek több funkciója van. Egyrészt abban rejlik a jelentősége, hogy olyan egyedi jelöléssel lássák el az egyedeket, amely a későbbiekben a befogás nélküli azonosítást segíti, és ezáltal nagymértékben hozzájárul a védelmükhöz. A gyűrűk ugyanis számos olyan információt szolgáltatnak – így például a vonulási útvonalakról, a telelő-és táplálkozó területekről, az élőhely megválasztásáról -, amelyek az egyes madárfajok védelmét megalapozzák, hosszútávon segítik. A látványgyűrűzések a szakmai munkán túlmenően azt a célt is szolgálják, hogy a diákokat és érdeklődőket minél szélesebb körű tudásanyaggal gazdagítsák.

Hasonló cikkünk:  A vadvilág nemzetközi napja is figyelmeztet a drámai helyzetekre

A fehér gólya fiókák június közepére érik el azt a fejlettségi kort, amikor gyűrűvel megjelölhetők. Ilyenkorra körülbelül másfél hónaposak és akkorák, hogy a lábuk már nem vastagodik tovább, így nem áll fenn az a veszély, hogy a gyűrű később elszorítaná. Ha egy fészekben mégis túl kicsik lennének a fiókák, akkor ők nem kapnak jelölést.

A gólyafiókák mozdulatlanul, tetszhalott állapotban feküdtek, ahogy az emelőkosár közelített a fészekhez / Fotó: Hraskó István

Mint azt a KNPI hírül adta, idén nyáron munkatársaik és az MME önkéntesei Bács-Kiskunban 30 településen 67 fészekben 206 fiókát, valamint Szegeden két fészekben nyolc fiókát tudtak megjelölni. Különlegesség, hogy Bugacon és Jakabszálláson egy-egy ötfiókás fészket is találtak, ami igen ritka. Ladánybene, Kunpeszér, Kunszentmiklós és Szabadszállás térségében is sikeres költési eredményeket tapasztaltak, hiszen a fészkenkénti fiókaátlag 3,9 volt. Akasztón hét öreg madár gyűrűjét sikerült azonosítani. Ezekből a legérdekesebb egy németországi gólya, amely 2014 óta minden évben költ a faluban.

Az eseményekre mindig meghívják a helyi iskolásokat, óvodásokat, így összesen több mint 2100 érdeklődő gyermek kísérte figyelemmel a gyűrűzéseket. Kalocsa környékén már 12 éve folyik a jelöléssel egybekötött felmérés.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...