fbpx
23.2 C
Kecskemét
2024. szeptember 19., csütörtök

FRISS HÍREK

„Ma is tettem valamit magamért” – ez a mottója a szenior-jógacsapatnak

- Advertisement -

Hetente egy alkalommal van szenior jóga időskorúaknak Kecskeméten, a Széchenyi István Közösségi Házban. „Segíti az öngyógyító képességünk fenntartását, a kognitív képességek leépülésének a lassítását” – magyarázta a foglalkozásokat vezető Orosz József, aki több mint húsz éve kezdett jógázni. A Széchenyiváros Hete alkalmából szeptember 17-én bemutatót és nyitott órát tartottak.

Nem is gondoltuk volna, hogy ilyen népszerű – állapítottuk meg a közösségi ház földszinti nagytermébe lépve, ahol kedden délelőtt tizenhat jókedvű hölgy és egy örökifjú úr várt a kezdésre polifoammal a kézben. Meglehet, a további érdeklődésnek egyelőre a terem befogadóképessége szab határt, mert ennél többen már nemigen tudnának kényelmesen mozogni az aulában.

Fotó: Hraskó István

A gyakorlást Orosz József vezeti, aki hazai és nemzetközi környezetben felső vezetőként szerzett tapasztalatokat változásmenedzselésben, valamint az integrált vállalatirányítási és kontrollingrendszerek területén. Nem mellesleg pedig ötvenhez közelítve elkezdett jógázni a Kőrösi Csoma Jóga Egyesületben. Elvégzett jó pár egymásra épülő tanfolyamot, elsajátította a testgyakorlás, az energiamunka, a légzéstechnika, a meditáció, a relaxáció tudnivalóit, majd később jógaiskolákban megismerkedett a jóga különböző válfajaival. Mint hangsúlyozta, ő a klasszikus indiai jógaiskola híve.

„A jóga harmóniát teremt a test, a lélek és a szellem számára. Ez fiatalkorban is nagyon fontos a mai zaklatott világban. A testgyakorlások frissen tartják az ízületeket, az izmokat, a belső szerveket. A különböző ászanákkal, testtartásokkal olyan vérbőségi állapotokat érünk el, amelyek segítik a megtisztulást, a salakanyagoktól való megszabadulást, magyarul a sejtek regenerálódását. A jóga segít fenntartani az öngyógyító képességünket, lassítja a kognitív képességek leépülését. Időskorban ez a szenior jógának a lényege, és nem utolsósorban rávezet arra, hogy gyógyítsuk magunkat, segítsünk magunkon” – mondta Orosz József. Ezért is lett a közösség mottója, hitvallása, hogy „ma is tettem valamit magamért”.

Hasonló cikkünk:  Ittzés Tamás: az a cél, hogy ismét rang legyen a Kodály Iskolába bekerülni

Kérdésünkre hozzátette: nem szeretné a spiritualitás irányába vinni a foglalkozásokat, de természetesen szokott beszélni arról, hogy „néha a lelkünket is tisztába kell tenni: elengedni a szorongásokat, a haragokat, a félelmeket, a kisebbségi érzéseket, a hatalomvágyat”.

A szenior-jógafoglalkozások a CédrusNet program keretében indultak. Orosz József tartott pár előadást Indiáról – ahol több alkalommal is járt – és persze a jógáról. Ezek aztán úgy felkeltették a hallgatóság figyelmét, hogy a gyakorlatban is ki akarták próbálni. Nagy sikerük lett az óráknak, azóta is hetente megtartják őket kedd délelőttönként. A helyet a közösségi házban az önkormányzat biztosítja, József térítésmentesen vezeti a 75 perces gyakorlást, tehát anyagi terhet nem ró a részvétel az érdeklődőkre.

Fotó: Hraskó István

„Nagyon fontos, hogy az egyszerűbb ászanákat, amelyeket itt elsajátítanak, azokat otthon mindennap próbálják elvégezni” – emelte ki a szenior jóga vezetője.

Maga a gyakorlás rövid beszélgetéssel indul a jóga fontosságáról, majd József felolvas kedvenc indiai bölcse, Rabindranáth Tagore Nobel-díjas indiai költő üzenetkönyvéből, amelyben az év minden napjára található egy gondolat. Utána következnek a bemelegítő gyakorlatok, a különböző ászanák, összekötve a légzőgyakorlatokkal. Az együttlét második fele relaxáció, ellazulás hullapózban vagy savászanában (ötszögtartásnak is hívják), a végén meditációval zárul a gyakorlás.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Tudok a gyerekek fejével gondolkodni” – így tervezte meg Katkics Tamás Kecskemét legújabb bölcsődéjét

„A gyerekek még úgyis a mesék világában élnek, hátha a csoportszoba lesz majd a palotájuk, a kastélyuk vagy éppen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...