fbpx

FRISS HÍREK

Felmérés készült a legismertebb ellenzéki pártvezetők kedveltségéről

- Advertisement -

A 21 Kutatóközpont (amely a Momentumnak is dolgozik) friss felmérése szerint Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc a legelutasítottabb politikusok. A DK hónapok óta azt hirdeti, hogy Magyarország következő miniszterelnöke Dobrev Klára lesz, a párt felett pedig nincs üvegplafon Gyurcsány Ferenc személye miatt. A válaszadók közel fele (45 százalék) nem szívesen látná fontos politikai szerepben Dovrev Klárát, a férjéből pedig még az ellenzéki szavazók sem kérnek.

A felmérés január 18. és 23. között történt, ezer embert kerestek meg telefonon. Az első kérdés az volt, hogy az adott politikust „szívesen látná-e fontos politikai szerepben” a válaszadó, majd a kérdésre nemmel válaszolóktól még azt is megkérdezték, hogy az adott politikus számára inkább közömbösnek számít-e, vagy semmiképp sem látná szívesen. Aki kétszer egymás után is megerősítette a nemleges válaszát, arról a kutatók szerint megalapozottan lehet állítani, hogy ellenszenvesnek tartja az adott politikust, ők kerültek a „semmiképp” kategóriába.

A válaszok alapján továbbra is Gyurcsány Ferenc az ország legelutasítottabb politikusa, 67 százalék semmiképpen sem látná szívesen fontos politikai szerepben a volt miniszterelnököt. Kétharmados Gyurcsány elutasítottsága a teljes népességben, mivel a válaszadók 99 százaléka ismeri. Az ellenzéki szavazók 50 százaléka is egyértelműen elutasította a DK elnökét, így nem csak a kormánypártiak tartják ellenszenvesnek.

Hasonló cikkünk:  3 tipp a hatékony kézi locsoláshoz

Dobrev Klára következik az elutasított politikusok listáján, a válaszadók közel fele (45 százalék) nem támogatja a DK-s árnyékkormány vezetőjének politikai szerepvállalását. Az ellenzékiek körében azonban sokkal pozitívabb az ő mérlege: 59 százalékuk szívesen látná Dobrevet fontos politikai szerepben és csak 17 százalék utasítja el élesen.

Karácsony Gergely főpolgármestert a bizonytalanok és Mi Hazánk-szavazók is jóval kevésbé utasítják el, mint a DK EP-képviselőjét. Karácsony politikai szerepvállalását az ellenzéki válaszadók 69 százaléka támogatja, és csak 13 százalék utasítja el.

A Momentum szombaton visszatérő EP-képviselője, Donáth Anna Karácsony Gergelynél is népszerűbb. Az összes válaszadó 40 százaléka, míg az ellenzékiek bő háromnegyede szeretné fontos politikai pozícióban látni. Donáth elutasítottsága pedig még Orbánnál is alacsonyabb, ellenzéki körben pedig csak öt százalék tartja ellenszenvesnek.

A kormánypártiak jóval nagyobb arányban kedvelik (42 százalék) és kisebb arányban utasítják el (13 százalék) Toroczkai Lászlót, mint az ellenzékiek. A Jobbik nyáron megválasztott elnöke, Gyöngyösi Márton pedig mindkét rangsorban alacsony pontszámokat kapott, ami azt jelenti, hogy a többség leginkább közömbösen áll hozzá.

Az eredmények reprezentatívak korra, nemre, iskolai végzettségre és településtípusra, és +/- 3 százalékkal térhetnek el attól, ami a teljes sokaság megkérdezése után jött volna ki.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...