fbpx
11.5 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Nyár óta 53 pedagógus és dolgozó távozott a kecskeméti tankerület iskoláiból a státusztörvény miatt

- Advertisement -

Ugyan szerkesztőségünknek több mint egy hónapja nem válaszol a Kecskeméti Tankerületi Központ, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének megadták a kért adatokat, hogy nyáron és szeptemberben – amikor arról nyilatkozhattak a tanárok, hogy folytatják-e a munkát a státusztörvény feltételei mellett – hányan hagyták el a tankerület intézményeit vagy döntöttek a távozás mellett.

  • Szeptember 29-ig volt lehetőségük jelezni a pedagógusoknak, ha úgy döntöttek, nem akarják aláírni a státusztörvény alapján írt, új jogállásukról szóló szerződést. Ezt az oktatásban dolgozóknak szeptember 15-ig kellett megkapniuk, azaz utána még volt szűk két hét gondolkodási idejük. Aki jelezte a felmondását (vagy a jogszabály szövegezése szerint lemondását), annak november végén szűnik meg a jogviszonya, október végéig kellett még dolgoznia.
  • A státusztörvény átmeneti rendelkezései alapján nyáron, konkrétan július 15. és augusztus 1. között nem az általános szabályok szerint, hanem „kedvezményesen” adhatták be lemondásukat/felmondásukat a pedagógusok/iskolai dolgozók: a lemondási idő így egy hónap volt, a munkavégzési kötelezettség alól a teljes időre mentesült a tanár vagy Mt. szerinti munkavállaló (augusztusban így már nem kellett dolgoznia, de végkielégítés sem járt neki). Valószínűsíthető volt, hogy többen élnek majd ezzel a lehetőséggel, akik az új feltételek alapján nem kívánnak tovább az iskolában dolgozni.

A KecsUp még október 2-án levelet írt a Kecskeméti Tankerületi Központnak. Rákérdeztünk, nyáron, valamint szeptember 15. és 29. között hány pedagógus jelentette be távozását a tankerület iskoláiban. Érdeklődtünk arról is, a központ meglátása szerint mennyire lesz nehéz a távozó pedagógusok pótlása, és milyen módon fog ez történni. Választ azóta sem (tehát több mint egy hónapja nem kaptunk).

Nemrég viszont a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közzétette azokat az adatokat, amelyeket ugyanebben a témában kaptak a tankerületi központoktól (egy kivételével az összestől).
Felhívták a figyelmet arra is, hogy az általuk közölt táblázatban nem szerepelnek az egyházi, egyetemi, alapítványi fenntartású és egyéb magánintézmények létszámadatai (holott rájuk is vonatkozik a státusztörvény), és ami a legfontosabb: nincsenek benne az óvodákból távozottak. Magyarországon 3700 önkormányzati óvoda van és közel 800 nem önkormányzati fenntartású.

Az adatokat összesítve az látható, hogy nyáron országosan több mint 930-an távoztak az iskolákból, szeptember 15. és 29. között pedig 1200 körüli pedagógus és több mint 330 nem pedagógus munkakörben dolgozó közalkalmazott döntött úgy, hogy nem kíván az új szerződése szerint dolgozni (és tett a jogviszonyváltozás el nem fogadásáról nyilatkozatot). Ez így összesen 2500 körüli dolgozó.

Hasonló cikkünk:  A hirdetőtáblák és a politikai reklámok is napirendre kerülnek a közgyűlésen

A PDSZ emlékeztetett, hogy Rétvári Bence államtitkár korábban, október elején azt mondta, hogy 1205 pedagógus döntött úgy, hogy elhagyja a pályát az új jogállás, vagyis a státusztörvény miatt. Csakhogy ő nem számolta bele a nem pedagógus munkakörben dolgozókat (Rétvári egész pontosan így fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában: „A pedagógusok 99 százaléka az új jogállást választotta. Elmaradt tehát a felmondási hullám, amire a baloldal és a szakszervezetek hónapok óta biztatták a tanárokat.”)

„Akkor sem jön ki a matek, ha Rétvári lazán elhallgatja a státusztörvény átmeneti rendelkezései alapján 2023. július 15. és augusztus 1. között lemondással vagy felmondással távozott kollégák számát, mert bizony nemcsak iskolákból, hanem óvodákból is mentek el pedagógusok és nevelést-oktatást közvetlenül segítő dolgozók” – hívta fel a figyelmet a szakszervezet. Miként arra is kitérnek, hogy már régóta nem tudni, mennyi a közoktatási intézményekben dolgozók összlétszáma, amelyhez az államtitkár viszonyít, „az pedig főleg nem ismert, hogy a rendelet szerint hány pedagógust kellene alkalmazni, mert a tankerületi központok nem a rendeleti előírás szerint járnak el”.

A szakszervezet által közzétett adatok Bács-Kiskunra vonatkozóan

  • A kecskeméti tankerület iskoláiból nyáron 23-an távoztak, szeptemberben pedig 30-an jelezték, hogy nem kívánnak tovább dolgozni (25 pedagógus, 5 nem pedagógus munkakörben dolgozó). Tehát összesen 53 főről van szó. Ezzel a tankerület országosan a középmezőnyben van.
  • A Bajai Tankerületi Központnál összesen 24 fő a távozók létszáma (a szeptemberben “felmondó” pedagógusok száma 13 fő).
  • A Kiskőrösi TK iskoláiból még kevesebb mentek el (összesen 12 fő).

Egy tanár véleménye a státusztörvényről

„A gödör megásva, a koporsót már viszik. Most egy kicsit gyorsabban viszik” – írta a Kecsup szerkesztőségének egy kecskeméti tanár a szeptemberi döntés kapcsán. Egyben súlyos kritikát fogalmazott meg a kormány hozzáállásával, a jelenleg oktatási rendszerrel, módszerekkel, a körülményekkel, sőt az egész pedagógus-társadalommal kapcsolatban. Úgy véli, a fennálló problémákhoz képest a státusztörvény „tényleg egy köpés az ember arcába”, ami rosszulesik a pedagógusoknak, de sokat már nem ront a helyzeten.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...