fbpx

FRISS HÍREK

A diákok jogosítványszerzését az állam fizetné jövő szeptembertől

- Advertisement -

Az Igazságügyi Minisztérium megerősítette azt a korábban csak utalás szintjén megjelent információt, hogy a jövő ősszel induló tanévtől lényegében ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a szakképzésben tanuló és középiskolás diákoknak. Az erről szóló törvénytervezet a kormány honlapján jelent meg.

„Az állam a középiskolában tanulók részére ingyenesen biztosítja a ”B„ kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását. A szülő, a törvényes képviselő vagy a nagykorú tanuló döntésével visszautasíthatja a képzésben részvételt” – szól a passzus.

A törvénytervezetből nem olvasható ki, hogy kinek mit fizethet az állam: “kialakítás alatt áll a támogatás igénybevételének formája, módja” – válaszolta az Igazságügyi Minisztérium újságírói kérdésre.

Eddig is létezett támogatás a 20 év alatti fiatalok részére, az Államkincstártól lehetett utólag visszaigényelni 25 ezer forintot a tanfolyam és a vizsga díjából. Ez azonban csekély segítség volt, hiszen mára már 250-300 ezer forintba kerül a jogosítvány megszerzése.

Hasonló cikkünk:  Totális ellenőrzés alá vonnák a kultúrát, a kormány szerint csak az átláthatóság a cél

A jövő évi költségvetésben egyelőre csak az eddigi 25 ezres támogatással számolva tettek félre e célra egymilliárd forintot. Az új modellben ennek a többszörösét kellene biztosítani.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...