fbpx
23.2 C
Kecskemét
2024. szeptember 19., csütörtök

FRISS HÍREK

A kormány egy újabb rendelettel nehezítette meg az önkormányzatok működését

- Advertisement -

Kedd este jelent meg egy rendelet, amivel a 24.hu szerint a kormány felülírta a polgári jog egyik alapelvét, azt, amelyik a szerződési szabadságot rögzíti. Az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat az ukrajnai háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet miatt léphetett életbe, és egy mondatból áll:

„Az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi tulajdoni részesedésével működő vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság önkormányzattal szemben fennálló követelése átruházására irányuló szerződést érvényesen nem köthet.”

A Szabad Európa egy példán keresztül illusztrálta ennek a jelentőségét: ha az önkormányzat saját tulajdonú cége foglalkozik az önkormányzat bérlakásainak kezelésével, és a cégnek követelése van az önkormányzattal szemben, nem viheti piacra, nem adhatja azt el követelésbehajtónak, tehát az önkormányzaton belül kell megoldást találni az adósság rendezésére.

A rendelet megalkotásának célja lehet Budapest egyik pénzügyi lábának kirúgása is. A főváros kormányzati elvonások miatt megroppant költségvetését ugyanis pont olyan módszerrel hozták helyre, amit ez a rendelet megakadályoz. A budapesti önkormányzat nem vehetett már fel hitelt egy korábbi kormányzati korlátozás miatt, de a BKK igen, mégpedig követelésátruházással, faktorálási szerződéssel húzták ki addig, amíg lett bevételük az iparűzési adóból. Ez a lehetőség szerdától megszűnt.

Hasonló cikkünk:  Öt év után történik valami a trieszti magyar kikötőben

Lázár János szerint az önkormányzatok hülyeségekre költenek, elmulatják az iparűzési adót, ezért valamit lépni kell, úgymond reform kell. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke szerint még nem született kormányzati döntés, vizsgálják a különböző lehetőségeket – mondta a Népszavának. Hozzátette, hogy a tehetősebb települések jelenleg is befizetők, a helyi iparűzési adójuk 30 százalékát szolidaritási hozzájárulásként fizetik be az államkasszába.

„Jelenleg ezt a pénz visszaosztják a rászoruló önkormányzatoknak. Ha a teljes iparűzési adót elveszik a településektől, akkor onnantól tulajdonképpen mindent az államnak kell finanszíroznia helyben, hiszen az önkormányzatoknak nem marad érdemi bevétele. A nagy rendszerek közül eddig az egészségügyet és a közoktatást vették el a településektől, ettől kezdve mindent központilag kell majd finanszírozni. Ami valójában azt jelenti, hogy megszűnik az önkormányzatok valódi funkciója. Lesz majd egy nagy közös kassza, ahol minden településnek lesz egy »számlája«, amire kap majd valamekkora összeget a központosított feladatok helyi ellátására” – mondta Schmidt Jenő.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Tudok a gyerekek fejével gondolkodni” – így tervezte meg Katkics Tamás Kecskemét legújabb bölcsődéjét

„A gyerekek még úgyis a mesék világában élnek, hátha a csoportszoba lesz majd a palotájuk, a kastélyuk vagy éppen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...