fbpx
24 C
Kecskemét
2024. május 6., hétfő

FRISS HÍREK

Kis időre megelőzték Paks termelési kapacitását a hazai napelemparkok

- Advertisement -

Február 21-én kedden dél körül 2030,5 MW volt az 50 kW feletti napelemparkok termelése, ami már magasabb, mint a Paksi Atomerőmű 2026,6 MW-os teljes beépített kapacitása, illetve elektromos összteljesítménye. A Mavir közlése szerint a mostani rekord időszakában a villamosenergia-rendszer terhelésének felét (49,8 %), nagyjából 2300 megawattot a megújulók termeléséből, részben szélenergiából fedeztük. Az időszak során a teljes megújuló termelésnek a 43,8 százalékát adta a rekord mennyiségű naperőműves termelés.

A következő hónapokban további termelési rekordok születhetnek majd, ahogyan a fotovoltaikus kapacitás tovább bővül, és a Nap égen megtett pályája magasabbra kerül. A naperőművek kihasználtsága a téli hónapokban a legalacsonyabb, és nyáron a legmagasabb, termelésük ekkor közelíti meg leginkább a beépített teljesítőképességüket, bár a kánikula már bizonyos mértékben rontja a napelemek hatékonyságát.

A napenergia részesedése a teljes villamosenergia-felhasználás fedezéséből hosszabb időtávon szerény, aminek oka az időjárásfüggő jellege, és a naperőművek ebből fakadó, a hagyományos erőművekéhez képest alacsony kihasználtsága.

Hasonló cikkünk:  Rogán Antal adta át néhány éve a közpénzből megtámogatott élményparkot, most végleg bezárt

A legfrissebb adatok szerint az 50 kW feletti fotovoltaikus kapacitás február elsején 2545 MW volt, a háztartási méretű (HMKE) naperőművek beépített teljesítőképessége a legutóbbi, tavaly év végi állapotot tükröző statisztika szerint 1531 MW. Utóbbiak termelése nem jelenik meg a napenergia-termelési statisztikában, és bár kihasználtságuk a professzionális napelemparkokénál is alacsonyabb, így is több száz MW-tal toldhatják meg a hivatalos statisztikában szereplő fotovoltaikus termelési értéket.

A kormány 2030-ra 6500 MW-os fotovoltaikus kapacitás létrehozását tűzte ki célul. Ez a jelenlegi trendek alapján évekkel korábban, már a 2020-as évek közepén teljesülhet. Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervében a kormány már rögzítette, hogy 2024 harmadik negyedévéig legalább 8000 MW-ra, 2026 második negyedévéig pedig legalább 10 000 MW-ra kell bővülnie az összesített hazai nap- és szélerőmű-kapacitásnak.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kicsi volt a nomád magyaroknak a Kárpát-medence – Rácz Lajos klímatörténész a kecskeméti könyvtárban

A honfoglaló magyarok életformájához kicsinek bizonyult a Kárpát-medence. A török háborúk kora alatt az elődeink radikálisan átalakították a természeti...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...