8.3 C
Kecskemét
2025. május 10., szombat

FRISS HÍREK

Megéri a mikrohullámú sütő vásárlása?

- Advertisement -

Sokan ódzkodnak a mikrohullámú sütőtől, hiszen még mindig az él bennük, hogy káros az egészségre. Vajon azonban tényleg sugárzást bocsátanak ki? Elpusztítanak minden élelmiszerben található tápanyagot, és mérgezővé teszik a fogásokat a szervezetünk számára? Ebben a cikkben most megnézzük, hogy vajon megéri-e a beruházás. Ehhez azonban az alapoknál kell kezdenünk!

Hogyan működik egy mikrohullámú sütő?

A készülék bekapcsolásakor hatalmas energiájú mágneses teret izzítunk be, ami elektromágneses hullámokat kelt. Ezek másodpercenként igen sok rezgést végeznek, aminek hatására az étel könnyebben felmelegszik. Az onlineMárkaboltoknál kapható szabadon álló mikrók viszont nem károsak a szervezetre olyan mértékben, hogy attól komoly bajunk essen. 

Az egyik aggodalom az a tény, hogy az eszköz mikrohullámokat bocsát ki. Azonban számos kutatást végeztek már azzal kapcsolatban, hogy ez a sugárzás rákot vagy meddőséget okoz-e az emberi szervezetben. Arra a következtetésre jutottak, hogy az alacsony szintű terhelés nincs jelentős veszéllyel ránk. Nem érdemes azonban túl közel menni a készülékhez, ha az be van kapcsolva, hagyjuk, hadd tegye a dolgát egyedül.

Mit tesz a fehérjével?

Érdemes szót ejteni arról is, hogy milyen hatása van a berendezésnek az élelmiszerekre. Az egyik állítás szerint a mikrohullámok mérgezővé teszik a fehérjéket a szervezetünk számára. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a tápanyag mérgezővé válna, semmi esély tehát arra, hogy a fehérjét megmikrózva kárt teszünk magunkban. 

Hasonló cikkünk:  Az egészséges férfiasságért tenni kell

Igaz ez a tápanyagokra is, hiszen a főzés módjától függ, hogy az antioxidánsok és a vitaminok benne maradnak-e az ételben. A kutatások szerint a tápanyagtartalom szintje hol magas, hol pedig alacsony volt azokban a fogásokban, amiket mikróban melegítettek fel. Mindegy tehát, hogy mikrózza vagy a gázon melegíti fel az ember az ételt, ha a főzés során már kimentek belőle a vitaminok, mert például a zöldségeket túlfőzte vagy túlpárolta. 

Nem kell félni a mikrohullámú sütőtől!

A végeredmény tehát az, hogy nem szükséges tartani a berendezés káros hatásaitól, hiszen tulajdonképpen az életet könnyíti meg. Bár létezik sugárzás, de az annyira alacsony, hogy sokkal nagyobb hatással van Önre egy alvás közben maga mellett tartott telefon, mint a mikrózott étel. Összehasonlítva más készülékekkel, az ezekben található sugárzás mértéke elhanyagolható, nincsen bizonyíték arra, hogy rákot vagy meddőséget okoznának, de az ételből sem távozik a tápanyag. 

Attól sem kell félni, hogy a készülék túlzottan sokat fogyasztana, hiszen nagyjából egy óra működés 30 forintot jelent, de valószínűleg Ön se melegíti az ételt egy órán keresztül naponta. Fontos, hogy az eszköz gyorsabb, mint például egy főzőlap, így nincs is szüksége annyi energiára, mint a másik berendezésnek. Nincs tehát gyorsabb a mikrónál, a használata sem drága, de mindenkinek egyedi döntése, hogy beszerzi-e és használja-e otthon vagy sem.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Piros lett a paradicsom nem sárga, rájár a rúd a propagandistára (vélemény + videó)

A korábbi nagy hallgatás után két terjedelmes cikkben is beszámolt a hiros.hu a hétfői tüntetésről, amit a Szövetség a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...