fbpx

FRISS HÍREK

A külföldön dolgozó magyarok többsége az Orbán-rendszer miatt vándorolt ki

- Advertisement -

Már 770 ezer magyar él külföldön, a jelentős számban hazatérők jótékonyan oldanák a munkaerőpiac feszességét, valamint más nemzetgazdasági előnyökkel is járna. Azonban sem a magyar kormánynak, de egyetlen más hasonló helyzetben lévő EU-s országnak sincs egységes programja, amely a külföldön dolgozók hazahozatalát segítené – írja a Népszava.

Az Egyensúly Intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) közös kutatásuk nyomán összeállítottak egy szakpolitikai javaslatcsomagot, amely a külföldön dolgozó magyarok egy részének hazacsábítását segíthetné. A VOSZ szerint a kutatás célja, hogy az el- és visszavándorlás egyensúlya megmaradjon, jelenleg ugyanis évente közel annyian távoznak az országból, mint ahányan visszajönnek.

A személyes interjúk során a kivándorlás okaként 70 százalékuk említette a kiszámíthatatlan magyarországi jövőt, 58 százalék a kedvezőtlen politikai helyzetet, 53 százalék a hazai mentalitást és 44 százalékuk az anyagi okokat. Ezek a problémák mérgezik a magyar mindennapokat, aminek javarészt a mostani kormány és politikai rendszer az oka, és amíg ez nem változik meg, nehéz hazacsábítani a magyarokat vagy növelni a visszatérők számát.

Az ENSZ adataira alapozott kutatás és becslés szerint az 1990-es rendszerváltáskor 400 ezer magyar élt külföldön, 2023-ra ez a szám 770 ezer főre emelkedett. A legnépszerűbb célország Németország 220 ezer fővel, majd 80-80 ezer fővel Ausztria és Nagy-Britannia következik. Őket nem egyszerű hazahozni, mert a többségük (72 százalékuk) jól érzi magát akár munkavállalóként, akár már állampolgárként – mondta Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társalapítója.

Hasonló cikkünk:  Havonta 20 milliárd forinttal nő a kórházak eladósodása

A külföldön élők nagyjából öthatoda nem, vagy legfeljebb a nagyon távoli jövőben tartja valószínűnek a hazatérést, ám mintegy 15-17 százalékuk azt tervezi, illetve elképzelhetőnek tartja, hogy a következő 5-10 évben hazaköltözik. A kutatócég elemzése szerint a következő öt évben a jelenlegi 770 ezres létszám 750 ezer főre csökken, ám hogy ez meg is valósuljon, a kutatók több javaslattal éltek a kormány felé.

Szükség lesz pénzügyi ösztönzésre, az Egyensúly Intézet kérdőíves kutatásában a válaszadók 43 százaléka 4 millió forintos egyszeri hazatérési támogatást, 35 százaléka kötelező 13. havi fizetést, 32 százaléka pedig a külföldi fizetés felét elérő magyarországi jövedelmet jelölt meg motiváló tényezőként a hazatelepüléshez.

A javaslatok között szerepel, hogy a külföldön élő, hiányszakmákban dolgozó munkavállalókat foglalkoztató vállalatok is kapjanak egyszeri hazatérési és/vagy bérkiegészítésre fordítható támogatást, ha az érintettek vállalják, hogy meghatározott ideig Magyarországon fognak dolgozni. Az állam emellett ösztönözze adókedvezményekkel a külföldről hazatért magyar munkavállalók foglalkoztatását a hazai kkv-knál – javasolja az Egyensúly Intézet.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...