fbpx
24.3 C
Kecskemét
2024. május 4., szombat

FRISS HÍREK

Az ellenzéki képviselő szerint kiszorították a programját, a közösségi ház szerint szó sincs ilyesmiről

- Advertisement -

Kopping Rita ellenzéki képviselő múlt héten arról posztolt, hogy az általa javasolt Kultúra Napi programnak – egy felolvasódélutánnak – először időpontot adott a Széchenyivárosi Közösségi Ház, de aztán közölték, hogy saját programmal emlékeznek meg. A házat üzemeltető Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány vezetője, Molnár Szilárd viszont a Kecsupnak kijelentette: egyáltalán nincs arról szó, hogy Kopping Rita vagy bármely ellenzéki képviselő ne vihetne kulturális-közösségi programot a közösségi házba, csak a szervezés során nem ment minden tökéletesen és valóban szerencsétlenül jött ki a dolog.

Kezdjük Kopping Rita múlt heti posztjával. A Szövetség a Hírös Városért Egyesület széchenyivárosi önkormányzati képviselője arról írt, hogy január 22., a Magyar Kultúra Napja alkalmából azt tervezte, hogy helyi, kecskeméti írók tartsanak egy felolvasó délutánt. Mint a Kecsup kérdésére is elmondta, felhívta az előadókat, akik örömmel vállalták a részvételt, majd január 8-án, hétfőn egyeztetett a Széchenyivárosi Közösségi Házzal (egész pontosan a programszervezőjével) és „az állandó programok mellett január 23.16 órára sikerült beilleszteni a programot”. Majd rá két napra, szerdán (január 10-én) egy emailt kapott a közösségi háztól:

„Tisztelt Képviselő Asszony! Kedves Rita! Időközben kollegáim már elkezdték a megemlekezés szervezését, amiről én még nem tudtam a telefonbeszélgetésünk idején, így a Ház saját programjával emlékezünk meg.”

„Azt gondolom, hogy ami ebben a városban történik, az elfogadhatatlan a város összes polgára számára‼️ (…) Az általam javasolt programot miért is nem lehet ebbe beilleszteni? Tisztában vagyok azzal, hogy erről nem az tehet, aki ezt a levelet írta. Jön a választás és megy az ellenzéki képviselők kiszorítása mindenhonnan. De szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy: 1. A közösségi ház a közösségé, politikai hovatartozás nélkül! Ráadásul ez egy teljesen politikamentes program lenne. Önök most bizonyították, hogy Önöknek nem a Széchenyiváros és annak polgárai a fontosak, hanem csak a saját önös érdekük! Önök nem szolgálják a városunk polgarait, hanem uralni akarják őket és az egész várost! Felháborító! Elfogadhatatlan” – posztolta az ellenzéki politikus.

Kopping Rita megkeresésünkre kijelentette: teljesen politikamentes rendezvényről lett volna szó, a Mélymerülés Utcalapban is publikáló Libor Zoltán és Galuska László olvasta volna fel verseit, és a bevételt a Védőháló Karitatív Egyesület javára ajánlották volna fel. Ő még ahhoz sem ragaszkodott volna, hogy mint szervező vagy ötletgazda feltüntessék a nevét, sőt ajánlotta a közösségi háznak, hogy a Facebook-on hozzanak létre ők egy eseményt a meghirdetésére, amit ő majd továbboszt. Elmondása szerint a Kultúra Napját, január 22-ét, azért nem javasolták neki, mert aznap állandó programok vannak, ezért tanácsolták a 23-a délután 4 órás időpontot. Utána kapta a levelet. Azt sem érti egyébként, miért ne lehetett volna egy napra tenni a két eseményt, mert úgy színesebb lett volna a kulturális program.

Kopping Ritától megtudtuk, a történtek után egyeztetett az Otthon Kávézóval és úgy néz ki, végül ott lesz a felolvasóest (január 23-án 4 órakor), de nem tett le arról, hogy a Széchenyivárosi Közösségi Házba is szervezzen eseményeket.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a Széchenyi István Közösségi Házat, illetve az azt üzemeltető Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány vezetőjét, Molnár Szilárdot. Ő fontosnak tartotta leszögezni, hogy egyáltalán nincs arról szó, hogy Kopping Rita vagy bármely ellenzéki képviselő ne vihetne kulturális-közösségi programot a közösségi házba. Azt viszont elismerte, hogy a szervezés során nem ment minden tökéletesen és valóban szerencsétlenül jött ki a dolog.

