fbpx
21.1 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

A diákok jogosítványszerzését az állam fizetné jövő szeptembertől

- Advertisement -

Az Igazságügyi Minisztérium megerősítette azt a korábban csak utalás szintjén megjelent információt, hogy a jövő ősszel induló tanévtől lényegében ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a szakképzésben tanuló és középiskolás diákoknak. Az erről szóló törvénytervezet a kormány honlapján jelent meg.

„Az állam a középiskolában tanulók részére ingyenesen biztosítja a ”B„ kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását. A szülő, a törvényes képviselő vagy a nagykorú tanuló döntésével visszautasíthatja a képzésben részvételt” – szól a passzus.

A törvénytervezetből nem olvasható ki, hogy kinek mit fizethet az állam: “kialakítás alatt áll a támogatás igénybevételének formája, módja” – válaszolta az Igazságügyi Minisztérium újságírói kérdésre.

Eddig is létezett támogatás a 20 év alatti fiatalok részére, az Államkincstártól lehetett utólag visszaigényelni 25 ezer forintot a tanfolyam és a vizsga díjából. Ez azonban csekély segítség volt, hiszen mára már 250-300 ezer forintba kerül a jogosítvány megszerzése.

Hasonló cikkünk:  Indul a szezon, Szolnokon már ugranak a honvédség ejtőernyősei

A jövő évi költségvetésben egyelőre csak az eddigi 25 ezres támogatással számolva tettek félre e célra egymilliárd forintot. Az új modellben ennek a többszörösét kellene biztosítani.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...