fbpx

FRISS HÍREK

Mától nem Bács-Kiskun megyében lakunk, hanem Bács-Kiskun vármegyében

- Advertisement -

Január 1-től újra vármegyéknek nevezzük a megyéket és ispánoknak a kormánymegbízottakat. Bács-Kiskun megye, amikor még vármegyék voltak nem létezett, ugyanis az 1950-es megyerendezés során jött létre Bács-Bodrog és Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyék részeiből. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalt 2014-től eddig kormánymegbízott vezette, mától főispán; nevezetesen Kovács Ernő főispán, aki 1959-ben született Kecskeméten.

A névváltozás milliárdos költséggel jár, hiszen több mint 700 darab megyehatárt jelző táblát kell lecserélni. Jelentős adminisztratív feladattal jár a politikai névváltoztatás a kormánynak, az önkormányzatoknak, a civil szervezeteknek is, mert minden rendeletet, törvényt, alapítóokiratot át kell írni, amelyben a megye szó szerepel.

Január 1-jétől számos intézmény megyei szervezetei is új nevet kapnak. Csak néhány példa:

  • Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat,
  • Bács-Kiskun vármegyei kormányhivatal,
  • Bács-Kiskun vármegyei rendőr-főkapitányság,
  • Bács-Kiskun vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság,
  • Bács-Kiskun vármegyei főügyészség,
  • Bács-Kiskun vármegyei adó- és vámigazgatóság,
  • Bács-Kiskun vármegyei levéltár,
  • Bács-Kiskun vármegyei könyvtár.

Át kell nevezni továbbá a kamarák területi szervezeteit is:

  • Bács-Kiskun vármegyei kereskedelmi és iparkamara,
  • Bács-Kiskun vármegyei orvosi kamara,
  • Bács-Kiskun vármegyei ügyvédi kamara,
  • Bács-Kiskun vármegyei építész kamara.

Ezentúl pedig vármegyei autópálya-matricát kell vennünk, illetve vármegyei hírlapot olvashatunk, ha a kormánypárti KESMA híreire lennénk kíváncsiak.

Hasonló cikkünk:  Hittan csoportjába járó gyerekeket vett rá szexuális kapcsolatra az egykori katolikus pap

Tavasztól pedig nem Bács-Kiskun megyei, hanem Bács-Kiskun vármegyei labdarúgó mérkőzésekre járhatnak a focit szeretők. De az országgyűlési választásokon sem megyei választókerületek jelöltjeire lehet majd szavazni, hanem a Bács-Kiskun vármegyei választókerületi jelöltekre.

Királyság versus köztársaság vagy jogelvonás?

Senki sem gondolhatja komolyan, hogy királyságot akarunk!” – mondta Tarnai Richárd, Pest vármegye főispánja még 2022 júliusában, miután az Országgyűlés tizenegyedszer is módosította az Alaptörvényt, emlékeztet a telex.hu.

A módosítás inkább tűnik szimbolikusnak, hiszen ettől nem lesz sem királyság, sem nemesi vármegye, sem szolgabíróság, de még az sem fog bekövetkezni, hogy a vármegyék követeit, akiket egykoron az országgyűlésbe delegáltak, vissza lehessen hívni. A Fiatal Demokraták Szövetsége (FIDESZ) a névváltoztatást az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományaival magyarázza. Kritikusaik szerint pedig arról van szó, hogy az Orbán-kormány leépíti az 1990 után kialakított önkormányzatiság rendszerét.

Vagy vicc az egész…? A Kecskeméti Fiatalok Társasága közösségi oldalon legalábbis humorral próbálják kitalálni mi is történik a megyében, amire szerintük

az egész költségvetés úgyis rámegye!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...