fbpx

FRISS HÍREK

A Mercedes-gyárnak jutott a legtöbb a versenyképesség-növelő támogatásból

- Advertisement -

Tavaly december végén 33 szerződést írtak alá, amelyek a versenyképesség-növelő támogatás (VNT) kapcsán születtek meg, és amelyekről a Szijjártó Péter vezette tárca döntött. Mindössze 8-an kapták meg eddig a pénzt, a 2021-es VNT nyertesei 85 százalékban külföldi cégek.

A koronavirus.gov.hu idézte 2020 júniusában a külgazdasági és külügyminisztert: „Munkahelymegőrző beruházásaihoz 806 magyar vállalat kap állami támogatást a versenyképesség-növelő támogatási programban, amelynek teljes keretösszege a kezdeti 50 milliárd forintról már 169 milliárd forintra emelkedett”.

Először azok a cégek pályázhattak, akik nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus okozta problémák miatt, és a támogatási forma kizárólag közép-és nagyvállalatok számára volt elérhető. A VNT kiírása szerint kisvállalkozások nem vehettek részt a programban. 2021-ben a Külgazdasági és Külügyminisztérium 221 milliárd forintnyi VNT kifizetéséről döntött, az 1000 támogatott cég között sok a külföldi, akik összesen 55,66 milliárd forintnyi támogatást nyertek el – a kiírás ellenére végül kisvállalkozások is kaptak támogatást.

Hasonló cikkünk:  Szijjártó hiába repült luxusgépen, nyújtózkodni sem tudott

226-an kaptak pénzt az 50 főnél kisebb cégek közül 46 milliárd forint értékben. Exporttal kapcsolatos tevékenység sem kaphatott volna támogatást a kiírás szerint, ehhez képest a Berkemann Magyarország Bt. 282 millió forint támogatást kapott.

„A Berkemann 1995-ben a nagy múltú magyar cipőgyártásnak szavazott bizalmat, és Kiskunfélegyházán építette fel az egész világot kiszolgáló gyártóüzemét. Így bárki, aki ma Berkemannt visel a világon, magyar mesteremberek munkájának gyümölcsét hordja. Így jelenleg több mint háromszáz magyar családnak ad munkát a vállalat” – írják.

A legtöbb pénzt a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kapta, 15,4 milliárd forintot. A gyár 2018 óta 306,2 millió euró adózás előtti eredményt ért el. Ez 400 forintos árfolyamon számolva 122,5 milliárd forint nyereséget jelent. A nyertesek döntő többsége autóipari beszállító, azonban nem mindenki kapta meg még a pénzt.

Bővebben a furcsaságokról az Átlátszón olvashatnak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...