Hasonló cikkünk:  Dobos József bemutatta új szervezetét és kecskeméti polgármesterjelöltjét

Az egészet Molnár Szilárd azzal magyarázta, hogy a közösségi házban átszervezésekre kényszerültek, ugyanis az egyik munkatárs tartós táppénzre ment, ezért új kollégát kellett felvenni az ő helyére. Ő dolgozott az új év első hetén (a január 2-5-ei héten), és a közalapítvány vezetője szerint már akkor elkezdte szervezni a programokat.

A ház másik munkatársa viszont az első héten szabadságon volt, majd pont az első munkanapján, hétfőn érte el telefonon a képviselő, és a programszervező ekkor valóban azt mondta neki, tudomása szerint szabad a január 23. kedd délután 4 órási időpont. Csakhogy nem tudott arról, hogy új kolléganője már elkezdte szervezni a Kultúra Napi programot, és hogy a 23-ai időpontra is egyeztetett már más eseményt.

Hogy miért ment párhuzamosan, egymás dolgairól nem tudva a szervezés, erre azt a választ kaptuk, hogy „programtorlódás” alakult ki, és hogy az új munkatárs még nem fért hozzá ahhoz a nyilvántartáshoz, amelyben rögzítik az eseményeket.

Megnéztük a Közösségi Ház nyilvános naptárját a honlapján, és azt találtuk, hogy jelenleg január 22-re valóban van három alkalmi program (bár egyik sem köthető a Kultúra Napjához): 13 és 15 óra közöttre az AIPA zártkörű interaktív foglalkozása és a Cédrusnet ugyancsak zártkörű programja van beírva, 16:30 és 18:00 közöttre pedig a A háziorvos válaszol című esemény.

Forrás: Széchenyi István Közösségi Ház honlapja

Nézzük azt a napot, amelyre időpontot ajánlottak az ellenzéki képviselőnek! Január 23-ra egy Kultúra Napi program található az alkalmi programok között: 12-14 óráig bárki felolvashatja egy magyar költő művét vagy egy saját versét, utána pedig az improvizációs színház világába vezetik be az érdeklődőket. De ez véget ér addigra, mikor Kopping Rita eseménye kezdődött volna (16 óra).

Forrás: Széchenyi István Közösségi Ház honlapja

Keddi napokra viszont még van két állandó program is: a Kecskeméti Nótások Baráti körének összejövetele és a diákönkormányzat ülése.

Forrás: Széchenyi István Közösségi Ház honlapja

Molnár Szilárdtól megtudtuk, hogy kedden a nótások fél ötig vannak, ez állandó program a ház indulása óta, lévén ők széchenyivárosi civil közösség.

„A diákönkormányzati ülés időpontja már megbeszélés alatt állt hétfőn (amikor a képviselő telefonált a Közösségi Házba – a szerző), illetve a Szatyor Egyesület is igényelt a házban helyiséget kedd délutánra, ezért is jelezte a kolléga, hogy egyeztetnie kell még. Ezek a programok csak ezután tudnak felkerülni a honlapunk naptárjába is.”

„Számunkra öröm, hogy a ház iránt ilyen fokozott az érdeklődés, igyekszünk ezeknek még jobban megfelelni, és utólag is elnézést kérünk, ha ez nem sikerül minden esetben! Illetve természetesen várjuk a Mélymerülésben megjelent versek felolvasását is a meghirdetett intergenerációs programra, hiszen az mindenki előtt nyitott. Az én információim szerint csak a jelzett napon lett volna jó a program befogadása, másik napon természetesen fogadni tudtuk volna a politikamentes, kulturális eseményt, programot” – nyilatkozta a Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány vezetője.

A közösségi házból még azt az információt kaptuk (a téma megértése szempontjából ez is releváns lehet), hogy mivel csak mobilfalakkal lehet elhatárolni a tereket, így csak két „csöndes” foglalkozás tud zavartalanul futni egyidőben.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...