fbpx
9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Füttyszó és skandálás fogadta Orbánt és Ficót a V4 csúcstalálkozó helyszínén

- Advertisement -

Több mint egy év után tartanak újra csúcstalálkozót a V4-ek Prágában, ahol kifütyüléssel és skandálással várta néhány tucat tüntető a két oroszbarátnak tartott miniszterelnököt, Orbán Viktort és Robert Ficót a Liechtenstein-palota előtt – írta a Telex.

Csehországi aktivisták európai uniós és ukrán zászlókat lengettek, valamint Ficónak és Orbánnak üzenő molinókat feszítettek ki. A szlovák és magyar miniszterelnököt az egyik tábla felirata szerint Putyin táskahordozóinak tekintik, míg Ficót hazaküldték, ami a tüntetők szerint Moszkvát jelenti. A demonstrálók Szlovákiát és Magyarországot isTöbb mint egy év után tartanak újra csúcstalálkozót a V4-ek Prágában, ahol kifütyüléssel és skandálással várta néhány tucat tüntető a két oroszbarátnak tartott miniszterelnököt, Orbán Viktort és Robert Ficót a Liechtenstein-palota előtt. kollaboráns államnak tartották.

Először a házigazda Petr Fiala érkezett a csúcstalálkozóra, utána a lengyel kormányfő gurult be a Liechtenstein-palotához. Egy kérdésre válaszolva Donald Tusk szerint még él a V4. Harmadikként Orbán Viktor érkezett, akit kifütyült a nagyjából ötvenfős demonstráló csoport. A magyar miniszterelnök szerint derűs a hangulat, feszültségek mindig vannak, de azokat is derűvel kell kezelni.

Az utolsóként érkező Fico váltotta ki a tüntetők között a legnagyobb felháborodást, elhangzottak olyan skandálások, hogy „börtönbe vele”, és a csehszlovák állambiztonsági szolgálattal is összefüggésbe hozták. Míg Orbán ügyet sem vetett a tüntetőkre, Fico azt mondta, üdvözli a kollégákat, néhány lépést tett feléjük, és odaintett nekik.

Éles törésvonalak alakultak ki a V4 államok között, főként az orosz–ukrán háború megítélésében és az Ukrajnának nyújtott támogatások kérdésében. Petr Fiala cseh miniszterelnök a találkozó előtt már hangot adott annak, hogy nem nagy öröm számára találkozni a magyar és a szlovák kormányfővel.

Hasonló cikkünk:  Titokban pénzelték Orbánék az egyik legnagyobb európai tévécsatorna megvásárlását

A Népszava beszámolójából kiderült, kemény tárgyalások zajlottak a találkozón, a sajtóértekezleten szinte tapintani lehetett a feszültséget. Tusk és Orbán között kisebb szóváltás is kialakult azzal kapcsolatban, háborús bűnösnek nevezhető-e az orosz elnök.

Kérdésre válaszolva a lengyel miniszterelnök azt mondta, az igazság az, hogy Putyin háborús bűnös. Hozzátette, nem is kérdés, ki az agresszor. Orbán viszont azt mondta, „ami a háborús bűnösséget illeti, az a háború után dől el”. A magyar kormányfő azt is mondta, Tusk rosszul értelmezte a szavait, és ez nem fair.

A sajtótájékoztatón Orbán a szlovák közszolgálati televízió újságírójának megjegyzésén is láthatóan megsértődött, aki Magyarország elszigetelődéséről beszélt. Orbán erre azt mondta, „gyáva” az a nemzet, amelyik nem vállalja a véleményét akár annak árán, hogy egyedül marad. Fico szintén rossz néven vette az újságíró kérdését, akit gyakorlatilag rendreutasított, mondván, ne járassa le a szlovák újságírást.

A tájékoztató végére nyilvánvalóvá vált, milyen kemény viták zajlottak a színfalak mögött. Bár a V4 kormányfői igyekeztek rámutatni arra, hogy továbbra is fontosnak tartják a visegrádi fórumot, sokatmondó, hogy Fiala többször is utalt a véleménykülönbségekre. Mint mondta, „az együttműködés már nem ugyanaz, mint az orosz agresszió előtt volt.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...