fbpx

FRISS HÍREK

A kormány konzultált ugyan oktatásügyben, a kérdés mit használnak belőle

- Advertisement -

Rétvári Bence államtitkár a rendszerváltás óta eltelt 30 év legintenzívebb egyeztetésének nevezte a kormány tanárokkal és szülőkkel folytatott, sokat vitatott oktatási konzultációját. A nem sokkal később benyújtott státusztörvény azonban nem azt tükrözi, hogy a kormány mindenben meghallotta volna a kérdőíveket kitöltő pedagógusok szavát.

Legutóbb május 3-án demonstráltak a miniszterelnök hivatalának helyet adó Karmelita kolostornál diákok, akiket a kordonbontás miatt kemény rendőri fellépéssel, könnygázzal és gumibotokkal vártak. Május 8-án, amikor a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnöknek azonnali kérdésekre kellett válaszolnia, már az első napirend előtti felszólalás témája volt a státusztörvénynek nevezett jogszabálytervezet.

Rétvári Bence miniszterhelyettes, az oktatásért felelős Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a PSZ és a PDSZ közös közleményére – amit Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője olvasott fel – reagálva így kezdte a mondandóját:

“Tudja, Magyarországon az elmúlt 30 évben nem nagyon volt olyan időszak, amikor annyi egyeztetés történt pedagógusokkal, pedagógus szakszervezetekkel, szülőkkel, tanárokkal, érdekképviseletekkel, mint az elmúlt hónapok.”

Példákat is felhozott, miszerint a kormány:

  • három körben, “digitális konzultáció” keretében kérte ki a pedagógusok véleményét “több fontos kérdésben”.
  • “Szülői konzultáció” keretében 130 ezer szülő válaszolt a kormány oktatással kapcsolatos kérdéseire.
  • Tavaly decemberben pedig 400 iskola képviselője részvételével tartottak “egész napos konzultációt” a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.
Hasonló cikkünk:  Kipukkadt a lufi: nem véletlen, hogy Gulyás Gergellyel mondatta ki a kormány az azóta hivatalossá vált mondatot

A kérdés, hogy visszaköszönnek ezek az eredmények az egyeztetések lezárulása után benyújtott státusztörvényben?

A státusztörvény tervezete lehetővé tenné, hogy a pedagógusokat az eddiginél is többet dolgoztassák az iskolákban, óvodákban. A jelenlegi heti 22-26 órás kötelező óraszámon sem csökkentenének. Mindezt annak ellenére, hogy a 2022 júniusában és szeptemberében szervezett első két digitális konzultációból kiderült, hogy a pedagógusok többsége túl nagynak tartja a jelenlegi munkaterhelést, “a megtartott órák száma mellett nem látják biztosítottnak a megfelelő felkészülést és a színvonalas nevelő-oktató munkát”.

Annyiban viszont tükrözi a státusztörvény a konzultáció eredményeit, hogy a pedagógusok rendszeres teljesítményértékelését az igazgató hatáskörévé tenné, az értékelés pedig nagyjából a pedagógus-konzultációban is bemutatott szempontok alapján zajlana, és hatással lenne a pedagógusok bérére.

Amennyiben részletesen kíváncsi a hivatkozott konzultációkra és az azokra adott válaszokra, a Lakmusz.hu cikkében olvashatja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...