fbpx

FRISS HÍREK

Robert Fico módosítaná a büntetőjogi törvényeket, több ezren tiltakoztak ez ellen Pozsonyban

- Advertisement -

A szlovák ellenzék szerint Robert Fico az orbáni utat választotta akkor, amikor elfogadták a büntetőjogi törvények módosítását. Ez ellen tiltakoztak több ezren Pozsonyban – írja a 444Paraméter cikkére hivatkozva.

A kormányhivatal előtti tüntetést a három ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia (PS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Szabadság és Szolidaritás (SaS) szervezte a jogállam védelme érdekében.

Tavaly tavasszal az érzékeny politikai ügyekkel foglalkozó speciális ügyészség kezdeményezte, hogy vegyék őrizetbe Robert Ficót. A kormányfői székbe ült Fico arról beszélt, hogy a rossznak, amit Daniel Lipšic speciális ügyész testesít meg, véget kell vetni, ezért január 15-én megszűnhet az intézmény. Lipšic néhány órával a kormány döntése előtt megpróbálta megmenteni az ügyészséget azzal, hogy felajánlotta a lemondását, de nem járt sikerrel. A parlament gyorsított eljárásban már a következő napokban jóvá is hagyhatja a törvényt.

Hasonló cikkünk:  Szájer József helyet kapott a Politico tablóján, amin a legemlékezetesebb európai képviselők szerepelnek

Emellett a Fico-kormány megszavazta a korrupciós bűncselekmények miatt kiszabható büntetési tételek csökkentését is. A korrupcióért járó börtönbüntetés felső határát 12 évről, 10-re, az alsót azonban 7 évről 3-ra csökkentik. A tüntetők ezek az intézkedések ellen tiltakoztak.

Michal Šimečka, a PS elnöke arról beszélt, hogy Robert Fico Orbán Viktor mintájára próbálja lebontani a jogállamot Szlovákiában.

„Erre szolgál a független média elleni támadás, a közszolgálati média kiéheztetése. Ez Orbán receptje: a független intézmények, a független média felszámolása”– mondta.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...