fbpx
22.9 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Búcsúzhatnak az alapítványba szervezett egyetemek az Erasmus+ csereprogramtól

- Advertisement -

Kimaradnak az új, Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

Erről levélben értesítették a testület szolgálatait és a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságokat. A tiltás a 2022. december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik.

21 alapítványi egyetem működik Magyarországon, köztük a Neumann János Egyetem is. Az egyetemek többsége jelentős támogatásokban részesült eddig, a Brüsszel által közvetlenül vagy közvetve irányított támogatási forrásokból. 2020-ban 22 622 magyar vett részt az Erasmus+ külföldi csereprogramjaiban a felsőoktatás, a szakképzés, az iskolai oktatás, a felnőttképzés területén – az Európai Bizottság kimutatása szerint. Az EU 40,45 millió euróval támogatta ezeket a programokat.

Az EU pénzügyminiszterei 2022 december 15-én hozták meg a közösségi finanszírozás leállításáról szóló döntést. Ekkor fagyasztották be a korrupciós veszélyek miatt a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási támogatások csaknem egyharmadát. Ezzel együtt utasítást adtak arra, hogy az Unió nem köthet új pénzügyi megállapodást a 2021-es magyar törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, illetve az ilyen alapítvány fenntartásába került jogi személlyel.

Hasonló cikkünk:  Jön az európai törvény a közmédia függetlenségéről

A privatizált, de még állami finanszírozásban részesülő egyetemek kuratóriumai — amelyekben főként fideszes politikai kinevezettek ülnek — teljhatalmat élveznek az egyetemek irányításában – ezért kerültek az EU célkeresztjébe. Működési modelljük nem biztosította a közösségi források átlátható kezelését, ugyanis sem a közbeszerzési, sem az összeférhetetlenségi szabályok nem vonatkoztak rájuk.

Összeférhetetlennek tartják az EU27-ek, hogy politikai vezetők dönthetnek közpénzek kifizetéséről olyan szervezeteknek, amelyekben maguk is alkalmazottak és döntéshozatali jogkörrel rendelkeznek. Ezért a kiszervezett egyetemektől egyelőre megvonták a jelzett támogatást.

Tehát 2022. december 15-ike után nem köthet finanszírozási megállapodást a határozatban kiemelt intézményekkel az Európai Bizottság. Az intézkedés nem érinti a december 15. előtt vállalt kötelezettségvállalásokhoz kapcsolódó kifizetéseket, és a folyamatban lévő támogatásokat sem. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a finanszírozást ideiglenesen függesztették fel, és a pénzszűke addig tarthat, amíg a magyarországi döntéshozók nem korrigálják a mulasztásokat.

Hamarosan részletesebb cikkel jelentkezik a témában a KecsUP.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...